Američané chtějí bombardovat hurikán. Kde myšlenka vznikla, jak to provést a proč to není dobrý nápad

Funkční období amerického prezidenta Donalda Trumpa se už se krátí, a proto s velikým znepokojením sledujeme jeho cukání odpálit něco atomovkou. S Čínou ani Íránem to zatím nevyšlo, poradci mu pomohli vysvětlit, že by z toho byla válka. A tak by chtěl alespoň odrušit nějaký ten ničivý hurikán. Což překvapivě není ani originální a už vůbec ne dobrý nápad.

Američané chtějí bombardovat hurikán. Proč to není dobrý nápad

Abychom americké prezidentské DéTéčko jen nehaněli. Tahle myšlenka ho posedla jen na chvilku, když se v Bílém domě bavil s meteorology z Axiosu. Kluci mu přišli vysvětlit, že se na Státy vzduchem řítí hurikán velikosti poloviny Karibiku, a Trump v reakci na informaci zareagoval padoušským: „Rozumím, rozumím. Nemůžeme na to třeba hodit atomovku?“. Žádný hlubší vtip za tím nečekejte, prostě padla jen tahle průpovídka. A jak už to tak bývá, nezůstala v Oválné pracovně, ale vyrazila do světa. Protože se tím neotřelým nápadem trochu zaskočení meteorologové museli pochlubit.

Říkal si Hurikán, kluk jako ty

Donald Trump pak muselo tuhle bleskovku dementovat na svém Twitteru, ale to už si výbušná novinka žila vlastním životem. Přeci jen, sice v pořadí pětačtyřicátý by taky mohl být vůbec první americký préza, který si na červené odpalovací tlačítko nesáhl. Což je pech. A protože nejde házet těžké atomovky na teroristy, kteří se schovávají někde v poušti, také proto, že by musel vyhladit nejspíš celý Arabský poloostrov, mohl by si aslepoň střihnout svou nukleární premiéru a být zase na moment pro národ super-hrdinou, který přepral hurikán. S pomocí hezkých pár kilotun.

Příběh o prezidentovi, který chtěl bombardovat klimatickou poruchu, nám trochu připomíná záporáky, co chtěli zastínit slunce. Takže to dobře prodává. A nechat se musí, že Trumpův pološílený nápadout-of-the-box“ rozhodně probral meteorologickou obec na celém světě z letargie. Všichni se rázem začali snažit přijít na to, proč je to blbý nápad nebo co by mohlo být lepší. Takže to vlastně v principu fungovalo. Mezitím nám divoké větry srovnaly se zemí hotely na Bahamách, ale o to teď nejde. Podívejme se spíš na to, proč bombardovat hurikán atomovkou nepatří mezi zrovna ty šťastné myšlenky.

Hrubá teorie by fungovala, praxe nikoliv

Máme tu cyklónu o nízkém tlaku, s větry vanoucími fofrem 120 kilometrů v hodině. Horký vlhký vzduch od hladiny moří se dostává vzhůru, a celá ta legrace začíná chladnout/kondenzovat. Bouře je na světě. Víc bouří vytváří větší spirálu, větší procento oblačnosti vzniká ve větší výšce, cyklóna získává typický tvar a ničivost. Pokud se ale zbavíme příčiny, tedy nízkého tlaku v oblasti vlhkého horkého vzduchu nad hladinou, hurikán přijde o svou sílu a rozpadne se sám. Jak to urychlit? Poprvé se tahle myšlenka zjevila v roce 1959, v Národních meteorologických laboratořích Sandia.

Tam jistý Jack Reed po dlouhém přesčase popustil uzdu vlastní fantazii, a začal o bombardování hurikánů mluvit nahlas. Atomová exploze by rozetnula základnu spirály hurikánu, rozvolnila by do plochy oblast nízkého tlaku, srovnala by teplotu u mořské hladiny a zpět do středu by nasála vzduch suchý. Sbohem, Katrino. Takže klasika: Jak atomovku dostat do „oka hurikánu“. Letadlem do není úplně šťastný nápad, ale ponorka s raketovou náloží by to mohla udělat vcelku z bezpečí mořské hlubiny, ne?

Hurikán je silnější než prezident

Chybičkou v jinam dokonalém plánu je celková energie hurikánu, která je mnohem větší a intenzivnější, než jaderné exploze. Nebo pokud se přidržíme tohoto výbušně-prezidentského srovnání, hurikán uvolní každých 20 minut do okolí tolik energie, jako výbuch jedné desetimegatunové pumy. Zkrotit a rozmetat hurikán, jehož vnitřní oko má v průměru 40 kilometrů, na to prostě nemáme dost silnou bombu. Chtělo by to víc malých bomb, současně, na několika místech. A opakovaně, protože jaderné exploze jsou dost „krátkodobé“. Zlikvidovat jeden pořádný hurikán touhle cestou by chtělo asi 600 Hirošim.

A jasně, ono je překvapivě těžké trefit přesně něco, co nemá pevnou základnu a pohybuje se tempem 170 kilometrů v hodině (hurikán 5. stupně). Plus ty drobnosti, jako radioaktivní spad rozmetaný do okolí. Takže ne, tenhle nápad vážně nemá oporu v realitě. Ale kdo ví, třeba o tom Hollywood něco natočí. Nebo do příštích prezidentských voleb bude nějaká jiná příležitost a Trump si ještě něco bouchne.

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zákaz zbraní v USA je předmětem bouřlivých debat. Odpůrci zbraní ale zapomínají na důležitá fakta

Výlet za ufony se nekoná, chystaná akce Storm Area 51 skončila fiaskem. Americká mládež svou revoltu vyměnila za suvenýry