Miloš má zelenou. Sprosťárny v televizi i rozhlase budou povolené! Jak to?

Znásilnění, vraždy, pitvy, kriminálky… V telce přes den běží kde co, tak proč zakazovat nevhodná slova? Už je to jedno, myslí si na ministerstvu. Kdy se zruší zákaz vulgarismů? A bude to našemu prezidentovi k něčemu?

Kdyby Miloš Zeman nebyl prezidentem, mohl by se s klidem živit jako zedník, pokrývač, automechanik, lakýrník… U těchto profesí se nejen hodně nadává, ale vyloženě se od nich nějaké to prosté slovo očekává. Ale i když Miloš není ani jedno, a představuje politika, i tak je jiný.

Jeho výroky týkající se ruské kapely Pussy Riot pronesené v Českém rozhlase patří k naprostým legendám mezi vulgaritami. Ukázka ve videu.

https://youtu.be/ptIb1UjAxr0

Miloš se za ně neomluvil a odmítl rozhovor předtáčet, takže stanici došla trpělivost a pořad utnula. Sprostá slova prostě do televize ani rozhlasu nepatří. Vážně?

Inspirace z Nizozemska

Nevážně. ČTK s poukázáním na Ministerstvo kultury na konci listopadu vypustila informaci, že v televizi už by nemělo být přes den, tedy od šesti do dvaadvaceti hodin, zakázáno mluvit sprostě.

Novela zákona, která byla do druhého prosince v připomínkovém řízení, by se v těchto dnech měla projednávat. Impulsem pro ni byl zahraniční model a mustr, jenž se v Evropě stává standardem.

Klasická hvězdička označující nevhodnost pořadu pro děti a mladistvé bude nahrazena systémem piktogramů. Ty jsou jakýmsi vodítkem k tomu, aby si rodič sám zvolil, zda dovolí svému dítěti dívat se na televizi.

Zapni si televizi a dej pokoj

Provozovatelé totiž budou mít povinnost označit pořad s vulgarismy grafickým symbolem upozorňujícím na vhodný věk a piktogramem poukazujícím na obsah. O konečné podobě těchto symbolů rozhoduje Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

„Nadále budou platit obecná pravidla týkající se ohrožování dětí a mladistvých. Nebude stanovena žádná konkrétní kategorie pořadů, kdy vulgarismy být mohou, či ne,“ nechala se slyšet mluvčí Ministerstva kultury Simona Cigánková. Vypadá to tedy na takovou malou rezignaci slušného chování a vhození rukavice „odpovědným“ dospělým.

Je to už fakt jedno?

Děti školkového věku umí víc sprostých slov než dospělí, takže zákaz opravdu neměl opodstatnění. Na druhou stranu, budeme se všichni tvářit, že takhle to má být? Výzkum Herzmanna a Bachmannové ukázal, že polovina z 27 tisíc českých dětí mezi 12 až 16 lety si myslí, že nadávky, i sprosté, jsou přirozenou součástí mluveného slova. (Prý chtějí lépe zapadnout do kolektivu.) Tak když slyší prezidenta, je to jasné. Aspoň ten by měl jít příkladem, do prxxxxx!

Prozatím platilo, že se vulgarismy nesměly objevovat v celoplošných televizích, takže zákon kabelové a internetové televize nemusely respektovat. Pokud skutečně dojde k jeho zrušení, všichni budou mít stejné podmínky – stejné fekální podmínky platné s vysokou pravděpodobností od příštího roku.

A jak to vidíte vy? Je zrušení zákazu vulgarismů mlácením prázdné slámy, nebo s ním souhlasíte?

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Kritika Zemana a další aktuality

Zemanovy trenky a jak to s nimi bylo