Vyplatí se ještě v roce 2022 koupit byt? Kde konkrétně?

Ceny nemovitostí rostou, stejně tak i úroky hypoték. Pro střední třídu se tak koupě bytu či domu stává spíše nedosažitelným snem a nad realitním trhem visí velký otazník. Vyplatí se v dnešní době vůbec ještě uvažovat o pořízení vlastního bydlení?

byt

Ceny nemovitostí v České republice jsou momentálně nejvyšší v historii, to je holý fakt. Podle průzkumu evropského statistického úřadu Eurostat vzrostly za poslední čtvrtletí roku 2021 o 14,5 %. Způsobuje to především pomalá výstavba nových projektů, vysoká poptávka i zdražování stavebních materiálů. Predikce do budoucna přitom podle analytiků nejsou příliš optimistické – ceny půjdou dále spíše nahoru než dolů. Je tedy ten nejvyšší čas pořídit si vlastní bydlení právě teď?

Hypotéky jsou nejdražší v historii

Pokud si dlouhodobě pohráváte s myšlenkou koupě bytu a máte potřebné prostředky, abyste dosáhli na hypotéku, pak příliš neotálejte. Česká národní banka opět zvýšila úrokovou sazbu hypoték, která nyní dosahuje 5,75 %. Ke konci roku 2022 se podle předpovědí může vyšplhat až na 7 %. V případě, že se roční výše vašeho nájmu pohybuje okolo 2 % z ceny nemovitosti, pak se vyplatí uvažovat spíše o nájemním bydlení.

Promyslete lokalitu i stav bytu

O tom, zda se vám koupě bytu vůbec vyplatí, rozhoduje také lokalita, dispozice i stav bytu. Nabídka nejdražších bytů stále připadá největším městům v čele s Prahou, Brnem a Hradcem Králové, enormní nárůst však zažívají i ceny bytů v Liberci a okolí. V Praze jsou paradoxně velice drahé i garsonky a obecně menší byty, po nichž je největší poptávka. V tomto případě téměř vůbec nehraje roli cena za metr čtvereční, ale spíše maximální částka, kterou jsou lidé ze střední třídy za byt ochotni zaplatit. Ta se pohybuje zhruba okolo 5 milionů korun.

V jakých lokalitách pořídit levný byt?

Nejlevnější byty pak najdete na Mostecku, ale také na Karlovarsku a v Moravskoslezském kraji. Například v oblasti Sokolova se některé byty pohybují v řádu statisíců, nikoliv milionů, ale ceně samozřejmě odpovídá jejich stav. Poměrně slušné byty lze pořídit v severních Čechách, konkrétně v Novém Boru a České Lípě. V těchto lokalitách se mimo jiné vyplatí poohlédnout se i po investičních bytech.

Rozhodli jste se zůstat v nájmu a pořídit si třeba nové auto? S financováním vám může pomoci i online půjčka od mBank.