Zlaté devadesátky: Které věci jsme v tu dobu nejvíc milovali?

Devadesátá léta jsou pro mnohé z nás obdobím nově nabytých možností a svobody. Připomeňte si spolu s námi módní trendy, hudební hity i věci, které nám devadesátky přinesly.

devadesátky

Hudba

Devadesátky byly pro českou mládež oknem do světového hudebního průmyslu. Z rádií jsme tedy častěji než “céčka” mohli slyšet nejznámější hity od skupiny Aerosmith, Duran Duran nebo dodnes nestárnoucí Madonny.

Kromě světově známých hudebníků byla však devadesátá léta také obdobím zrodu nových hvězd, jejichž popularita u mladých posluchačů často hraničila až s posedlostí. České dívky byly doslova paralizované charismatickou čtveřicí, jenž tvořila chlapeckou skupinu Lunetic. Velkou fanouškovskou základnu si u mládeže získala i tehdy začínající hvězdička Britney Spears či Justin Timberlake, kontroverzní duo Tatu nebo třeba dívčí seskupení Spice Girls. 

Výběr některých velkých hitů devadesátých let si můžete poslechnout zde.

Seriály

Devadesátky nebyly jen obdobím hitparád, ale staly se symbolem rozvoje i televizní zábavy. Zatímco naše maminky a babičky pravidelně usedaly před obrazovku plné očekávání, jak se bude vyvíjet osud jejich hrdinů z Dallasu či Esmeraldy, omladina si oblíbila hlavně komediální žánr. Dennodenně jsme se těšili na další vylomeniny našich Přátel či dnes už legendární osobitý smích Codyho Lamberta z Kroku za Krokem. Se stejným nadšením jsme do svých obýváků zvali i prsaté plavčice a sexy plavčíky z Pobřežní hlídky nebo populární partu z Beverly Hills 90210.

Úvodní píseň k seriálu Přátelé.

Pro každého něco

Televizní program 90. let nabízel rozmanité žánry, takže si každý divák přišel na své. Nejmladší členové rodiny trávili sobotní rána s pohádkovými pásmy dětského pořadu Kuřátka nebo s malovanými kamarády. Mezi ty nejoblíbenější bezesporu patřili Šmoulové, Gumídci či Alf. Mládež nejraději zapínala telku v době, kdy měl na obrazovce prostor hrdina z bájných časů Hercules nebo houževnatá a neohrožená dáma v kůži, Xena.

Stejně tak se velké sledovanosti těšily i hudební pořady, které se dají považovat za pradědečky dnešního MTV. Není snad nikdo, kdo vyrůstal v devadesátkách a neznal by dvojici moderátorů Richard Krajčo + Aleš Juchelka a hudebně nadupanou Medúzu, nebo pozdrav čágo belo šílenci, který nás vítal na začátku každého dílu Esa. Tatínky v devadesátých letech častokrát potěšily nejen sportovní přenosy, ale i vtipní Gumáci, napínavé případy Akta-X nebo lechtivá předpověď Počasíčko. 

Devadesátky ve znamení módních trendů

Nejrozšířenějším módním doplňkem zlatých devadesátek byla bezesporu ledvinka za pasem. Kdo ji neměl, jako by nebyl. V kombinaci s flanelovou kostkovanou košilí nebo šusťákovkou v křiklavé barvě vznikaly outfity, z nichž přecházel zrak.

devadesátky
Povinná výbava šatníku z let devadesátých. (foto: 123RF)

Velkým módním trendem devadesátek se stala také džínovina, a to ve všech podobách. Džínové sukně, bundy, ale i šaty a topy byly v devadesátkách sázkou na jistotu. Ti z nás, kteří chtěli držet krok s módními trendy, ale měli citlivější pokožku a šusťáková souprava jim způsobovala spíš atopický ekzém než módní uspokojení, jsme mohli zvolit vytahané mikiny obřích rozměrů a doplnit křiklavými tepláky. 

Pokrok v technice

Devadesátky přály nejen módnímu průmyslu, ale také nám přinesly různé technické vymoženosti. Velký boom například zažívaly díky oblíbenosti VHS kazet videopůjčovny. Nezbytnou součástí výbavy mladé populace byl v devadesátých letech walkman. Děti, které trpěly alergií na srst, si místo živého chlupatého kamaráda často psaly Ježíškovi o virtuální zvířátko Tamagotchi, a zámožnější jedince jste bezpečně poznali tak, že pyšně nosili za pasem první modely mobilních telefonů značky Alcatel nebo Nokia.

Zábava 

Čím nás devadesátky bavily? Zatímco dnešní děti sjíždějí od rána do večera youtube, instagram nebo tiktok, my, jenž vyrostli ve zlaté éře nineties, jsme měli až astronomicky rozdílné druhy zábavy. Dívky pořádaly diskuzní kroužky nad nejnovějšími vydáními časopisu Bravo, kluci se chlubili svými posledními rekordy ve střílení zlobivých kachen ve hře Moorhun nebo hráli pogy.

Mezi venkovními aktivitami vedlo skákání gumy, vymýšlení triků s jojem, házení si s frisbee nebo kopání v kroužku přátel s hakisákem. V devadesátkách patřily mezi oblíbený druh zábavy také různé formy výměnných obchodů. Měnili jsme mezi sebou céčka, hokejové kartičky i plakáty hudebních skupin. 

To nejlepší nakonec

Devadesátky byly ve znamení experimentů a objevování. A to nejen v oblasti módy, ale i kulinářství. Obrovskou popularitu si během 90s získalo barevné auto Family Frost hrající otravnou, avšak snadno zapamatovatelnou melodii. To lákalo děti na nejrůznější druhy zmrzlin, stejně jako vytížené hospodyňky na širokou nabídku hotových jídel do mikrovlnky.

devadesátky
Umění, sladkosti, barvy. Devadesátky byly báječné. (foto: 123RF)

Největším lákadlem devadesátek určitě byly cukrovinky a sladkosti. Kdo z vás nikdy neměl Pedro, žvýkačkové cígo, Huba Buba, Kinder vajíčko s překvapením nebo nápoj Tang? Pokud bychom chtěli vyjmenovat všechny dobroty devadesátých let, které plnily naše spíže a lednice, bylo by to pomalu na celou knihu. Pokud tedy patříte mezi fanoušky retra, nebo jsme vás navnadili a rádi byste si zavzpomínali o trochu více, můžete se třeba mrknout na instagramový profil @puredevadesatky. Najdete tam spoustu zajímavých pochoutek 90. let, ale i seriály, hry a jiné vychytávky, které jsme v té době všichni milovali.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Dvacet legendárních účesů 80. a 90. let, na které už dnes nenarazíte. Naštěstí!

9 proměn retro hereček a herců z dospělých filmů