Co je bipolární porucha a jak se na vás může podepsat?

I když se tak zprvu nemusí zdát, bipolární porucha patří mezi velmi závažná psychická onemocnění postihující prakticky kohokoliv. Toto onemocnění si jednoduše nevybírá, jestli jste muž nebo žena.

bipolární porucha

Bipolární porucha se objevuje v období dospívání, ale velmi často se projevuje i v pokročilejších životních fázích. Bipolární poruchu se rozhodně nevyplatí podceňovat, protože neléčený jedinec může dokonce zemřít. Jak ale poznáte, že vás tato nemoc postihla?

Příznaky bipolární choroby

Asi by vás napadlo, že toto psychické onemocnění souvisí především s myslí a psychickými aktivitami. Bipolární porucha je ovšem specifická tím, že se u dotyčné osoby velmi rychle střídají prudké návaly nespoutaného a klamného nadšení. Po nich velmi často následují hluboké deprese a psychický zlom. Nemusíte být lékař, abyste odhadli, že takové změny nálad jsou nejen velmi nebezpečné, ale také nezdravé.

Deprese

V období deprese se u nemocného objevují negativní prožitky a vzpomínky spojené s těžkými stresovými okamžiky. Navíc se není schopen sám radovat byť jen z maličkostí nebo dokonce příjemných vzpomínek. Ani úsměvné okamžiky z dřívějšího života obvykle nedokáží odstranit hluboké deprese, které mohou trvat až několik dní.

V opravdu výjimečných případech se dokonce může projevit neschopnost vykonávat běžné denní činnosti. Často se také objevují sklony k sebepoškozování nebo myšlenky na sebevraždu.

Nebezpečné situace

Po špatných okamžicích se však dříve či později dostaví pocit enormního štěstí. Na období mánie se většinou pohlíží jako na veselé, energické a radostné. Nicméně i přesto se člověk trpící bipolární poruchou může dostat do života ohrožujících situací, které jsou stejně nebezpečné jako stavy při hlubokých depresích.

Typicky si nemocný může půjčit v dobré víře velké množství finančních prostředků, které naneštěstí není schopen splácet. Aby to s bipolární poruchou a jejím rozpoznáním nebylo tak jednoduché, tak se mezi stavy deprese a štěstí projevuje období klidu. V tuto chvíli nemocný nejeví žádné známky abnormálního chování.

Jak se bipolární porucha léčí?

Základem léčby bipolární poruchy samozřejmě musí být psychoterapie. Ta je ovšem doplněna nezbytnými léky a také dodržováním zdravého životního stylu. Bohužel bipolární porucha patří k dlouhodobým nemocem, které se nedají tak snadno vyléčit. I proto se osoba postižená touto chorobou musí léčit až do smrti.

Samozřejmě platí, že čím dříve je s léčbou započato, tím lépe se dá psychická porucha podchytit. V obdobích těžkých depresí nebo mánií je navíc možné nasazení léků, které by měly tyto abnormální psychické stavy zmírnit.

Nejdůležitější je udržovací léčba

Možná tou vůbec nejdůležitější součástí léčby bipolární poruchy je péče v období mezi depresemi a mánií. Preventivní léčba je skvělým prostředkem na zmírnění budoucích depresivních stavů, a navíc se jedná o ideální období k nastolení dlouhodobějších cílů návratu do běžného života.

Jako člověk trpící bipolární poruchou byste pochopitelně měli maximálně spolupracovat s lékařem. Pro zlepšení stavu jsou totiž důležité nejenom psychické konzultace, ale také pravidelné užívání léků. Pokud dojde k přerušení léčby například z důvodu zlepšení situace, deprese i mánie se může vrátit v ještě hrozivější podobě.

Kdy navštívit lékaře?

U všech psychických onemocnění platí, že čím dříve navštívíte lékaře, tím pro vás bude následná léčba snazší. Rovnou zapomeňte na to, že se s těžkými depresemi vyrovnáte sami a že to nějak zvládnete. Nezvládnete. Bez odborné pomoci a léků se budete nadále utápět v depresivních stavech a mániích až do krásného dne, kdy spácháte sebevraždu. Tím uděláte z mnoha lidí ve vašem okolí nešťastné příbuzné, což asi nechcete.

Pokud se u vás často opakují stavy depresí a pocitů štěstí, neváhejte ani minutu a okamžitě se vydejte k lékaři. Zády se neobracejte ani na rodinu i přátele, protože ti vás v dobách krize budou držet nad vodou.

FOTO: 123RF

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Infekční nemoci a jejich historické dopady. Toto jsou neviditelní zabijáci, kteří změnili svět

Jakých nemocí se bojí Češi? Aktuální průzkum odhalil naše největší strašáky, i to, zda jsme na ně připraveni!