Detektor odposlechů. Braňte se proti odposlechům, mohou být kdekoliv!

Uvažovali jste někdy nad tím, co by se mohlo stát, kdyby například vaše rozhovory z kanceláře slyšel i někdo další? Kdyby někdo slyšel, s kým a o čem telefonujete? Realita je taková, že odposlouchávat vás dnes může takřka kdokoliv.

odposlechy

Nejčastěji jsou různé odposlouchávací techniky používány podle odborníků z portálu Spyshop24.cz v byznysu pro získání dat konkurenta, ale zkušenosti s nimi mají také žárliví partneři a partnerky nebo rodiče, kteří mohou třeba přes hračku dítěte odposlouchávat, co se děje ve školce.

Technologie pokročily

Nicméně, s každým rozvojem technologií to funguje tak, že jeden vynález vyvolá vývoj nového, který je pak opatřením proti tomu prvnímu. Nejinak je tomu u odposlechových zařízení. I tady jsou k dispozici různá zařízení, která mohou odposlechům zabránit. Zajímavou informací je, že detektory odposlechů jsou rozšířené stejně jako odposlechy.

Jak zjistit, že vás někdo odposlouchává

A jak tedy zjistíte, jestli jste odposloucháváni? Prvním krokem může být důkladné prohledání všeho, co se v prostoru nachází. Často jsou různé štěnice umístěny ve světlech, vypínačích, pod stoly nebo za skříněmi. Objevit se mohou ale také v diáři, květináči nebo USB flash disku.

Druhy štěnic

Štěnice můžeme rozdělit podle toho, zda signál přímo vysílají nebo jej ukládají do paměti. Vysílat lze přes běžnou telefonní síť, rádiové vysílání nebo datovým přenosem. Také rozlišujeme zařízení, která potřebují přívod elektřiny a taková, která fungují na baterii a mohou být tedy umístěna opravdu kamkoliv. Problémem samozřejmě není ani nainstalování odposlechu přímo ve vašem telefonu.

TIP: Detektor analogových a digitálních bezdrátových odposlechů Protect 1206i

Popisek: Detektor analogových a digitálních bezdrátových odposlechů Protect 1206i | foto: Spyshop24.cz

Jak se bránit? Zkuste detektor odposlechů

Vyplatí se důkladně hledat, nicméně, i když rozeberete vše na prvočinitele, může se stát, že nenarazíte na nic, zařízení totiž mohou být velmi sofistikovaná. V této chvíli přichází čas pro detektor odposlechů, což je v podstatě skener rádiových frekvencí. Tato zařízení se cenově pohybují v řádu stovek až desetitisíců korun, ale například velkou firmu mohou uchránit od úniku citlivých informací, který by mohl být ještě daleko dražší. Cena detektoru se odvíjí od možnosti detekce a lokalizace rádiových odposlechů používajících přenos v různých pásmech. To se týká jak analogových, tak digitálně modulovaných pásem. Profesionální detektory odposlechů zaměřují přenos v pásmu až do 25 GHz.

Protect 1206i je moderní detektor odposlechů. Dokáže detekovat analogové odposlechy (štěnice) i odposlechy přes Bluetooth, Wi-fi nebo GSM. Tento detektor odposlechů je vybaven také oddělenou anténou, která slouží k odhalování přenosů. Digitální signál je odpovědně přetvářen, což umožňuje identifikaci typu odhaleného protokolu přenosu. Na přístroji je možné nastavit také citlivost, což se hodí v případ, že je rušen signál jiným zařízením (například nedalekou vysílací věží). Signál lze detekovat ze vzdálenosti od 50 centimetrů do 2 metrů. K dostání na Spyshop24.cz za cenu 12 774 Kč (s DPH). 

TIP: Detektor odposlouchávacích zařízení a špionážních kamer JJN WAM-108T

Vícepásmový ruční skener bezdrátových přenosů zajišťuje odhalení, lokalizaci a ukládání údajů o všech druzích rádiové aktivity v pásmu od 10MHz do 14GHz. Určen je k odhalování špionážních kamer a odposlouchávacích zařízení. Jeho předností je vysoká citlivost, umožňuje detekci i velmi slabých rádiových signálů. Detektor JJN WAM-108T umí signál detekovat na vzdálenost až 50 metrů. K dostání je na Spyshop.cz za cenu 160 767 Kč (s DPH).

Jedna věc je detekovat odposlech, druhá se bránit

Jedna věc je odposlech detekovat, druhá je se mu aktivně bránit. I zde existují nejrůznější zařízení a rušičky, kterými zabráníte vysílání signálu. Pokud se obáváte, že by někdo mohl odposlouchávat váš telefon, můžete si pořídit speciální šifrovaný telefon, který těmto odposlechům zabraňuje. Variantou pro celé místnosti jsou vibroakustické generátory zavádějící vibrace do zdí a konstrukčních prvků budovy. Odposlechy nicméně nejsou jednoduchá záležitost a pokud ve své firmě nebo doma narazíte na něco podezřelého, nezdráhejte se obrátit na odborníky.

TIP: Detektor sledovacích zařízení pro profesionály ST-031M Piranha-M

Když chcete víc

Multifunkční zařízení ST-031M Piranha je moderní řešení umožňující detekci a lokalizaci technických zařízení různého typu. Slouží k zabránění neoprávněnému získávání utajovaných informací pomocí skeneru elektromagnetického pole. Kromě toho jde o vhodný přístroj k měření efektivity učiněných technických opatření sloužících k ochraně před únikem informací. Díky vysoké citlivosti odhaluje i slabé signály. K dostání je na Spyshop24.cz za cenu 206 452 Kč (s DPH)

Autor: red