Doteky obličeje, telefonování, špinavý polštář: každodenní zvyky, které ničí vaši image. Jak se zbavit akné i dalších kožních nešvarů?

Akné u dospělých? S pupínky je těžké budovat kariéru nebo prohlubovat pověst milostného přeborníka. Víte ale, že si za osypaný obličej můžete tak nějak sami? Zbavte se některých každodenních zvyků a budete mít klid!

Zbavte se akné jednou provždy! Jaké každodenní zvyky musíte změnit?

Právě teď, když jste si mysleli, že vás nic a nikdo neohrozí, vám na tváři vyrašil další pupínek. Jedná se o vzpomínku na mladší léta? Klidně to tak berte, ale ve skutečnosti jste si tenhle problém mohli vyvolat svými neuváženými činy. Co pravděpodobně děláte špatně?

Nehlídáte si jídelníček

Existují určité nevhodné potraviny, které k akné přispívají. V překladu to znamená, že rychleji zvyšují hladinu cukru v krvi. Tím se uvolňuje inzulín. Příliš mnoho tohoto hormonu následně způsobuje, že žlázy produkují více mazu – no a akné je na světě. Nejnovější studie přitom potvrzují přímou souvislost mezi vyšší hladinou kalorií a tuků, vysokou glykemickou zátěží a příjmem masa. Když tedy flákota na grilu, tak ne každý den…

Dalším faktorem způsobujícím akné je vynechávání jídel. Tělo potřebuje určité živiny, takže  delší pauzy mu rozhodně nedělají dobře. Reaguje pak zmateně a výsledkem může být opět nějaký ten pupínek navíc. Rozhodně ale neberte všechno, co vám přijde pod ruku. Zpracované potraviny a nápoje, jako jsou soda, zmrzlina, mléčné výrobky, chleba nebo mléčná čokoláda vás akné nezbaví, spíš naopak. Nahraďte je raději ovocem a zeleninou.

Nečistíte svůj chytrý telefon

Člověk se nějak živit musí, to dá rozum. Patří k vaší práci časté telefonování? Pak se nedivte, že připomínáte nevyzrálého adolescenta! Telefon je plný špíny a bakterií, a pokud máte dlouhé hovory, to znamená delší než jednu hodinu, na obrazovce přístroje se objevuje i pot, který akné nahrává. Co s tím? Ujistěte se, že svůj „phone“ pravidelně dezinfikujete s pomocí speciálních roztoků. Jestli na to nemáte čas, noste u sebe sluchátka a přejděte k handsfree komunikaci. Jo a taky svůj telefon nikomu nepůjčujte.

Jste neustále ve stresu

Velmi častým katalyzátorem akné je stres. Prostě a jednoduše, za příznaky akné mohou emoce, které spouští produkci stresového hormonu kortizolu. Vyvažte pracovní vypětí meditací, pobytem v přírodě nebo vhodným cvičením podle libosti, ať už se jedná o box nebo tai chi. Být v pohodě rovná se vypadat v pohodě.

Celý den se dotýkáte vašeho obličeje

Během dne je přirozené, že se dotýkáte svého obličeje, ale je důležité uvědomit si, že vaše ruce přicházejí do kontaktu s mnoha předměty, které na sobě hostí miliony bakterií. Z tohoto důvodu se vyhněte své oblíbené pracovní póze – hlava podepřená rukou. Tahle typická kancelářská pozice podporuje vlhkost a tím i množení bakterií. Místo toho pokožku spíš rozmazlujte a pravidelně ji ošetřujte třeba koloidním stříbrem, které je na nezvané návštěvníky doslova vysazené.

Neměníte svůj polštář

Na polštáři bydlí bakterie, špína, zbytky odumřelé pokožky, pot, sperma a oleje pocházející z vlasů a kůže. To způsobuje hodně potíží…. Řešením je pochopitelně nekašlat na hygienu a polštář pravidelně měnit a prát. Ve skutečnosti experti na bakterie tvrdí, že by se ložní prádlo mělo prohnat pračkou ideálně jednou týdně.

Ujíždíte si na syrovátkovém proteinu

Dřete ve fitku a svoje snažení podporujete syrovátkovými proteiny? I tenhle každodenní zvyk má svoje pro a proti. Zmíněné doplňky stravy mohou mít na pokožku podobné účinky jako zvýšená konzumace mléka. Vyvolávají uvolňování inzulínu ze slinivky břišní, což může podle jisté turecké studie z roku 2017 akné jen a jen zhoršit.

A jaké páky na akné máte právě vy?

Autor: John McClane

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Co se říká o evropských národech? Jací jsou údajně Češi, Němci nebo Rusové? Kdo je líný, kdo holduje alkoholu a kdo je mistr v posteli?

Jak často potřebujete cvičit, abyste viděli brzy výsledky? Poradíme vám, jak konečně se sebou něco udělat!