Jak a do čeho investovat během krizí?

Od začátku letošního roku si řada investorů prochází těžkou zkouškou. Po zběsilém post-covidovém růstu živeném pumpováním peněz do ekonomiky centrálními bankami, kdy se zdálo, že ať už investujete do čehokoliv, brzy se dočkáte dvojciferného zhodnocení, se situace razantně změnila.

investovat

Vlivem nepříznivé geopolitické situace ve světě, války na Ukrajině, třenic mezi USA a Čínou, dopadů pandemie a řady dalších faktorů se globální trhy ocitly ve významné korekci, kterou navíc mnozí ekonomové považují za úvodní akordy dlouho vyhlížené recese. Spousta investičních aktiv zaznamenala výrazný propad hodnoty a mnozí mladí investoři, kteří dosud nepoznali nic jiného než růst, začali v panice vyprodávat celá svá portfolia.

Současně vystřelily nahoru mimo jiné ceny komodit a aktiv souvisejících s nemovitostmi, čehož využili zkušenější investoři schopní rozpoznat a pružně reagovat na klinické příznaky blížící se krize. Co však mají dělat drobní investoři, kteří oproti těmto profesionálům nemají tolik zkušeností, času, a co si budeme, profesního zájmu o věc? Odpovědi najdeme v minulosti.

Okénko do historie

Mnozí dnešní investoři zapomínají na skutečnost, že finanční trhy a akcie jsou tu s námi už opravdu dlouho a že si za dobu své existence prošly turbulentním vývojem. Vše, co jsme na trzích zažili v uplynulých patnácti, dvaceti letech – krize bankovní, hypoteční, dvojciferná inflace, prasknutí cenových bublin, propad technologických akcií – se už v minulosti někdy stalo. Samozřejmě, podmínky se trochu změnily a účastníci jsou jiní, ale stejně je těžké zbavit se pocitu, že je to pořád ta samá ohraná písnička, jen převlečená do modernějšího kabátku.

Pokud se o investování alespoň okrajově zajímáte, zcela určitě jste už slyšeli o Warrenovi Buffettovi a možná i o Peterovi Lynchovi. Oba tito velikáni mají na věc dost podobný názor, proto si pro účely tohoto článku vystačíme s Lynchem. Ten se ve světě velkých peněz aktivně pohyboval od roku 1966 do roku 1990, kdy uvolnil manažerské křeslo fondu Fidelity Magellan jakožto nejúspěšnější portfolio manager na světě – během 13 let vedení fondu dosáhl průměrného zhodnocení ve výši 29,2 % ročně!

(Ir)relevantní minulost?

Napadlo vás teď, že už je to přece tak dávno, že se svět od té doby hrozně změnil a že nemá smysl zabývat se událostmi z dob dávno minulých, které v kontextu dnešních trhů postrádají relevanci? To je právě obrovská chyba! Hypoteční krize, cenová bublina u blue-chip akcií, inflace krocená zvyšováním úrokových sazeb, 20%+ korekce, propady v důsledku válek, cena energií jako na houpačce… to není popis dneška, nýbrž stručný seznam událostí, s nimiž se Lynch musel během své kariéry potýkat!

Historie má tendenci se točit v kruzích a ekonomika stejně jako finanční trhy prochází určitým cyklickým vývojem. A právě ignorování událostí uplynulých let je dost možná jedním z důvodů, proč tomu tak vlastně je. Ale přejděme teď k jádru článku. Co Lynch radí drobným investorům, kteří nemají čas ani chuť věnovat se investicím naplno, aby dělali během krizí? A jak vlastně mají investovat?

Investování do ETF

Na začátek se sluší připomenout, že Lynch byl stockpicker, jehož úspěch se zakládal na pečlivém výběru jednotlivých akciových titulů podle přísných kritérií. Dobře si však uvědomoval, že většina lidí jeho vášeň pro akcie nesdílí, ale přece jen by si ráda ukrojila z koláče zisků, které tento typ aktiva pravidelně generuje. Takovýmto lidem pak doporučoval následující postup.

Lynch doporučoval vytvoření portfolia, které by se skládalo z několika (alespoň pěti) různých fondů podle preferencí investora. Fondy by měly být zaměřené na různé, pokud možno vzájemně nesouvisející oblasti – růstové firmy, dividendové aristokraty, firmy ze zemí třetího světa, japonské trhy apod. Po vytvoření takovéhoto portfolia by jediným úkolem investora byly pravidelné příkupy buď všeho, anebo pouze aktiva z oblasti, která je aktuálně „nejvíc pozadu“ ve srovnání s trhem jako takovým.

Lynch ve své době měl těmito fondy na mysli aktivně spravované podílové fondy. Dnes už však doba pokročila a u drtivé většiny brokerů jsou k mání chytré nástroje, nad nimiž dnes už stařičký Peter jistě uznale pokyvuje hlavou – ETF.

Je libo akcie, komodity nebo čistou energii?

ETF neboli burzovně obchodovatelné fondy lze vnímat jako soubory či koše aktiv, jejichž koupí se stáváte de facto majiteli podílů třeba ve stovkách různých firem. Nejznámějším druhem ETF jsou tzv. indexové ETF, kdy můžete investovat např. do 500 největších firem z USA (S&P 500), 2 000 středně velkých amerických firem (Russell 2 000) anebo, abychom nechodili daleko, do 40 nejvýznamnějších německých společností (DAX 40).

Koupí jediného aktiva se tak stáváte majiteli řady akcií, včetně třeba akcií Tesly. Získáváte tak podíl na růstu akciového trhu jako takového (v průměru 10 % ročně) a odpadá vám starost s výběrem, monitorováním a správou pozic v jednotlivých titulech. Např. ona zmíněná Tesla je poslední dobou poměrně záludná a pokud s akcií nejste řádně seznámeni, mohli jste zaznamenat významnou ztrátu.

Akciové ETF také můžete nakupovat podle různého zaměření – drahé kovy, čistou energii, robotiku, kyberbezpečnost nebo stárnoucí populaci. S těmito soubory aktiv byste pak během krizí neměli nic dělat – ano, jejich cena bude kolísat, ale riziko významných ztrát je mnohem nižší než v případě držení jednotlivých titulů. Navíc každá krize jednou skončí a po každém propadu následuje růst (pokud tedy nepatříte mezi hlásné trouby konce světa, pak ale investování postrádá jakýkoliv smysl).

Investiční platformy (Portu)

Možná jste už narazili na koncept investičních platforem, s nimiž v posledních letech vyrukovala řada tuzemských bank. V praxi se nejedná o nic jiného než o zjednodušené a učesané investování do ETF zprostředkované bankovními institucemi. Jednou z těchto platforem je i Portu.

Jedná se o platformu určenou pro nezkušené investory, kteří by rádi zhodnocovali své volné finance, ale nechtějí nic řešit. Zaujme mimo jiné svým kvalitním zpracováním, příjemným uživatelským prostředím, ale zejména významnou informační hodnotou, díky které uvede do světa investic i naprostého neznalce. Na začátku si stačí sestavit portfolio podle osobních preferencí a tolerance k riziku a pak už jen pravidelně investujete. Více informací o Portu najdete v této recenzi.

Závěrem

Ať už do ETF budete investovat přímo nebo prostřednictvím investičních platforem, získáte časově nenáročné aktivum, s nímž vám odpadnou starosti s průběžnou správou. Navíc nebudete panikařit během propadů. Koncept investování do ETF doporučují investoři-velikáni z dob současných i minulých, takže pokud chcete investovat, ale raději trávíte čas jinými věcmi, určitě se vyplatí tento přístup zvážit.