Češi před čtvrtfinále? Očekávání a nervozita! Bude Jágr?

Ne nadarmo se říká, že mistrovství světa je turnaj jednoho zápasu. Dříve než naši hokejisté zkříží ve čtvrfinále hole s Finy (Praha, 14.5., 20:15) se podívejme na to, jaký dojem dosud zanechala naše reprezentace na domácím světovém šampionátu a jaké jsou její vyhlídky v souboji se severským soupeřem.

Brankáři

Deklarovaná jednička, Alexandr Salák, se s formou nepotkala a tak je jedině dobře, že jej v průběhu druhého zápasu s Lotyši nahradil dosud velmi dobře chytající Ondřej Pavelec (úspěšnost zákroků přes 92%). Ještě o chlup lépe je na tom však v brankovišti náš soupeř. Pekka Rinne je ještě o 2% úspěšnější než Pavelec. Společně s Juuse Sarosem potom vytvořili nový rekord mistrovství světa v neprůstřelnosti, který se zastavil až na úctyhodném čísle –  288 minut. I přesto ale vidíme před čtvrtfinále kvalitu v brankovišti jako vyrovnanou.

Obrana

Česká obrana doposud na MS nijak nezáří. Chyb, které Češi zatím vyprodukovali v obranné činnosti (nutno podotknout, že ta se samozřejmě netýká pouze obránců, ale všech hráčů) je příliš a soupeři je umí trestat. Šestigólové příděly od Švédů a Kanaďanů jsou před čtvrtfinále varovným mementem. Dobrý turnaj zatím hraje Ondřej Němec, který je se sedmi kladnými body v bodování +/- naším nejlepším obráncem. Finská obrana naproti tomu dostala 2x méně branek než Češi. V obranné fázi jsou tak Finové papírově silnější.

Útok

Paradoxně je třeba začít výše zmiňovanými obránci. Byť Češi více inkasují, jejich obránci jsou podstatně produktivnější, než ti finští (21 kanadských bodů vs. 11 kanadských bodů). I celkově dosud Češi nastříleli v turnaji víc branek. Však také na brankový zásah už čekají už jen Jakub Klepiš, Radek Smoleňák a Jiří Novotný (kde posledně jmenovaní mají navíc na hřišti jiné úkoly, než střílení branek). A takový Jakub Voráček měl prsty již v sedmi českých gólech. Oproti tomu ve finském výběru dosud gólově mlčí hned pětice útočníků. Jak nebezpečný je však dosud pětigólový Fin Joonas Donskoi se ovšem přesvědčte v našem videu. Podstatným fakturem výkonu českého útoku bude dle našeho mínění účast či neúčast Jaromíra Jágra v sestavě. Posl. zápas základní skupiny se Švýcarskem (ze kterého Jágr odstoupil pro zranění již po dvou střídáních) jasně demonstroval, jak mdlá je útočná fáze Čechů bez legendrní šedesátosmičky. V útoku tedy favorizujeme Čechy, ale to jen v momentě, kdy nastoupí Jaromír Jágr!

A jak to tedy celé dopadne? České výkony na MS mají dosud do ideálu daleko a Finové na nás vyrukují s fantomem Rinnem v brance. Podle nás ale nastoupí i Jaromír Jágr. A navíc jsme přesvědčeni, že kouzlo Vladimíra Růžičky na střídačce národního týmu a vyprodaná hala za zády zafungují i tentokrát, a naši tak postoupí do semifinále. Prognóza? 60/40 pro český národní tým! Souhlasíte?

Autor: Amon Surtur

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

15 důvodů, proč je hokej lepší než hospoda

Jaromír Jágr. I letos dokazuje, že je jednička!