Creed následuje sérii nakládaček, které neomrzí

Zápletka, která udeří jako pěst na oko – bývalý rival a přítel Apolla Creeda, Rocky Balboa, vede jeho syna v otcových krocích, na které přes opuchlé oči kolikrát sám ani neviděl. My ale vidíme a můžeme se podívat i na další z velkých boxerských filmů.

Creed (2015)

Adonis Johnson je syn známého šampiona v boxu, Apolla Creeda. Nikdy svého otce ale nepotkal, protože Dragův úder ho poslal ve čtvrtém Rockym k zemi dřív, než se vůbec stačil narodit. O svůj život proto musel od útlého věku bojovat, aniž by měl na výběr. Z pěstounské péče přesídlil do polepšovny a v nepřátelském prostředí musel rozdávat rány bez jakéhokoliv tréninku anebo koučování. Život naučí, to ale Adonisovi v ringu stačit nebude. Aby mohl kráčet ve stopách svého otce a ustál očekáváné srovnávání s velkým idolem, bude muset přijmout lekce od rivala a přítele Apolla Creeda. Rocky Balboa má ale sám nalomené zdraví, a tak nakonec budou muset o vítězství nad jejich stíny bojovat oba dva.

Southpaw (2015)

Michael B. Jordan jako Adonis Creed pro tento rok asi uzavře ring, nebyl však jedinou boxerskou novinkou. Jake Gyllenhaal jako Billy Hope v červenci vyhákoval pár soupeřů v další novince Southpaw. Světový šampion v lehké váze je na svém vrcholu a ve prospěch rodiny hodlá oznámit svůj odchod, během oznamovacího večírku se ale nechá vyprovokovat jiným boxerem a jeho žena Maureen při potyčce zemře. Přichází i o vlastní dceru a ocitá se na úplném dně. Z toho se musí vyhoupnout zpět na špici, aby získal zpět alespoň to jediné a poslední, co je mu milé – svoji dceru.

Gyllenhaal cvičil i šest hodin denně a v pěti tréninkových zápasech se utkal se skutečnými boxery. Přezdívku Southpaw nosil i samotný Rocky v prvním díle. Ultimátní zápas s boxerem z osudového večírku stojí opravdu za to.

Zpátky v ringu (2014)

Sylvester Stallone se svojí šestidílnou kariérou boxera Rockyho také nenechal rukavicím spočinout navěky. V roce 2013 nám nabídl komediální podívanou Zpátky v ringu, kde s Robertem De Nirem jako nesmrtelní dědoušci po třiceti letech opět stanou proti sobě jako soupeři a mají dokončit to, co před takovou dobou nechali otevřené. Stallone jako Henry „Razor“ Sharp totiž po remizovaných dvou zápasech s De Nirem jako Billym „Kidem“ McDonnerem odstupuje před posledním střetem, když se dozví, že nabouchaný štramák spal s jeho přítelkyní, která otěhotněla. Boxerský promotér David Slate jim ale nyní učiní nabídku, která se z finančních důvodů neodmítá, a zápas brzy získá pozornost médií, sociálních sítí a stává se hlavní událostí HBO. Snad z toho na stará kolena nedostanou hvězdy infarkt.

Fighter (2010)

V inspirující Rockyho slávě, která motivovala snad veškerý vzestup boxerských filmů, pokračuje také snímek Fighter z roku 2010. Životopisné drama Mickyho Warda hvězdně obsazuje Mark Wahlberg v hlavní roli a Christian Bale jako jeho poloviční bráška a trenér, který byl kdysi sám šampionem, ale kvůli drogám a trestní minulosti s boxem skončil. Nadcházející velký zápas se neobejde bez pochyb a rodinných rozbrojů mezi bratry. Nakonec se ale vše, jak už to bývá, stmelí zase dohromady a podpora rodiny i napraveného bratra vyhecuje Warda na maximum jeho sil.

Které boxerské filmy patří mezi vaše nejoblíbenější?

Autor: Jan Marek

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Miloš má zelenou. Sprosťárny v televizi i rozhlase budou povolené! Jak to?

Jak se nechcete vzbudit po kalbě? Top výběr!