Co přinesl týden: Baroše v slzách, uprchlíky v kravíně, pomstu za vězněného vegana a lék na leukemii

Milan Baroš byl zvyklý střílet góly spíše za Baník než proti Baníku, ale osud tomu chtěl, že v utkání Synot ligy Mladá Boleslav – Ostrava vsítil hned dva góly svému bývalému klubu. A radost z toho věru neměl.

Co se děje kolem nás - Prochlapy.cz

Baník se potácí a potápí, tedy přesněji řečeno, už se potopil. I jeho nový majitel Václav Brabec říká otevřeně, že tenhle ročník bude pro Baník asi poslední v 1. lize. Sestup do druhé ligy je zkrátka realitou, se kterou se, byť soutěž je teprve v půlce, už smířili fanoušci, hráči i vedení. Čtyři body po podzimní části, to je fiasko a hrůza. Když vstřelil Milan Baroš za Boleslav dva góly do baníkovské sítě, dobře věděl, že tím jen vráží další hřebíky do rakve tohoto kdysi slavného klubu. A tak místo oslav jen omluvně mával rukama a ke konci zápasu i slzel. Baroš je totiž frajer a charakter. To, co s ním provedlo minulé vedení Baníku, je nehoráznost a ostuda. Vyhodit z klubu největšího srdcaře, který  dokonce sypal do klubové pokladny vlastní peníze, to už chce pořádný kus demence. Baroš se přesto nemstí a je vidět, že mu Baník stále leží na srdci. Jeho omluvné gesto ocenili i fanoušci, kteří po zápase skandovali jeho jméno. Nicméně další velký příznivec Baníku Jarek Nohavica, si bude muset nejspíš hodně dlouho počkat, až bude Baník porážet Barcelonu, jak zpívá v jedné své písni. Zatím by byl dobrý začátek, kdyby Baník dokázal vůbec někoho porazit. Má na to ještě 13 ligových kol.

Kdo (ne)chce bydlet v kravíně

Kauza přemalovaný kravín se vynořila po té, co televize Prima odvysílala reportáž s rodinou iráckých uprchlíků. Bylo jich sedmnáct a mluvil za ně hlava rodiny George Batto, který si postěžoval, že byt, který jim nabídlo město Jihlava je nevyhovující a je jako přemalovaný kravín. Co následovalo, asi netřeba popisovat. Česká veřejnost je zase jednou pobouřena. Na obranu Batty vystoupila neziskovka Generace 21, která celé stěhování iráckých uprchlíků organizuje a platí. Prý Prima s reportáží manipulovala a přeložila slova Batty úplně jinak, než co ve skutečnosti řekl. Na to se ohradila Prima, že překlad je v pořádku. Onu reportáž pak pro různá média překládali další a další překladatelé. Někteří tam „přemalovaný kravín“ slyšeli, jiní zase ne. Z celé věci je jakási podivná lingvistická blamáž. Battu se za své vystoupení omluvil, prý byl v návalu emocí. Prima si za reportáží stojí a názor veřejnosti je už také jasný. Je fakt, že vděčnost vypadá trochu jinak, kravín nekravín. Jsou lidé, kteří by onen byt brali všema deseti a byli by ochotní za něj i slušně zaplatit. Že to pro sedmnáctičlennou rodinu možná není úplně nejlepší bydlení, je možná pravda. Že tam není výtah, to asi také naštve. Ale pokud to měli Battovi v Iráku s bydlením lepší, možná je lepší ten český kravín opustit.

Mučení masem

Málo se ví, že u nás působí levicoví anarchističtí extrémisté, kteří s oblibou zapalují policejní auta a také si velmi nevybíravě vyřizují účty s restaurací Řízkárna. Jmenují se Síť revolučních buněk, není moc jasné, o co jim přesně jde (tedy kromě zničení restaurace Řízkárna), ale jejich aktivita roste. Naposledy o sobě dali vědět minulý týden, když zapálili v Praze dvě policejní auta. Důvod? Držte se. Je to odveta za věznění vegana Martina Ignačáka, kterého ve vězení mučí tím, že ho nutí jíst maso. Jo, tak to přesně je. Vězeňská služba tlačí nebohému veganovi maso, protože pohanka a sója v našich vězeňských zařízeních moc nefrčí a SRB (Síť revolučních buněk) proti tomu bojuje zapalováním aut poldů. SRB je podle mě Síť regulerních blbců. Doporučuji pochytat, zavřít a nakrmit tlačenkou.

Pozitivní zpráva na konec

Občas se říká, že média jenom vyhledávají senzace, že všecko je negativní, všude jen samé násilí. A že se nikde třeba nenapíše, když někdo vynalezne lék na leukemii. Tak to sem píšeme. Vědci mají lék na leukemii. Funguje v 94 procentech případů. Oznámili to na onkologické konferenci ve Washingtonu. Konec chemoterapií, nyní přichází léčba za pomocí T-lymfocytů. Trošku jen zaráží, že vědci mají obavy z vedlejších účinků léčby, které prý mohou být v některých případech smrtelné. Tak asi by to chtělo ještě trochu dopilovat, ale každopádně palec nahoru pro vědce, že stále hledají způsoby, jak leukemii porazit.

Autor: Snaut

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Česko platí únoscům, podivná bitka demonstrantů, pět Čechů pod lavinou

Motorek v závodním kole, neschopné české agenty a loď duchů