Co obnáší Cosplay? Vytvořte si kostým a proměňte se ve známé sci-fi nebo fantasy hrdiny!

Cosplay u nás není mezi širokou veřejností známý dlouho, ale v posledních letech se začal dostávat do obecného povědomí. Také v České republice se proto objevuje stále více lidí, kteří se začínají měnit na známé hrdiny a hrdinky.

Cosplay

Co je to cosplay a kde se poprvé objevil?

Cosplay je zkratka z anglického costume play. Jedná se tedy o kostýmovou hru, což vystihuje podstatu tohoto fenoménu, ale ani zdaleka ne úplně. Lidé, kteří se této zábavě věnují, tedy tzv. cosplayeři, se totiž do známých postav neproměňují pouze fyzicky, ale také hereckým výkonem, jenž vychází z perfektního nastudování dané postavy. Tím se také liší od dalších, v lecčem podobných akcí, jako např. Halloween, který je také nedílně spojen s maskami.

Kde se ale vlastně cosplay vzal? Počátky lze vystopovat v New Yorku roku 1936, kde se setkali fanoušci sci-fi. Setkání to bylo úspěšné a začalo se každoročně opakovat, přičemž v roce 1936 dostalo jméno WorldCon a koná se dodnes. Nedílnou součástí této akce byly kostýmy oblíbených sci-fi postav a festival se stal „pradědečkem“ všech cosplay akcí, o nichž se ještě rozepíšeme níže.

Cosplay se později dostal do Japonska (tam se nazývá kosupure), kde se zdokonalil, neboť zde např. došlo ke zkvalitňování kostýmů. Oblíbený je ale rovněž v dalších asijských zemích. V posledních letech se ovšem rozšířil takřka po celém světě. Cosplayeři přitom napodobují především sci-fi a fantasy postavy, a často se jedná o hrdiny nebo hrdinky z filmů nebo komiksů. Kromě toho jde i o postavy z videoher a knih, a výjimkou nejsou ani kostýmy hudebních kapel.

Kde se berou kostýmy pro cosplay?

Základem cosplaye jsou samozřejmě perfektní kostýmy. Ty si lze pořídit v mnoha internetových obchodech, a jejich výrobou se zaobírá řada jednotlivců. Na druhou stranu, existuje mnoho cosplayerů, kteří by si nikdy kostým nekoupili a vytvářejí si ho od začátku do konce úplně sami, a to od oblečení, přes paruky až po zbraně. Tento proces je pochopitelně mnohem náročnější, ale nosit vlastní kostým je něco úplně jiného, než používat koupený. Každý cosplayer se pak snaží u daného hrdiny či hrdinky napodobit  i chování, tedy pohyby, typ mluvy apod.

Výroba kostýmů pro cosplay

Nejznámější cosplay festivaly na světě

I když si cosplayeři dávají různá dostaveníčka, vyskytují se především na festivalech, které se nějak točí kolem komiksů, filmů a videoher. Za zmínku jistě stojí americký WorldCon, Comic-con, WonderCon nebo E3, ale také německý Gamescom. Existují ovšem i akce, které se přímo specializují na samotný cosplay. V japonském městě Nagoja se např. každoročně koná World Cosplay Summit (WCS), kde si setkávají cosplayeři z celého světa, a známý je také londýnský EuroCosplay.

World Cosplay Summit 2018

Cosplay v České republice

V České republice není cosplay tak rozšířený jako v mnoha asijských zemích nebo za Atlantikem. Naše komunita je tedy spíše menší, přesto se ani zde nejedná o neznámý fenomén. Cosplayeři tedy v ČR určitě existují. Ba co víc, někteří dosahují i mezinárodních úspěchů. Za zmínku stojí např. Madlenka Moozová, která si říká Germia. Té se v roce 2016 podařilo zvítězit na výše zmíněném festivalu EuroCosplay, na kterém představovala postavu Anubis Pharah ze hry Overwatch.

Germia jako Anubis Pharah na EuroCosplay 2016

Mezi další známé tuzemské cosplayery patří Roman Pivec, Baty Alquawen (vlastním jménem Zuzana Cinková), případně známá videoherní novinářka Alžběta Trojanová. V České republice se navíc koná i mnoho akcí, na nichž lze spatřit velké množství cosplayů. Jmenovat kupříkladu můžeme Advík, Animefest, Natsucon, LanCraft nebo Festival fantazie. Součástí Animefestu je přitom kvalifikace právě na EuroCosplay. Pokud vás tedy tento fenomén zajímá, vyrazit můžete právě sem. A proč ne rovnou v kostýmu nějaké své oblíbené postavy? Třeba zaujmete všechny přítomné…

Cosplay na Animefest 2018 (Brno)

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Cosplay kostýmy: 23 úspěchů VS 23 nezdarů

33 povedených Cosplay kostýmů