Kuchyňský ostrůvek jako moderní řešení do každé kuchyně

Chcete své partnerce splnit sen o moderní kuchyni? Pokud vás nelimituje malý prostor, vsaďte na kuchyni s ostrůvkem, která je moderní a vy se do ní také zamilujete. Proč jí dát přednost před jiným řešením a kdy na ni můžete vsadit?

kuchyně

Bez kuchyně se neobjede žádný domov

Kuchyň většinou označujeme za srdce každého domova. Jak by také ne, tady se totiž nejen vaří, ale také dobře povídá. A to jak se členy domácnosti, tak případně i s hosty, kteří k vám přijdou na návštěvu. Když je součástí kuchyňský ostrůvek, mají tam ideální prostor, kam si položit pití, o co se opřít a povídat si s vámi. 

Jaké jsou požadavky na prostor?

Kdo má malou kuchyň, kam se sotva vejde úzká linka, ten na ostrůvek musí zapomenout. Minimální požadavky na prostor jsou 15 m2, pokud je prostor menší, je lepší kuchyně do U nebo kuchyně do L. Obojí vám poskytne dostatek prostoru na práci i místa, kam uložit věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Ostrůvek jako oživení prostoru i oddělovač místností

Kuchyňský ostrůvek je skvělá věc. Má univerzální využití, posloužit může jako:

  • Další pracovní plocha
  • Elegantní oživení prostoru
  • Varná zóna, do které umístíte varnou desku a nad ni odsavač par
  • Místo k posezení, kam se usadí návštěva nebo vaše děti. Ty si tu mohou kreslit, psát nebo vás sledovat při vaření.
  • Nahradit může stůl i barový pult.
  • Ostrůvek může opticky oddělit dva propojené prostory, kuchyň a další místnost, třeba obývací pokoj.

Než se pro kuchyň s ostrůvkem rozhodnete

Novou kuchyň si většinou pořizujeme jednou, maximálně dvakrát za život, její výběr tak nesmíme uspěchat. Měli bychom si dobře rozmyslet, co od ní očekáváme, abychom nebyli zklamaní. Platí to i pro situaci, kdy si buď chcete rovnou pořídit zcela novou kuchyň, jejíž součástí ostrůvek bude, tak když chcete ostrůvek postavit do již existující kuchyně.

interiér

Prvním krokem je ujasnit si, jakou funkci bude ostrůvek plnit, od toho se pak odvíjí jak výběr ostrůvku, tak jeho instalace. Podle velikosti a hmotnosti ostrůvku totiž může být zapotřebí ostrůvek z hlediska bezpečnosti připevnit k podlaze. Dalším důvodem k připevnění k podlaze může být i to, že ostrůvek v sobě ukrývá kuchyňský dřez, varnou desku nebo další spotřebiče.

Nepodceňujte ani výběr osvětlení

Kuchyňský ostrůvek zabere místo a v kuchyni se stane poměrně výrazným prvkem. Aby celý prostor působil příjemně, je zásadní zvolit do kuchyně také správné osvětlení. Centrální svítidlo je základ, co dál? 

Na stěny můžete připevnit nástěnná svítidla, aby byl osvětlený každý kout, pod linku patří svítidla, která osvítí pracovní plochu. Může jít o světelné pásky nebo podlinky. A nad ostrůvek? Nad něj jsou ideální závěsná svítidla, ideálně s několika světelnými body, které celý prostor osvítí. Dejte si ale pozor, jak nízko je zavěsíte, aby vás neoslňovala.