Výlet na kole s dětmi: cenné rady a tipy

Léto je jako stvořené pro rodinné výlety na kole. Základem je dobrá příprava – naplánovat trasu, zkontrolovat kola a cyklistickou výbavu a sbalit všechno potřebné. Máte doma malé děti, školáky nebo teenagery? S těmito tipy bude výlet na kole potěšením pro celou rodinu!

kole

Jak plánovat trasu

Trasu, tempo a přestávky naplánujte s ohledem na nejslabšího člena výpravy (to obvykle bývá nejmladší dítě). Pro nejmenší děti je cílem samotná jízda na kole. Zaměřte se na rozmanitost a krásné výhledy do krajiny, dejte přednost rovinatému a nenáročnému terénu. Pokud možno se vyhýbejte silnicím s hustým provozem. Máte starší děti? Za cíl výletu vyberte nějaké pěkné místo nebo akci – koupaliště, návštěvu prarodičů apod. Můžete je také namotivovat výzvami: ujeďte tolik a tolik kilometrů, zdolejte ten a ten kopec…

Na kole bezpečně a pohodlně

Než vyrazíte, zkontrolujte technický stav kol. Mají dost nafouknuté pneumatiky? Jsou všechny šrouby pořádně dotažené? Fungují brzdy a světla? Klidně nechte kontrolovat i dítě, i kdyby mělo jen přezkoušet funkčnost zvonků.

Neméně důležitá je vaše i dětská helma na kolo. I helmy se totiž opotřebovávají a po nějaké době jim vyprší záruka. U dětských přileb se zase stává, že z nich děti vyrostou. Na přilbě byste neměli najít žádné viditelné poškození. Vyměnit byste ji měli i tehdy, když na ní žádné praskliny či promáčknutá místa nevidíte, ale už má za sebou pořádně tvrdý pád nebo náraz. Při jízdě by helmu měly mít všechny děti – i to, které se veze na vozíku připojeném za kolo.

Zkontrolujte i cyklistické brýle, jestli nemají škrábance na sklech nebo naprasknutý rámeček. Nepodceňujte význam cyklistických brýlí, jsou důležité pro bezpečnost při jízdě: chrání oči před mechanickým podrážděním (vítr, prach…), oslepením od slunce a škodlivými UV paprsky. Teenageři na brýlích nejvíc ocení design, je to pro ně stylový doplněk sportovního outfitu.

K pohodlné jízdě přispívá i nepoškozené funkční oblečení správné velikosti. Děti, které už samy jezdí na kole, potřebují v podstatě tutéž výbavu jako dospělí cyklisté, včetně funkčního oblečení.

Buďte vždy připraveni na každou situaci

Při jízdě na kole se doporučuje mít obě ruce pevně na řídítkách a všechny potřebné věci si vézt na zádech. Na to se hodí praktické turistické batohy, do kterých se vejde hřejivá mikina, nepromokavá bunda nebo náhradní oblečení pro nejmenší. Vždy počítejte s náhlou změnou počasí a s tím, že se váš potomek pořádně zašpiní. A stejně tak důležité je s sebou mít dostatek vody a dodržovat pitný režim. Šlapání do pedálů v kombinaci s teplým či přímo horkým počasím dá člověku řádně zabrat a dost toho vypotí. Užitečná vychytávka pro tyto případy je turistický batoh s odvětráváním na zádech nebo batoh s pitným vakem.