Dejte si pohov a chvíli nedělejte nic. Nový trend, který se šíří světem. Vypnout a nechat myšlenky plynout je skvělý postup proti stresu

Dát si pauzu je jedna věc. Ale teprve opravdové nicnedělání znamená regeneraci těla i duše. Umožňuje vám ponořit se do sebe, utřídit myšlenky i nalézt novou chuť do práce i do života.

nedelejte nic

Tohle je rada, kterou byste svému dítěti nebo kamarádovi nejspíš nedali. Nedělej nic. Jenže správné nicnedělání může člověku přinést hodně pozitivního, navzdory prvotní představě. Na chvíli se zastavit a jen tak nechat myšlenky bloumat, je recept, jak překonat podvědomý stres z pracovního nasazení nebo jiného vypětí, které život přináší.

Přestávka musí být

Když dlouho pracujete nebo se soustředíte na jednu činnost, například úpravu zahrady nebo brouzdání po internetu, potřebujete se odvrátit a chvíli dělat něco jiného. Ideálním nápadem je odpočinek, takhle funguje většina z nás. Je to přirozené, tělo nebo mysl si sama řekne o pauzu, a je na vás, jestli vědomě přetáhnete nebo si oddechnete.

Nicnedělání nezvládne každý

Jenže většina lidí v takovém případě započne jinou činnost, která je baví. Koukat do telefonu, zapnout televizi nebo někomu zavolat a pěkně se vykecat. Tyhle věci jsou sice oddechové, ale nenabízí opravdový odpočinek. Jsme stále zaměstnaní, i když děláme činnost, kterou „nemusíme“, ale chceme. Správný relax znamená zbavit se všech elementů, které nás rozptylují. Nesoustředit se na seriál nebo reklamu v televizi, neposlouchat problémy někoho jiného. Prostě vypnout. Zdá se to triviální? Není to tak. Nedělat nic totiž zvládne málokdo.

Když ulehnete

Možná se to zdá šílené, ale zkuste se zamyslet. Spousta zajímavých myšlenek vás napadne v době, kdy ležíte v posteli a čekáte, až usnete. Pokud za sebou nemáte dlouhý den nebo nepřetržitou šichtu a neupadáte do kómatu okamžitě, určitě máte zkušenost, že v tento okamžik, kdy se hodíte do klidu a koukáte do černoty, se vám v hlavě rodí zajímavé věci. Rekapitulujete uplynulé události, plánujete na zítřek, uvažujete nad koncem filmu, který jste právě dokoukali. To vše bez časového presu, jen tak v klidu, protože víte, že vás čeká ozdravný sladký spánek.

Zklidnění a čas jen sám se sebou

Tahle chvíle je možná vaše jediné nicnedělání, které máte ten den za sebou. A tuhle chvíli si můžete dopřát i přes den, kdy vám umožní zregenerovat a pokračovat s větší vervou. Opravdové nicnedělání jde potom ještě dál – vyprázdnit mysl a jen tak nechat vše kolem plynout. Nemusíte přímo meditovat, ale v podstatě je tento antistresový recept praktikou, která má stejný základ.

Vypnout neznamená flákat se

Pochopitelně nikomu neradíme, aby se na všechno vykašlal. Flákat se není něco, co by mělo být hodné obdivu. Život ubíhá a čas je drahý, protože ho nemáme nekonečné množství. Ale proložit denní činnosti nicneděláním může být způsob, jak posílíte další pracovní proces nebo schopnost svěžího myšlení. A pokud na to nemáte prostor, možná vám bude stačit víkendové nicnedělání. Vhod přijde vyjet ven do přírody, zastavit se někde u nějakého pěkného výhledu nebo si natáhnout houpací síť na zahradu. Variantou takového rituálu by mohlo být i procházení se se psem.

Zastavte se a přivoňte k růžím…

Můžete ale být kdekoli, kde se cítíte dobře, tedy i doma. Pokud tam ovšem zvládnete chvíli nedělat nic. Pozorujte dění venku z okna nebo mraky na obloze. Hlavní je, aby vaše ozdravná činnost neměla konkrétní záměr. Úsloví „zastavit se a přivonět k růžím“ to vystihuje docela přesně. Pokud to zvládnete, přestaňte vést i mysl. Možná budete překvapeni, jak dobře se budete cítit po takové chvilce „plánovaného lenošení“.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Malé zlozvyky s velkým dopadem. Jídlo u práce nebo skloněná hlava k mobilu mají nepříjemné následky

Nežádoucí chování, které v očích žen i okolí snižuje vaši atraktivitu. Jak snadno ztratit společenské body