Co to sakra…na Sahaře sněží? Dějí se i překvapivější situace!

Bizáry mezi lidmi, na to nás užije. Ale co když se s něčím šíleným vytasí sama příroda? Ohnivá duha, rybí déšť nebo stromy z hororu – můžeme jen stát a žasnout. Podívejte se, jak si příroda dokáže s člověkem nemilosrdně pohrát!

Kdyby trakaře!

Možná si vzpomínáte na Červeného trpaslíka, kde je zmiňována humorná a absurdní událost, kdy ve 12. století v Burgundsku pršeli sledi. Legrace, že. Jenže rybí déšť není vůbec tak absurdní záležitostí, jak se na první pohled zdá. V honduraském Yoru se už více než sto let déšť ryb skutečně vyskytuje, a to s železnou pravidelností! Mezi květnem a červnem se tam zjeví silné mraky, které z moře přinášejí silné bouřky. Když rozmary počasí po několika hodinách skončí, lidé na ulici nacházejí stovky živých ryb. Jak je to možné?

Nejpravděpodobnější vysvětlení říká, že silné vodní proudy a větry odnesou ryby z Atlantického oceánu až do vzdálenosti dvou set kilometrů, kde nebohá zvířata následně spadnou na zem. Podle jiných se jedná o sladkovodní ryby z bližších řek. Každopádně tenhle jev není vůbec tak vzácný a absurdní, jak si myslíte!

A kdy zamrzne peklo?

Alžírské městečko Ain Sefra, ležící v největší světové poušti Sahaře, se stalo svědkem skutečně nevídané události. Padal totiž sníh! Na Sahaře se objevil po dlouhých 37 letech, předchozí případ byl také lokalizován v Alžírsku. Amatérský fotograf Karim Bouchetata pořídil z neobvyklé situace fotky, které působí skutečně impozantně – sníh na rudém písku prostě každý den nevidíte. Vzhledem k saharským teplotám však sněhová pokrývka vydržela pouhý den, než roztála. Podívejte se na krásnou scenérii sami:

Nejdrsnější duha

V létě, když se sluneční světlo střetne se zmrzlými ledovými krystaly v oblacích vysoko nad zemí, mluvíme o drsňáckém jevu nazvaném ohnivá duha. Kruhově-horizontální oblouk, říkají nudně vědci. Bohužel však přesně, jelikož tahle duha nemá s deštěm nic společného. Navíc je hodně náročná na nadmořskou výšku, takže ji můžete pozorovat během letních měsíců především kolem rovníku. Ne ovšem výhradně, jak ukazují tyhle záběry z Polska:

Stromy z hororu

V Asii a jižním Tichomoří běžně roste jeden druh rostliny, která se sama hýbe. Ne, žádný vítr, nic, prostě se sama hýbe. Chápete to? Dokáže totiž otřásat svými listy, které následně rotují kolem své osy. Podívejte se na klip, který pohyb tohohle pacholka nezpomaleně ukazuje. Obyčejným okem tak můžete vidět něco, co jste vážně nikdy vidět nechtěli. Děs!

Které z těchto přírodních bizarností vás baví nejvíc? Znáte nějaké další? Podělte se v komentářích!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak fungují kouzelnické triky? Věda ví, proč věci mizí!

Jiný kraj, jiný mrav – 10 kuriozit z celého světa