Co se říká o evropských národech? Jací jsou údajně Češi, Němci nebo Rusové? Kdo je líný, kdo holduje alkoholu a kdo je mistr v posteli?

Předsudky doprovázejí lidstvo od nepaměti. Ačkoli o stereotypech slýcháme především v souvislosti s jinými etnickými skupinami, rovněž o různých evropských národech se neříká nic pěkného.

Co se říká o evropských národech? Jací jsou Češi, Němci nebo Rusové?

Češi jsou pracovití, ale zároveň kradou, což je prý vlastnost, za kterou „vděčíme“ 40 letům prožitých pod „bolševikem“. Navíc je pro nás typický smysl pro humor, i když si pořád na něco stěžujeme a trávíme spoustu času po hospodách u národního nápoje, tedy u piva. Za „zajímavou“ vlastnost by šlo jistě označit i určitý druh sebemrskačství. Mnozí obyvatelé české kotliny si navíc rádi vytvářejí domněnky o jiných rasách, náboženstvích či národech. Nutno ovšem dodat, že podobné stereotypy existují napříč kulturami. Jak jsou na tom tedy v zrcadle předsudků další evropské národy?

Češi a „bratři“ z pod Tater

Se Slováky nás spojuje společná historie. Proto by se naše „národní charaktery“ vlastně neměly lišit. Jenže někteří Češi o našich východních sousedech říkají, že vlastně vždy byli jen takovým doplňkem, a že se vlastně jedná o pasáky ovcí, kteří hodně pijí, na případné dovolené se vás budou snažit okrást a kvalita služeb je také na „štíru“. Pozor tedy na bači se slovenskou zástavou na stejnokroji a borovičkou „vo vrecku“! Slováci navíc nesnášejí Maďary. To už nám ale vlastně tolik vadit nemusí a navíc se jedná o ukázkový příklad národní hrdosti.

Další slovanské národy: jak jsou na tom Poláci a Rusové?

Poláci jsou konzervativní pánbíčkáři, s nimiž není žádná legrace a pořád si na něco stěžují. Navíc se rádi rvou, což ostatně potvrzují místní fotbaloví hooligans. Těm snad mohou dnes v Evropě konkurovat pouze ruští chuligáni. Ostatně o obou těchto národech se říká, že holdují vodce. Rusům se navíc u nás dlouho neodpustila minulost, ačkoli v současné době padají snahy proruských aktivistů na úrodnou půdu. Západ už zkrátka netáhne tak jako dřív a staří nepřátelé jsou naši budoucí spojenci v těžkých časech, kdy se už dnes máme hůře než zítra.

Němci jako roztahovační pracanti

Němce mají mnozí spojené s roztahovačnými Germány, ač do této etnické skupiny patří třeba i Angličané. Kromě snah zabrat, co se dá, bývá Němcům přičítána i řada dalších vlastností. Tak například jsou prý až obsesivně pořádní, nebetyčně nudní a libují si v kýči. Na druhou stranu jim reputaci zachraňuje, tedy minimálně v našich luzích a hájích, Oktoberfest a další pivní slavnosti. Láska k vychlazenému moku totiž dokáže spojovat národy napříč hranicemi.

Britové neumí vařit, tedy až na Iry

Angličané jsou, zřejmě kvůli klimatickým podmínkám, označováni za chladné. Navíc se o nich hovoří jako o špatných kuchařích, protože některé recepty jsou pro našince vskutku atypické. Pokud si např. dáte na dovolené ve Velké Británii pudink a nic jiného, než „Hello, I’m from Czech republic“ neumíte, dejte si pozor. Můžete totiž na stůl dostat ovocný pokrm s masem!

Ještě „lepší“ jídlo si ovšem můžete dát ve Skotsku, totiž tradiční Haggis, jehož základem jsou ovčí vnitřnosti a další ingredience vařené v ovčím žaludku. Není tedy divu, že pro Středoevropana jde o opravdové gurmány, kteří se navíc rádi napijí Whisky. Pověst „zarytých“ alkoholiků pak mají i Irové, kteří si ovšem často dělají k jídlu brambory. Ti jsou proto minimálně pro Čechy sympatičtější.

Na severu Evropy se nezasmějete

Pokud se o někom říká, že je „studený čumák“, není to právě nejlichotivější vizitka. Ačkoli jsou za nepříliš veselé považovány nejrůznější národy světa, prim v tomto ohledu drží Seveřané. Jen o málokterých lidech byste asi tolikrát slyšeli, že jsou uzavření do sebe a chladní, což údajně opět souvisí s místními podmínkami. Na tom ostatně něco může být, protože přirozené světlo přispívá k dobré náladě. Seveřané jsou ale zároveň považováni za velmi pracovité lidi.

Jih Evropy: Italové a Řekové se přetrhnou jen v posteli

Jestliže se o některých národech mluví tak, že jsou jejich příslušníci pracovití, v žádném případě to neplatí pro jih Evropy. Minimálně o Italech a Řecích se říká, že mít práce až nad hlavu není jejich největší problém. Líní nicméně nejsou v ložnici. Především Italové mají pověst proutníků, kteří se nezastaví před žádnou sukní. Jenže mají také pověst výtečných kuchařů. Co bychom si ostatně počali bez pizzy, jíž jsme ovšem nezapomněli „vylepšit“ naším národním jídlem, tedy Eidamem „třicítkou“.

Nenechte se svázat řečmi o stereotypech

Výše zmíněné stereotypy sice platit mohou, ale rozhodně ne všeobecně. Určitě totiž můžete potkat abstinujícího Čecha, poklidného Rusa, věrného Itala anebo usměvavého Švéda. Jistě, pokud budete vyrážet na dovolenou do některé z výše zmíněných krajin a zároveň se soustředit na uvedené vlastnosti, určitě na ně narazíte. Necháte-li si však otevřenou mysl, najdete sto a jeden příklad, které s těmito stereotypy nejdou dohromady. Vždy je to totiž pouze o lidech

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Češi kradou, nechtějí pracovat a udávají! Sebemrskačství je národním sportem. Je opravdu na místě?

Potvrzeno! Češi nemají rádi boháče! Peníze ale chce mít každý!