Chlapi v ohrožení. Proč nám ubývá testosteron? Za tohle si můžete sami!

Ztráta soustředění, pocit nudy, nadměrná únava, slabost, deprese, nechuť k sexu, erektilní dysfunkce. Dnes už běžné civilizační nemoci považované za globální problém, který způsobuje klesání testosteronu. Proč se tak důležitý mužský hormon vytrácí? Jste v ohrožení!

Už jste někdy podstoupili test na testosteron? Možná byste to měli udělat! Je to pro vás nesmírně důležité. Za poslední léta totiž přibývá těch, komu tenhle hormon ubývá – a to ne zrovna vinou přibývajícího věku.

Lékaři po celém světě hlásí, že mužů, kteří mají nízkou hladinu, je čím dál víc. Například endokrinolog Spyros Mezitis z Lenox Hill Hospital v New Yorku se pro zdravotní portál Web MD vyjádřil, že má mnohem víc pacientů s únavou, depresemi i ztrátou sexuálního apetitu, což jsou běžné příznaky poklesu testosteronu.

Řady se rozšiřují. Bohužel

„Asi čtvrtina až třetina mužů má hladinu pod normálem. Někdy je to testosteron, jindy štítná žláza, občas taky něco, co nesouvisí s hormony,“ dodává lékař. První, co člověka napadne, jsou důsledky stárnutí.

Během puberty testosteron pomáhá budovat svaly, prohlubuje hlas a zvyšuje velikost penisu a varlat. V dospělosti udržuje svaly a mužské kosti silné, ovlivňuje zájem o sex. Stručně řečeno, testosteron je to, co dělá muže mužem (alespoň fyzicky).

Po třicítce ale začne docházet k postupnému poklesu testosteronu, takže se mnozí lidé mylně domnívají, že za jejich současné potíže od únavy po problémy v posteli může příroda, tedy hormonální výkyvy. Omyl. Na tomhle máte podíl jen vy!

Prostě jste na sebe nedbali

Doktorka Adrian Sandra Dobs, profesorka lékařství a onkologie z Johns Hopkins University School of Medicine v Baltimoru tvrdí, že na vině mohou být vaše stravovací návyky. Podle ní totiž mají obézní muži nebo muži s nadváhou obvykle nižší hladinu testosteronu než ti štíhlí. Pivní mozol a kila navíc zkrátka spouští zánětlivé procesy v těle, které jsou spojeny s potlačením syntézy testosteronu. Snažte se víc hýbat a správně jíst. To je celé. A dál?

Problém je úplně někde jinde

Za poklesem hladiny tohoto pro pány důležitého hormonu může stát i něco mnohem vážnějšího. Jak říká třeba urolog Jason Hedges ze Science University v Portlandu, „mnoho ze symptomů se odráží v jiných zdravotních problémech“. Možná si mažete med kolem úst, víte to? Tenhle odborník na zdraví mužů podotýká, že s domněnkami a mýlkami se setkává dennodenně. Nikdo si totiž nechce přiznat, že má skutečný problém.

Přijdete do ordinace lékaře s tím, že trpíte erektilními dysfunkcemi a nevíte, co dělat. Podstoupíte test na testosteron, který odhalí nízké hladiny. Ve finále se ukáže, že máte cukrovku, vysoký krevní tlak či ischemickou chorobu srdeční. Ano, přesně tak. Nízká hladina testosteronu může být kořenem problémů. Tyhle věci spolu prostě souvisí! Tak za tohle taky nemůže stárnutí…

Máte špatně sestavený jídelníček

Od nového roku dřete ve fitku a hladovíte v domnění, že do léta vybrousíte svoji figuru? Tyhle radikální změny vám taky nemusejí udělat dobře. Na hladinu testosteronu má neblahý vliv i dlouhodobé omezení kalorií při pocitech hladovění. Testosteronu však nesvědčí ani příliš mnoho rafinovaných sacharidů. Buď jak buď, oba extrémy se podepíší na vaší touze, výkonnosti, náladě i zdraví. To chcete?

Pravda vám je skrytá

Nižší než normální skóre v rámci krevního testu mohou způsobit i některé léky nebo genetická výbava. Lékaři ovšem připouští, že v některých případech je příčina prostě a jednoduše neznámá. Nechám to být, říkáte si? Pak máte do rakve našlápnuto o něco víc.

Statistiky dokazují, že dlouhodobě nízká hladina testosteronu zvyšuje riziko úmrtí o 40 procent. Pokud je tedy váš testosteron v krvi nižší než 14 nmol/L (nebo 400 ng/dL), koukejte s tím něco dělat. Existují tělíska umístěná pod hýždě, která uvolňují hormon v průběhu tří až čtyř měsíců. Dále jsou tu injekce a nosní gely či mixy vitamínů a minerálů. V každém případě nejdřív podstupte test a poraďte se se svým lékařem o nejhodnější variantě léčby.

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Manuál komunikace na seznamkách. Nedělejte tyhle chyby!

Kožní orgasmus. Hříčka přírody, nebo běžná věc?