Co všechno lze přežít? Tomuhle jen těžko uvěříte!

Pokud jde člověku o život, vůle dokáže neuvěřitelné věci. V některých případech se zase nestačíte divit, co všechno vydrží lidské tělo. Podívejme se proto na příběhy lidí, kteří přežili zdánlivě nepřežitelné.

Zvládnout můžete takřka cokoli!

Schvátí vás jednou za čas „rýmička“ a myslíte, že nevydržíte do švestek? Nebo jste si natáhli sval a začínáte pomalu shánět kolečkové křeslo? Pokud jsme zdraví a v bezpečí, každá drobná lapálie se může zdát jako obrovský problém. Teprve až když se dostaneme do skutečně život ohrožující situace, zjistíme, že člověk dokáže přežít i neuvěřitelné věci. Lidé jsou totiž často psychicky i fyzicky daleko odolnější, než by se vůbec mohlo zdát. Jako důkaz přinášíme příběhy lidé, kteří přežili vlastní smrt

Nezdolná touha po životě aneb příběh horolezce Joea Simpsona

Dva angličtí horolezci Joe Simpson a Simon Yates v roce 1985 uskutečnili svůj velký sen, totiž výstup na neslezenou západní stěnu hory Siula Grande v Andách. Vše ovšem neproběhlo tak, jak mělo. Simpson si při sestupu zlomil nohu a ačkoli se jej kolega pokoušel spouštět na laně, to nakonec musel v ohrožující situaci přeříznout a následovalo peklo. Pád do ledové trhliny a pak téměř čtyřdenní plazení  se bez jídla  a pití, zato se zlomeninou, omrzlinami a halucinacemi. Simpson se ale nakonec díky neskutečné vůli dostal do základního tábora a byl zachráněn.

Doporučujeme: Joe Simpson napsal o své cestě za přežitím knihu, která byla v roce 2003 zfilmována. Obě díla se v originále jmenují Touching the Void, nicméně knihu si v češtině můžete pořídit pod názvem Setkání se smrtí a film se jmenuje Pád do ticha. V záplavě různých motivačních textů a videí přitom mnoho lepších materiálů neseženete.

Zázrak jménem Vesna Vulovičová

V loňském roce zemřela v 66 letech jugoslávská letuška Vesna Vulovičová. O život však dle všech předpokladů měla přijít už daleko dříve. V roce 1972, krátce po svých 22. narozeninách, totiž byla na palubě letu JAT 367, který havaroval u Srbské Kamenice. Letadlo přitom dle vyšetřovatelů padalo z výšky 10 km. Že takovou havárii nelze přežít? Chyba lávky! Ač všichni lidé na palubě zemřeli, Vesna utrpěla „jen“ frakturu lebky a páteře. Dodnes je také v Guinessově knize rekordů jako člověk, který přežil pád bez padáku z největší výšky.

Mohlo by vás zajímat: Vesna Vulovičová není jedinou ženou, která jako jediná přežila leteckou katastrofu. Stejný „kousek“ se podařil i 17leté Julianně Koepeckeové, a to v roce 1971 v rámci letu LANSA 508. Letadlo se rozpadlo nad amazonským pralesem, pád dívky připoutané na sedačce ovšem zbrzdily stromy, a ta se následně se zlomenou klíční kostí devět dní plazila podél řeky, než ji zachránili dřevorubci. Na její boj se můžete podívat ve filmu Zázraky se dějí (1974).

 „Lidský hromosvod“ Roy C. Sullivan

Už ve vaší blízkosti někdy uhodil blesk, až jste si málem znečistili spodní prádlo? A teď si představte, že blesk neudeří vedle vás, ale do vás. Nepříjemné, že? A co teprve, když nedostanete zásah jednou, dvakrát nebo pětkrát, ale dokonce sedmkrát! Nemožné? Vůbec ne. Přesně to se totiž stalo jistému americkému strážci národního parku Shenandoah ve Virginii Royi C. Sullivanovi, a to v letech 1942 až 1977. Toto štěstí však bylo vykoupeno obrovskou fyzickou bolestí i psychickými problémy. Buď jak buď, Roy nakonec v roce 1983 spáchal sebevraždu, prý z nešťastné lásky…

Pro zajímavost: Roy Sullivan je dodnes v „Guinessovce“ jako člověk, jehož zasáhl blesk nejvíckrát. Jiného Američana Melvina Robertse sice údajně blesk trefil jedenáctkrát během 12 let, ovšem k uznání „rekordu“ chybí dostatek lékařských důkazů. Jak se ale zdá, někteří lidé jsou pro blesky skutečně neodolatelným terčem.

Tsutomu Yamaguchi přežil výbuch atomové bomby. Dvakrát!

Tsutomu Yamaguchi pracoval na konci druhé světové války v Hirošimě. Na město na ostrově Honšú, jak známo, 6. srpna 1945 dopadla atomová puma. Ač si výbuch vyžádal kolem 160 000 obětí, tento Japonec i přes těžká zranění přežil a brzy se vrátil do svého rodného města. Tam by také mohl mít klid, pokud by se ovšem nenarodil v Nagasaki. Toto město schytalo „ránu atomovkou“ 9. srpna 1945, jenže ani ta se Tsutomovi nestalo osudnou. Pan Yamaguchi sice až do své smrti trpěl následky radiace z obou výbuchů, nicméně zemřel až v roce 2010 ve svých 93 letech!

Poon Lim a neuvěřitelně dlouhé přežití na moři

Poon Lim byl čínský námořník, který pracoval jako druhý steward na britské lodi SS Benlomond. Ta však byla 23. listopadu 1942 potopena v jižním Atlantiku německou ponorkou. Poon jako jediný přežil a navíc za několik hodin objevil dřevěné plavidlo o velikosti 2,4 m2, na kterém byly i nějaké zásoby. Štěstí? Poněkud problematické bylo, že se nacházel 1 200 km od nejbližší pevniny. Číňan se ale na plavidle naučil přežít, když lovil zvířata (a také pil jejich krev) a po nějakém čase byl zachráněn rybářskou lodí. K tomu ovšem došlo 5. dubna 1943, takže se na loďce plavil neskutečných 133 dní!

Podobný příběh Stevena Callahana: tento Američan měl takřka stejný osud. Jeho loďka se potopila uprostřed Atlantiku a Steven zůstal na maličkém nafukovacím člunu, na němž nakonec doplul na Bahamy. Byla to ovšem „zívačka“, neboť oproti Poon Limovi mu stačila polovina času, totiž 76 dní…

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Největší záhady kolem ztracených expedic a objevitelů!

Nejabsurdnější letecké havárie v dějinách lidstva