Vítejte v nejstarším baru světa. „Nasává“ se tady už 1100 let!

Pokud chodíte do hospody, ze které vyváděli už vašeho děda, nemáte se ještě čím chlubit. Na britských ostrovech totiž stojí nálevna, do nichž chodí lidé ničit své mozkové buňky už přes 1000 let!

„Chlastá“ se od nepaměti

Že patří alkohol k nejoblíbenějším koníčkům lidstva, asi netřeba připomínat. Kvašené nápoje byly koneckonců konzumovány už v pravěku, a i když mnohé kultury alkoholu příliš neholdují, minimálně na západě nám prostě chutná. V současnosti si tedy na abstinenta podezřele ukážeme prstem, zatímco ten, kdo „nasává“, je náš bratr ve zbrani. Inu, stále platí ono cimrmanovské: „chlast, slast“. V některých zemích se navíc pije v nálevnách, které pamatují už hezkou řádku generací alkoholiků. Tou nejstarší je přitom Sean’s Bar v Irsku

Sean’s Bar aneb „pili jsme tenkrát, pijem i dnes“

Dovedete si představit bar, který je pro pijany otevřen už přes 1100 let, a stále stojí? Pokud ne, tak se budete muset vydat do městečka Athlone ve středním Irsku. Zde se na adrese 13 Main Street, na západním břehu řeky Shannon, nachází Sean‚s Bar. Ač nesla dříve hospoda jméno Luain‚s Inn, otevřena byla už kolem roku 900! Celý Athlone je ostatně starým městem, takže přítomnost „knajpy“ s takto dlouhou historií není zase tak překvapující. A vztah Irů k dobrým, ideálně alkoholickým nápojům, pochopitelně také hraje svou roli. Pokud tedy budete pobývat na britských ostrovech a zajímají vás dějiny alkoholismu, případně se sami cítíte jejich součástí, Athlone určitě nevynechejte.

Sean’s Bar byl v roce 2004 zapsán do „Guinessovky“ jako nejstarší hospoda v Evropě. Dle všech indicií byste však asi jen těžko hledali starší nálevnu na celém světě. Irské národní muzeum si také vytklo za cíl dokázat, že se nikde jinde na Zemi nepije tak dlouho. Jaký ale vlastně existuje důkaz pro stáří této nálevny? Při rekonstrukci v roce 1970 byly např. nalezeny mince právě z výše uvedené doby a zdi hospody zdobí i další předměty, které jsou velmi staré a patřily k bývalému inventáři. Mimochodem, pokud by nově otevřený bar ve vašem okolí měl existovat stejně dlouho, podobný článek jako ten náš by byl psán zhruba v roce 3134!

V současné době se v této putyce čepuje tradiční irské pivo Guiness, takže zařazení do Guinessovy knihy rekordů bylo tak nějak nasnadě. K pití pak hraje i tradiční hudba, takže pokud Sean’s bar navštívíte a budete mít hladinku, budete se asi dlouho vzpamatovávat z toho, že jste právě cestovali v čase. Hospoda je samozřejmě známá nejen mezi místními, ale míří sem také řada po alkoholu lačnících turistů, a to včetně celebrit. Opřené o bar jste tu tedy mohli např. potkat členy kapely U2, případně herce Larryho Hagmana, tzn. představitele nechvalně proslulého JR Ewinga, který zde zřejmě spřádal své zlověstné plány. Hospodu v roce 1987 krátce vlastnil také extravagantní britský zpěvák Boy George, jehož by ovšem asi původní středověcí štamgasti upálili za čarodějnictví.

Navštivte Sean‚s Bar a okolí:

Další nálevny s dlouhou historií

Na světě samozřejmě existuje řada dalších hospod, které pamatují pijáky ze starých časů. Všechny se přitom nacházejí na Starém kontinentu. To není způsobenu ani tak tíhnutím Evropanů k alkoholu, i když i to možná hraje svou roli, ale historickou situací. Hospoda jako taková je přeci jen v podstatě evropským vynálezem a po světě se rozšířila až dávno poté, co se první opilec v Sean’s Baru sesunul pod stůl. Většina těchto podniků se každopádně nalézá na britských ostrovech.

Dlouhou historii má tedy také The Arms Bingley v Leedsu (cca 953), Ye Olde Trip to Jerusalem v Nottinghamu (1189) či Brazen Head v irském Dublinu (1198). Těmto hospodám se stářím může rovnat jen jediná putyka mimo Británii, a to Zum Riesen v německém Miltenbergu, o níž existují první písemné záznamy z roku 1158 a pro Čechy není tolik z ruky. Pokud tedy chcete popít v místě, kde se „nasávalo“ už 54 let před vydáním Zlaté buly sicilské, máte možnost.

Tip na závěr: ač jsou Češi národem pivařů, takto staré nálevny u nás neexistují. Jednou z nejstarších dochovaných hospod na našem území je ovšem Hamerská krčma v obci Svobodné Hamry, o které byly nalezeny záznamy z roku 1613.

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Originální hospoda, kde platíte podle chování

Proč milujeme pivo? Máme k tomu minimálně 5 důvodů