Co dnes dělají YouTube celebrity minulosti?

Server Youtube letos slaví deset let. Na první hvězdičky tohoto kanálu si už možná ani nepamatujete, ale přesto jim sláva přinesla zajímavé osudy. Jaké?

youtube

Popularita youtuberů neustále roste. Ještě před několika lety by si těžko šlo představit, kolik lidí bude prostřednictvím tohoto kanálu vydělávat. Obzvláště příjmy nejpopulárnějšího youtubera PewDiePie byly v posledních měsících hojně probírány. Jak jsou na tom ale dnes už legendární postavy, které formovaly identitu Youtube v jeho začátcích? Podívejme se na osudy čtyř z nich.

Tančící Matt Harding

Videa ze série Where the Hell is Matt, na nichž tančí bývalý herní vývojář Matt Harding v rozličných lokalitách po celém světě, byla ve své době velmi populární. První video se objevilo v roce 2005, zatím poslední pak v roce 2012. Verze z roku 2008 dosáhla dokonce téměř na padesát milionů přehrání:

A co dělá Matt teď? Posledních několik let už necestuje, ale poflakuje se doma v USA a stará se o rodinu. Občas si zahraje v reklamě a víc ke štěstí nepotřebuje.

Tay Zonday – čokoládový déšť

Ne, titulek není tak rasistický, jak by se mohlo zdát. Chocolate Rain je název písně, která se v roce 2007 stala hitem Youtube a dosud se dočkala více než 100 milionů přehrání. Jejím autorem i interpretem je Tay Zonday, toho času pětadvacetiletý mladík, který se svým nezvykle hlubokým hlasem a především podivným videem stal terčem mnoha vtípků a parodií. Však se podívejte sami:

Této pochybné slávy však dokázal využít a v průběhu dalších let nahrál řadu coverů i vlastních písní a příležitostně vystupuje v televizi jako bavič. Tak se na to musí!

Star Wars Kid – šikana ve stylu Hvězdných válek

O poznání hůře se s internetem získanou slávou popasoval Ghyslain Raza, známý spíše jako Star Wars Kid. Ten se totiž v roce 2002 neprozřetelně nechal natočit jak ne zrovna dokonale imituje svého oblíbence Dartha Maula z Hvězdných válek. Obtloustlý pubescent se stal terčem nekompromisní kyberšikany hned poté, co bylo video zveřejněno na internetu (a to ještě ani nebylo Youtube). Na původní představení se mrkněte tady:

Raza přišel o všechny kamarády a dlouho se neúspěšně snažil zbavit nálepky Star Wars Kid. Až v posledních letech začal bojovat skutečně inspirativně – pořádá přednášky o kyberšikaně a všem, co musel prožít. Klobouk dolů.

Evolution of Dance – video z nejpřehrávanějších

Na vývoj tanečních stylů v několika málo minutách nesmíme zapomenout. Evolution of Dance bylo svého času (v počátcích Youtube v roce 2006) nejpopulárnějším videem a blíží se krásným 300 milionům přehrání. Přidejte mu taky jedno:

Jednoduchý koncept, kde tanečník naživo předvádí různé kreace, byl posléze mnohokrát okopírován a sám Judson Laipply natočil další dvě pokračování. Dnes Laipply objíždí Ameriku jako komik a motivační řečník.
Jak vidíme, spoustě hvězd se podařilo internetem nabytou slávu zužitkovat a na rozdíl od nás se nemusejí celé dny lopotit v kancelářích. Máte také svou hvězdu dřevních dob Youtube? Pište do komentářů.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nový pořad Jakuba Rejlka. Koukněte na jeho autotesty

Hesla z Wikipedie, které v životě neuplatníte