Den nezávislosti 2 bez Willa Smithe – proč?

Krátce před Vánoci fanoušci sci-fi klasiky Den nezávislosti dostali dárek ve formě traileru přicházejícího pokračování. Toho by se měli dočkat v polovině tohoto roku, tedy po 20 letech od jedničky. S podtitulem Nový útok se ovšem neváže pro všechny neodlučitelné jméno Willa Smithe.

Někteří dost možná ani nezaslechli tu novinu, že nějaké pokračování bude. Oddaní fandové však do poslední chvíle určitě netrpělivě vyhlíželi očekávaný trailer, o což větší zklamání pro ně potom bylo, když nezahlédli v ukázce známou tvář oblíbeného hláskujícího kapitána Stevena Hillera. Zpráva o odmítnutí obsazení Willa Smithe do filmu nicméně vyšla na svět už v červnu 2013. Proč k tomu došlo, co se stane s jeho postavou, kdo ho nahradí a jaké další změny nás v Novém útoku čekají?

Peníze nebo život… a tak život

Herce v hlavní roli ústřední postavy veleúspěšného filmu se 20th Century Fox nerozhodlo neobsadit jen tak pro srandu králíkům. Laická veřejnost pravděpodobně nevidí do logiky a postupů produkčních studií filmů, pro lehké počty může však leckomu toto rozhodnutí přijít nerozumné. Fox se totiž rozhodl Willa Smithe neobsadit pro příliš vysoký plat, který si pro příští dvě pokračování stanovil. Ano, slyšeli jste dobře, dvě pokračování. A ten plat činí sumu ve výši 50 miliónů dolarů. Zdá se to být moc? Je to 25 miliónů na každé pokračování. V roce 1996 však Den nezávislosti při rozpočtu 75 miliónů dolarů vydělal více než 800 miliónů, čímž se stal nejvýdělečnějším filmem toho roku. Rozpočet letošního pokračování činí 200 miliónů, což je o 125 víc než jednička a Fox z toho nevymáčkne těch 25 pro Willa. Taková je prostě jeho cena, pro produkční studio je to ale zkrátka asi moc. Jak se s touto změnou popasoval režisér Roland Emmerich?

Hrdinská smrt, syn má podporu veteránů…

Pro režiséra filmu, kde kvůli opětovně mimozemské invazi mobilizuje celá země, nezbývá než nechat postavu prostě zemřít vůbec ještě před odehráním první scény. Kapitán Hiller by si opravdu těžko při takové situaci ospravedlňoval například dovolenou na Bahamách, spočinout v rakvi pod několika metry hlíny ale zavře ústa každému. Navíc, položil život pro budoucnost letectva a obrany Země, když testoval první hybridní letadlo vytvořené pomocí mimozemských technologií, takže zemřel pro důležitou věc. Otěže tak bude muset při další, mnohem nebezpečnější invazi převzít jeho syn Dylan, kterého ztvární zatím méně známý Jessie Usher. Vivica A. Fox se vrátí jako Dylanova ovdovělá matka Jasmine, a stejně tak se vrátí představitelé dalších důležitých postav. Mezi ně můžeme počítat Hillerova nerozlučného parťáka v boji pro mimozemšťanům, ekologa Davida Levinsona (Jeff Goldblum) nebo prezidenta Spojených států, Thomase Withmora (Bill Pullman).

Poznáte staré tváře od nových? Fotka z placu

Poznáte staré tváře od nových? Fotka z placu

…ale i nováčků

Menší změna se odehraje při přeobsazení představitelky prezidentovi dcery. Před dvaceti lety jí hrála tehdy drobná Mae Whitman, tu nyní nahradí Maika Monroe. Na opravdové novinky se můžou fanoušci připravit v podobě dvou nových postav. Jedná se o dívku Sam, o které se zatím ví pouze to, že ji bude hrát Joey King, a Jakea Morrisona, kterému propůjčí tvář Liam Hemsworth v jeho nelehké roli prezidentova nevlastního syna. Pozorní diváci si mohou nové postavy najít v traileru, kde si o důležitosti jejich přítomnosti v probíhající invazi mohou udělat vlastní obrázek.

Jak se těšíte na Den nezávislosti: Nový útok.. bez Willa Smithe?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Na jaké akčňáky se můžete těšit v roce 2016?

Inspirativní proslovy napříč stoletím