Proč vyrazit do Bulharska? Důvodem není jen moře a nízké ceny

Myslíte si, že vám Bulharsko nemá co nabídnout? Vyvedeme vás z omylu. Ať už za jídlem, sportem, nebo na párty, garantujeme vám, že po přečtení tohoto článku se sem budete chtít vydat.

Bulharska

Kdysi skoro jediná možnost, kam se podívat k moři, v posledních letech jedna z nejoblíbenějších destinací pro letní dovolenou. Cestovatele sem táhne čisté moře, pěkné pláže i nízké ceny. Existují ale ještě další důvody, proč byste si slova „Bulharsko dovolená“ měli do svého diáře zapsat i vy.

Za jídlem

I když ve světě bulharská kuchyně není tolik známá, ve skutečnosti je jako stvořená pro gurmány. V horkých dnech vás osvěží polévka tarator z mléka, okurek, česneku, kopru a olivového oleje. Až vám ji přinesou, nebuďte překvapení. Skutečně se má podávat studená. Pokud přeci jen chcete zůstat u teplé klasiky, objednejte si vydatnou fazolovou polévku bob čorba.

A co vybrat jako hlavní chod? Zkuste jedno z hlavních národních jídel: kebapčeta, výrazně kořeněné a na rožni opečené masové šišky. Bulhaři nedají dopustit ani na dušené vepřové maso zvané kavarma. Prim v něm (samozřejmě krom samotného masa) hraje koření čubrica. Jde o směs bylin, která obsahuje saturejku a pěkně pálivé papričky. Nic pro slabé povahy.

Za sportem

Bulharsko přeje sportu. Kdykoliv od pozdního jara do podzimu vyrazte na trek po zdejších horách. Nejvyšším pohořím Bulharska i celého Balkánu je Rila. Rozlehlé planiny, desítky tyrkysových jezer a ostré hřebeny – z těchto přírodních krás budete na větvi. Východ slunce nad Urdinými jezery je must have zážitek.

V zimě se Bulharsko mění na lyžařský ráj. Oproti alpským střediskům tu svahy budete mít (skoro) jen pro sebe, skipas přitom vyjde na výrazně nižší cenu. Za nejlepší lyžařská střediska platí Borovets a Bansko, v podstatě výběrem žádného ale nešlápnete vedle. Samozřejmě nezapomínejte na pravidelné pauzy, pro které jsou jako dělané okolní útulné hospůdky. Jen pozor, je snadné se v nich úplně zapomenout.

Na párty

Jako opravdu povedenou párty popíšete tu, při které se skvěle bavíte do pozdních ranních hodin a druhý den ideálně nezpláčete nad zbývajícím kapesným v peněžence? To musíte zamířit na Slunečné pobřeží. Tomuto ráji divokých večírků se někdy také přezdívá „Ibiza Černého moře“. Na místě zjistíte proč.

Dáváte přednost soukromému chillu u bazénu? Zájezdy do Bulharska s all inclusive stravováním bývají dostupné za skvělou cenu. Využijte pomoc vyhledávače dovolených Skrz.cz a nechte si vyfiltrovat ty aktuálně nejlepší nabídky. A pak už si jen užívejte neomezený přísun piva, vína nebo koktejlů. Tak na Bulharsko!