Prý nás vyhladí naše vlastní zbraně, vlastně Terminátoři, fakt se máme bát?

Věhlasný astrofyzik a nejznámější vozíčkář světa Stephen Hawking, miliardář a majitel vesmírné korporace Space X Elon Musk, spoluzakladatel Applu Steve Wozniak, ředitel Googlu přes technologie Demis Hassabis a dalších 1000 odborníků na IT a technologie sepsali prohlášení, ve kterém varují americkou vládu, aby přestala vyvíjet autonomní zbraně. To jsou zbraně, které mohou začít střílet samy od sebe. V podstatě jde o Terminátory.

Autonomní zbraně mají odstartovat třetí epochu ve válčení. První odstartoval vynález střelného prachu, druhou nukleární zbraně. Autonomní systémy budou v podstatě bojovat místo člověka. Budou schopny se samy rozhodovat, kdy a na koho vystřelí nebo jak budou řešit danou situaci. Ano, správně v tom vidíte slavného Terminatora z filmové série. I Arnold byl autonomní bojový systém vybavený umělou inteligencí, který střílel sice na základně předem daného programu (zachraň Connora), ale v podstatě si dělal, co chtěl. Ve filmu to dopadlo tak, že se stroje vzbouřily proti lidem a došlo k válce, kde lidstvo dostávalo solidně na prdel. No a Hawking a spol si tak nějak myslí, že nás to doopravdy za nějakou dobu čeká a řítíme se do pěkného maléru. „Autonomní zbraně se stanou Kalašnikovem budoucnosti. Otázkou pro lidstvo je, zda rozjet závody ve vývoji těchto zbraní, nebo se jim naopak vyhnout,“ stojí mimo jiné v prohlášení. A to není všechno, podle autorů jsou autonomní zbraně největší hrozbou pro přežití lidstva. Ano, největší. Ne znečištění, ani globální oteplování, ale terminátoři nás smetou z tváře Země.

Gatling se rozhoduje sám, zda vystřelí

Dobře, názor je to zajímavý, ovšem otázka je, jak jsme na tom vlastně dnes. Je pravda, že autonomní zbraňové systémy existují už dnes. Například protiletecké rotační vícehlavňové kanony Gatling instalované na lodích fungují na bázi vlastního vyhodnocování. Mohou zahájit palbu po rozpoznání nepřítele. Vzhledem k tomu, že stíhačky létají obrovskou rychlostí, není čas na složité schvalování a ruční zaměřování. Reakční čas je v desetinách vteřiny. Automat rozpozná nepřátelský stroj a pokud je v bojovém módu, začne střílet. Na druhou stranu protiletecký kanon má daleko ke komplexnímu bojovému stroji s vlastní umělou inteligencí. Ty musíme hledat jinde.

Roboti co neumí otevřít dveře

Robotická olympiáda  DARPA challenge je každoročním měřením sil robotů, kteří jsou tím nejlepším, co lidstvo umí vytvořit. Letos se v červnu se v Pomoně v Kalifornii sešlo 25 týmů z celého světa, aby jejich roboti předvedli, co dokáží. Čekaly na ně úkoly jako například vystoupení z auta, oprava závěru potrubí, otevření dveří, vrtání do zdi a podobně. Letošní DARPA se zaměřila na úlohu robotů při záchranných pracích a tomu byli roboti přizpůsobení. První místo získal jihokorejský tým Kaist s robotem Hubo, druzí byli američtí IHS Robotics a jejich Atlas. Oba týmy si odnesly dohromady 3,5 milionu dolarů, tedy docela slušný balík. Tolik k oficiálním výsledkům, nicméně to podstatné spočívá v tom, že roboti byli pomalí, neohrabaní a často padali na zem. Tedy mírně řečeno. Pokud člověk není zrovna fanda do robotiky, muselo mu to celé připadnout jako nějaký vtip. Třesoucí se robot není schopen sejít jeden schůdek z auta, jiný místo otevření dveří udeří hlavou do zdi a další dveře vůbec nenajde. Tristní podívaná. Z toho mají Hawking a další mudrci takovou hrůzu?

Umělá inteligence vs člověk? Jasný výsledek

Ovšem nenechme se zmást. Kromě robotů z DARPY, jsou tu také tajné vojenské programy, které nikdy na olympiádě neuvidíte. Autonomní drony, nejrůznější roboti, jejichž pohyblivost je řádově vyšší, než neohrabanci z DARPY. A nemusí jít jen o tajné vojenské projekty. Vždyť už dnešní dopravní letadla jsou schopny letět na autopilota tak, že člověka téměř k ničemu nepotřebují. Auta, která se budou ovládat zcela sama, už jsou ve výrobě a do deseti dvaceti let se budou prohánět po silnicích zcela běžně.  Umělou inteligenci bude mít brzy i fén na vlasy. Nejde to zastavit. Víc než nebezpečných Terminátorů je třeba se obávat spíše toho, že nás použití UI odnaučí myslet. To ostatně tvrdí Stephen Hawking také. Umělá inteligence velmi brzy předčí svými schopnostmi naše vlastní, beztak stále víc krnící, mozky. Staneme se tak vlastně podřadným druhem, protože intelektově nad námi budou počítače. A jednoho dne si třeba ty počítače řeknou, že nás lidi vůbec k ničemu nepotřebují. Pak budem opravdu ve velkém maléru.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Lenoch týdne? Holka, co ji krmí robot!

Konec civilizace se blíží. Snídani dělají roboti!