Cesta na Mars, nebo boj s automobilovými giganty? Tím vším tráví čas jeden výstřední miliardář!

Bill Gates nebo Steve Jobs nejsou jedinými technologickými génii, které poslední dekády přinesly. Podívejte se na aktuality ze života Elona Muska. Čím nás zásobuje?

Podivné jméno Elon Musk vám možná nic neřekne, přesto se jedná o jednoho z nejvýraznějších světových miliardářů a zároveň vizionářů. Patří mezi hrstku těch, kteří ve správný čas prokoukli nedozírné možnosti internetu, a už koncem devadesátých let založil společnost zabývající se online finančními operacemi. Z ní posléze vzešla dodnes populární platební metoda PayPal, z jejíhož prodeje o pár let později Musk získal 165 milionů dolarů. To mu umožnilo rozjet inovativní podnikatelské nápady i v dalších oblastech, a právě na ně a jejich aktuální stav se dnes podíváme. Pojďte se nechat unášet neotřelými myšlenkami!

Chcete letět do vesmíru?

Pod názvem SpaceX je známá technologická společnost, která funguje už téměř patnáct let.  Jedná se o nejúspěšnější soukromý projekt, který vyvíjí vlastní technologie pro lety do vesmíru. Jeho hlavním cílem je něco na první pohled neuvěřitelného – zajistit, aby bylo cestování do vesmíru levné. Snížení nákladů na vesmírné lety by mělo umožnit jejich další rozvoj a časem i cestu na Mars. Musk je skutečně maximalista a i v této oblasti dosahuje úspěchů, což vede k trendu zlevňování vesmírného výzkumu i u jiných firem.

V posledních měsících zaznamenala firma jeden velký úspěch. Koncem loňského roku totiž dokázala poslat na oběžnou dráhu raketu, která nakonec bezpečně přistála zpátky na Zemi. Ještě náročnější výlet přišel na začátku dubna, opět s úspěšnou záchranou drahé rakety. V roce 2018 chtějí odborníci ve SpaceX vyslat loď na Mars.  Zatím sice bez lidské posádky, ale s takovým vývojem bude za chvíli cestování do vesmíru a zpátky stát jen pár (milionů) dolarů, takže si ho bude moci dovolit téměř každý!

Projeďte se i ekologickým autem

Musk založil i automobilku Tesla Motors, pojmenovanou po slavném srbském vynálezci. Ta se zaměřuje na výrobu aut poháněných elektřinou, a tedy nezatěžujících životní prostředí. Opět vidíme velmi ambiciózní cíl, který pro tradiční automobilový průmysl představuje velký problém. O autech Tesla se posledních pět let hodně mluví a třeba představení nového modelu zhruba měsíc zpátky dokonce zastínilo i uvedení nového iPhonu!

A toto nové vozítko s prostým označením „Model 3“ je zatím nadmíru úspěšné, na očekávaný vůz registruje Musk už kolem 400 000 objednávek. A to se přitom vozidlo začne sériově vyrábět až koncem příštího roku. Musk (a samozřejmě i investoři) musí doufat, že tahle první Tesla určená pro masový trh konečně dostane firmu z dlouhodobé ztráty. Zatím totiž Tesla předvedla jen pár omezených modelů, tohle by ale mohl být skutečný průlom. Mrkněte na video, jestli chcete vidět, jak se taková kára vyrábí:

Umělá inteligence pro všechny!

Muskův poslední projekt je zatím pouze v plenkách, společnost OpenAI založil teprve koncem loňského roku. Jedná se o neziskovou organizaci, zaměřenou na vývoj umělé inteligence. Jejím hlavním cílem má být vytvoření takové umělé inteligence (AI), která by sloužila celému lidstvu a nebyla pouze v rukou vlád či nadnárodních korporací. Musk sám považuje AI za velkou hrozbu, ale zároveň i za nevyhnutelný směr dalšího lidského bádání. Proto nechce, aby taková moc byla shromážděna pouze u několika vybraných lidí, kteří by ji mohli využívat proti běžným občanům. Muskův postoj vyvolal dost kontroverze, jelikož dávat takovou technologii všanc masám lidí také nezní úplně bezpečně. Jsme zvědavi, kam se bude další vývoj posouvat…

Co na aktivity populárního boháče říkáte vy? Souhlasíte s jeho myšlenkami? Napište nám pod článek.

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejméně užitečné vynálezy, které kdo kdy vymyslel

Ztracené letouny. Co může za tolik smrti a beznaděje?