Drony změní náš život i válčení, nebude to dlouho trvat

Je jen málo technologií, které mají ambici změnit lidskou společnost tolik, jako drony. Z původně docela nenápadné záležitosti e se může brzy stát hybatel obchodu i válek. Na co se vlastně máme připravit?

Drony vyvíjela z počátku hlavně armáda. Bezpilotní letouny se dostaly do širšího povědomí veřejnosti, když zabíjely teroristy v Afghanistánu a Pakistánu. Diskutovalo se o tom, zda je to legální a především, zda nedochází k omylům a neumírají zbytečně civilisté. Samozřejmě k omylům docházelo, ale není úplně jasné, zda za to mohou drony jako takové. Mnohem větší problém je odosobnění zabíjení. Operátoři dronů jsou často mladí kluci, kteří jen vyměnili herní konzole za ovládací panely někde na základně v Texasu. Odpalují střely na své cíle a přitom sedí tisíce kilometrů daleko. Dnešní technologie z těchto ocelových ptáků dělají skutečné zabijáky. Islamisté z nich mají hrůzu, protože na ně kdykoliv mohou odpálit z velké výšky své rakety. Bránit se nelze. Operátoři sedí v bezpečí, stroj je vysoko.

Konec báječných mužů na létajících strojích

Válčení se díky nim změní. Konec leteckých soubojů, tak jak je známe. Piloti budou zbyteční, vše se bude odehrávat na dálku. Žádné ztráty, žádné riziko, jako počítačová hra. Je to poněkud zvláštní, bojovat s nepřítelem a přitom ho fyzicky nevidět. Ale to je nezvratný trend ve všech oblastech váleční. Nejvíc do odskáčou civilisté, protože stačí chybně určit cíl nebo odpálit raketu jinam a je hned o malér postaráno. Jako se to stalo s nemocnicí Lékařů bez hranic, kterou zasáhla raketa z dronu, protože někdo někde udělal chybu a označil ji jako cíl. Trend je ale nezvratný, drony brzy ovládnou nebe nad válečnými konflikty. Vyvíjí je všechny velmoci. Izrael například v současnosti testuje obří dron, který je schopen vozit z bojiště zraněné vojáky. Místo slavných vrtulníků, co známe z MASHe budou vojáky vozit tyhle nevzhledné krabice s mohutnými vrtulemi.

Zboží bude létat až k vám na balkon

Drony však naštěstí nejsou jen výsadou vojenských operací. Jejich pronikání do civilní sféry už trvá velmi dlouho. Ať už jsou to dálkově ovládané drony s kamerou, které umožňují pořídit skvělé záběry z nepřístupných oblastí nebo nákladní drony, které chce Amazon a další využívat na přepravu zboží. Právě tady se rýsuje převratná změna pro celou lidskou společnost. Zásilková služba vám dronem během pár hodin doručí vaše zboží. Pošta se stane přežitkem, tedy pokud si nepořídí flotilu dronů taky. Výměna zboží se rapidně zkrátí a zjednoduší. Vyžaduje to ovšem změnu leteckých předpisů, protože zatím nikdo moc neví, jak celý droní provoz řídit a regulovat. A co když dron někomu spadne na hlavu? Co když ho někde sestřelí a zboží si vezme?

Zásilka rovnou do vězení

Zajímavé věci se děly například v jedné americké věznici, kam si vězni nechali drony dovážet až k okýnkám své cely porno, zbraně a drogy. Vězeňská služba nakonec jeden dron sestřelila a vše se prozradilo. Japonci zase vyvinuli dron vybavený obří sítí, který má za úkol do ní chytat ostatní drony. Má ho ve výzbroji japonská policie. Tyto případy ukazují,  v čem všem spočívá potenciál dronů.

Nasednout a letět, řídit není třeba

A pak tu máme nejvyšší level. Drony, které by byly schopné vozit lidi. I takové se už dnes vyvíjejí. Jeden z nich představila společnost Ehang na technologickém veletrhu v Los Angeles. Představa je taková, že si jen zadáte do palubního počítače cíl cesty a dron vás zaveze na místo. Nic neřídíte, jen se kocháte cestou. Cena je astronomická, na koruny kolem sedmi milionů korun. Ale za deset let, až se technologie výrazně zlepší a zlevní, by mohl podobný dron stát tolik, jako lepší auto.

Doba bez dronů bude jednou jako pravěk

Vypadá to, že se čím dál více budeme spoléhat na drony v mnoha oblastech našeho života. Jestli je to dobře nebo špatně je zbytečná otázka, takhle to prostě bude. Naše doba bez dronů bude lidem za dvacet let připadat archaická a lidé se budou divit, jak jsme se bez těch dronů vlastně mohli obejít. Stejně, jako si dnes nedovedeme představit život bez mobilních telefonů nebo internetu. Před dvaceti lety tyto věci přitom neexistovaly. Holt jak se říká, pokrok nezastavíš.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co čekat v novém roce? Imigranty, války, technologie a Jágra

Prý nás vyhladí naše vlastní zbraně, vlastně Terminátoři, fakt se máme bát?