Drsná fakta o záchodech! Co se tam skutečně odehrává? A co ještě může?

Rádi před úkoly utíkáte na záchod či tuto místnost využíváte k přemýšlení nad důležitými věcmi? Připomeňme si včerejší den toalet a pto, co nejčastěji děláme na záchodě a proč.:) Budete se možná divit.

Není divu, vždyť podle průzkumu společnosti Geberit si nejvíce při návštěvě toalety vychutnáváme právě ticho a klid. Často zde ale také čteme nebo si hrajeme se smart kamarády. Protože se včera konal Světový den toalet, bylo by hříchem si nezavzpomínat, jak vypadaly toalety kdysi a co jsme tam nejčastěji dělali. Těžko si představit, že dříve nám stačil nočník, a dnes už existují toalety s integrovanou sprchou.

Záchod je tu přes 4000 let

Možná byste tipovali, že záchody jsou výdobytkem moderní doby ne starší 200 let, ale nenechte se mýlit. Tak jako lidé musí jíst a pít, stejně tak mají potřebu kultivovaně vykonávat i jiné činnosti, aby se koloběh dokončil. A bylo tomu tak už kolem roku 2500 př. n. l. Záchodový systém znala již minojská kultura, o něco později se první toalety objevují v Indii, Egyptě a v antickém Římě. Nutno říci, že nešlo jen o pouhou díru do země, jak by se dalo očekávat. Indické záchodky už tehdy byly poměrně moderní, měly prkénka a fascinující „kanalizaci“. Pod prkénkem byl kanálek, kterým protékala voda a odnášela všechno ihned pryč. Kanálky končívaly u řeky, například ve starověkém Egyptě sloužil jako univerzální kanalizace Nil. Fuj!

Dříve společenské posezení, dnes to stíháme do 10 minut

Říká se, že někdo na záchodě tráví celé mládí, ale to pro nás neplatí. Více než čtvrtina Čechů totiž pobývá na toaletě ne více než deset minut denně, druhým nejčastějším uváděným intervalem je pak 16-20 minut. Dnes jsme uspěchaní jako naše doba, v které žijeme, ale v minulosti se sezení na toaletě stávalo doslova společenskou událostí. V Římě a Egyptě se stavěly takzvané latrínové arény, což byly lavice s více otvory, často uskupené do kruhu. Nejenže pánové na společných toaletách posedávali v hojném osazení, ale uzavírali zde různé obchodní transakce, diskutovali o politickém dění nebo o počasí. Takovéto lavice využívali i vojáci. No, byl by to jistě dneska zajímavej pohled třeba na zasedání vlády.:)

Hlavně klid a ticho

Latrínové arény, sloužící k setkávání a debatování, ve středověku vystřídaly noční vázy, kterým se začalo říkat nočníky, nebo dřevěné stolice ve tvaru truhly či křesla s kruhovým výřezem v sedáku a pod ním umístěnou nádobou na tělesný odpad. Lidé se tedy naučili vykonávat svou potřebu výhradně o samotě, a možná proto nyní téměř polovina Čechů na toaletě preferuje hlavně ticho a klid nebo si čtou. Poslední dobou nám čím dál častěji dělají na záchodě společnost i chytré přístroje jako mobily a tablety, na kterých pro zkrácení chvíle hrajeme hry či brouzdáme po internetu. Navzdory tomu podle průzkumu jen pár z nás tráví čas na toaletě telefonováním. Ještě méně pak posloucháme muziku. Prostě máme rádi svůj klid zakořeněný v nás již od středověku. Úsměvné je, že více než pětina českých respondentů prý nic z tohoto neprovozuje, co tam pak tedy dělají? To zatím zůstává zahaleno tajemstvím. I když my tušíme.:))

 Návrat ke kořenům a první splachování

Po „nočníkovém“ dobrodružství se na venkově staví v blízkosti hnojišť suché záchody, které známe dodnes v podobě kadibudek. Na hradech zase hrají prim prevéty – suchý kamenný záchod vestavěný přímo do hradeb, vlastně tvořil jejich součást a nepotřebný obsah padal zemskou přitažlivostí do hradního příkopu. Města byla však kvůli špatné hygieně sužována morem a cholerou a lidstvu pomalu, ale jistě docházelo, že potřebuje své „toalety“ vylepšit. A lidé objevují to, co jejich předkové v Egyptě či antickém Římě již dobře znali – fungující kanalizaci. Pomalými krůčky přecházejí k latrínám, pod kterými protéká voda, tvoří se odvodné kanály ústící do řeky. Vývoj záchodů šel kupředu a první splachovací toaleta spatřuje světlo světa roku 1597, kdy ji pro královnu Alžbětu I. vynalezl sir John Harrington. Za evoluci poslední doby se dá pak označit přechod od externích nádržek na vodu k zabudovaným splachovacím systémům, které jsou ukryty přímo ve stěně a dnes již tvoří moderní standard téměř každé toalety.

Inovativní technologie 21. století

Člověk by řekl, že splachovací toaletou evoluce záchodů končí, nenechte se však mýlit. S tím, jak je pro nás čím dál tím více důležitější osobní hygiena, se objevují toalety, které vás vodou i přímo očistí.  Jde totiž o nejpřirozenější a nejefektivnější způsob jak docílit dokonalé čistoty a nového pocitu pohody a právě pohoda je podle průzkumu dnes na WC důležitá pro 97 % Čechů. Vždyť i ruce, vlasy, a dokonce i auto myjeme vodou a ne papírem či suchým ručníkem. Ptáte se, jak to ale ten záchod udělá, že mě umyje?

Záchod, co vás i umyje!

Není to žádná sci-fi báchorka, jde o důmyslnou kombinaci funkcí toalety a bidetu, která přináší oproti klasickému toaletnímu papíru jemnou, ale přesto účinnou hygienu. Přímo v toaletní míse je zabudovaná sprcha, jejíž sprchovací rameno se dle potřeb posouvá a očistí váš zadek vodou v tělesné teplotě. Tryska se nijak nedotýká žádné části těla, nehrozí tedy znečištění sprchy, navíc se sprchovací rameno standardně samo hygienicky očistí před a po použití. :)))

To si žádá test!

Těžko si však lze uvědomit rozdíly použití klasického toaletního papíru oproti očistě vodou, pokud to nevyzkoušíte. Například toalety AquaClean s integrovanou sprchou je možné vyzkoušet na několika místech v České republice. Podle průzkumu uvedlo 8 z 10 Čechů, že by tento způsob očisty chtělo otestovat.

Už v antickém Římě se v nejbohatších domech stavěly záchody v blízkosti kuchyně, aby byla po ruce teplá voda. Její hygienickou roli si velmi dobře uvědomovali. Místo toaletního papíru se také užívala nádoba s octovou vodou a houbou na tyči. Dnešní záchody s integrovanou sprchou existují buď jako kompletní zařízení, nebo jako sedátka, která se nainstalují na stávající mísu. Kromě ukryté sprchy však dokážou dnešní toalety nabídnout mnohem víc, mají třeba odsávání zápachu, automatické otevírání poklopu, anatomicky tvarovaná vyhřívaná sedátka, a dokonce i vlastní osvětlení.

Autor: red

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

10 věcí, které nedělat na pánských záchodech

Nejulítlější záchody, co jste kdy viděli