Dívejte se na svět skrz chytré brýle

V současném světě moderních technologií je už inteligentní skoro všechno – od kuchyně až po ponožky. Tak proč by nemohly být chytré i brýle?

Světelné podmínky hrají jednu z rozhodujících rolí, jaké brýle, resp. jejich skla, zvolíte jako ochranu pro své oči. Doba mechanického přendávání těchto skel je už dávno a nenávratně pryč. V současnosti nastupuje éra samozatmavovacích skel. A to v chytrém režimu.

Pro běžce a cyklisty

Nejnovější typ brýlí, které nesou označení inteligentní, má na svědomí holandská firma Alpha Micron, která brýle pojmenovala Ctrl One EyeWear. Primárně jsou určeny pro cyklisty a běžce a jejich hlavní schopností je změna průzračnost odstínu skel z tmavého zabarvení do průhledného během zlomku sekundy. To při rychlé změně světelných podmínek přispívá ke zvýšení bezpečnosti uživatele brýlí.

Ten může přepínat odstín stisknutím tlačítka na levé straně obrouček nebo se nechat brýle pracovat v automatickém režimu, kdy integrovaný senzor detekuje světelné podmínky a zvolí ideální zatmavení. Myšlenkou automatického režimu je, aby se cyklista na kole nemusel ani na okamžik pouštět rukama řídítek.

Vychytávka za 3 tisíce

Ctrl One EyeWear jsou z aktuálně k dispozici v pěti barvách obrouček a v trojím provedení skel: neutrální, oranžové nebo modré. Brýle váží pouhých 50 gramů, pohání je 50 mAh lithium-ion baterie, která se přes microUSB port plně nabije za hodinu a vydrží fungovat 50 hodin. Cena je pak 125 dolarů tedy kolem 3 tisíc korun.

Druhá verze brýlí je už v závěrečné fázi vývoje a mezi její další funkce bude patřit GPS snímač pro detekci výšky a průměrné rychlosti. Aktualizovaná verze, která bude také údajně schopná přepínat mezi více zatmavujícími odstíny, by měla být připravena během příštích 12 měsíců.

Zajímavostí bezpochyby je i fakt, že reklamní tváří brýlí Ctrl One EyeWear je Andy Schleck. Mladší z bratrské dvojice lucemburských cyklistů totiž před touto sezonou dal sbohem profesionálnímu cyklistickému pelotonu.

Autor: Zvonimír Bláha

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Bezvadná pomůcka pro nápoje na léto

Budík, který umí víc, než budit