Má kočka opravdu 9 životů? Budete koukat, co může přežít!

Tvrzení, že kočka má 9 životů, zná každé malé dítě. Jak je to ale doopravdy? Faktem je, že když nebohého tvora převálcuje náklaďák, i 20 životů by bylo málo. Na druhou stranu, nad tím, co dokážou přežít, zůstává rozum stát!

Kočka v přítomnosti člověka

Kočky provází člověka odedávna, protože k jejich domestikaci došlo zhruba před 8 tisíci lety. Ve starověkém Egyptě byl následně tento čtyřnohý tvor dokonce zbožštěn a ze samé lásky docházelo i k jeho mumifikaci. Tyto informace jsou o to zajímavější, když víme, že kočkovité šelmy byly původně největšími nepřáteli pravěkých lovců. Šavlozubý tygr, jeskynní lev anebo hyena totiž rozhodně nebyli s člověkem za dobře.

Co bylo, to bylo, protože kočka divoká začala postupem času žít poblíž lidských sídel a nakonec došlo k symbióze, jež trvá dodnes. Tento živočich je krásný a tajemný, ale také užitečný. Jedna z věcí, která mohla imponovat již tehdejším lidem, byla schopnost přežít zdánlivě nepřežitelné. Možná již v dávných dobách tedy vznikly zárodky tvrzení, že má více než jeden život. A skutečně na tom něco je. Nad tím, co může kočka přežít, totiž lze pouze nevěřícně kroutit hlavou. Dokonce je možné, že tyto menší savci mohou zvládnout pád z jakékoli výšky! Nevěříte?

Pády koček z vysokých výšek

Fenomén pádů koček z vysokých výšek má dokonce své vědecké označení, a to High-rise syndrome. Vědci skutečně zkoumali pády těchto tvorů z výškových budov. Tedy pochopitelně ne experimentálně, protože to by vyvolalo značnou vlnu nevole a milovníci zvířat by pánům „vědátorům“ s největší pravděpodobností přichystali podobný osud. Analyzovány byly tedy případy, které se staly. A výsledky? Naprosto dechberoucí! Většina koček totiž tyto pády přežila, některé dokonce s minimálním poraněním.

Ještě úchvatnější je skutečnost, že čtyřnozí společníci člověka mají největší šanci na „úspěch“ při pádech z nižších, anebo naopak ze skutečně velkých výšek. Kritické je totiž, jak se zdá, 7. patro! Tehdy kočka dosahuje maximální rychlosti (cca 100 km/h), ale zřejmě nemá dostatek času se pořádně připravit na dopad. Spadne-li ovšem z vyšších pater, její šance na přežití se zvyšuje. Čistě teoreticky tak může „rozchodit“ pád z jakékoli výšky!

Tento záhadný fakt má hned několik důvodů. Předně se jedná o poměr velikosti těla a hmotnosti, takže kočky padají pomaleji než větší savci, tedy např. lidé. Opomenout nesmíme ani skutečnost, že tito tvorové žili původně na stromech a jejich těla se vyvinula tak, aby přežila pád z koruny, ať už za to může evoluce či boží prozřetelnost. Při pádu z větší výšky má navíc kočka dost času zaujmout dokonalou „plachtící“ pozici a přetočit se tak, aby dopadla na všechny čtyři. Její nohy jsou přitom dlouhé a svalnaté, takže dobře absorbují náraz. Jedná se zkrátka o dokonalého parašutistu živočišné říše.

Proč vlastně kočky padají?

Kočky padají z vysokých výšek poměrně často. Že by se tedy nejednalo o náhodu, ale o sebevražedné sklony? Psychologie přeci jen ještě nepokročila tak daleko, aby prozkoumala kočičí mysl. Ve skutečnosti jsou však důvody mnohem prozaičtější, než nezvládnuté depresivní stavy. Většinou se totiž jedná o rozptýlení potenciální kořistí, spánek anebo prostě o fakt, že kočky dobře neodhadnou materiál, po němž se pohybují a myslí si, že se zachytnou drápky. To, co funguje na stromech, je totiž na betonu nebo parapetu jaksi nefunkční. Přesto mohou padat vesele dál, neboť jim ve většině případů stále ještě zůstane nějaký ten život v záloze…

Podívejte se na pád kočky z cca 25 metrů, samozřejmě se šťastným koncem:

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Zvířata, která byla zachycená ve svízelných situacích. Vtipná série!

GALERIE: Obrovité mainské mývalí kočky (19 fotek)