Běh pro výpověď. Čínská firma rozdávala vyhazovy těm, co nedoběhli do cíle včas

Běh

Nadaný, zapálený pro věc, týmový hráč. A taky spolehlivý, flexibilní, ochotný učit se nové věci. Během příjímacího pohovoru jsme schopni o sobě tvrdit ledacos, včetně toho, že máme doktorát z raketové fyziky, zlatou z hokeje a mluvíme plynně svahilsky. Ochota dostát těmto tvrzením, zvlášť poté, co uplyne zkušební lhůta, je však u zaměstnanců pramalá.

Něco takového teď museli vyřešit v jedné čínské fabrice ve městě Su-čou (v provincii Ťiang-su). Zkrátka se jim na firmě nějak začali hromadit zaměstnanci, kteří v sobě neměli toho správného „bojovného ducha“ a chyběla jim chuť podávat „vrcholové výkony“. Byť převaha z nich něco takového právě v rámci příjímacího pohovoru tvrdila. Zpráva ze zahraničí nezmiňuje, o jakou automobilku přesně šlo, ale zato se ví, jaké šéfmanažeři navrhli pro „tým, který neumí táhnout za jeden provaz“ řešení.

Běh po rozpáleném asfaltu a cíl v nedohlednu

Přišli s tím, že zorganizují celopodnikový závod. A kdo do cíle vzdáleného pět kilometrů nedoběhne pod třicet minut, dostane zkrátka padáka. Skutečnost pak opepřily ještě podmínky závodu, protože v „běhací“ den prý teploty atakovaly čtyřicítky. Běh po rozpáleném asfaltu tedy většina zaměstnanců neustála, a klima se mezi prořídlými dělníky zjevně provětralo. I v Číně se dá tu a tam zakopnout o odborové organizace, ale vnitropodniková politika tomu předcházela chytře.

Zaměstnanci, kteří doběhli do cíle na čas, jednoduše dostali odměnu ve výši platů těch, co to nestihli. Ve výsledku si tak nikdo z „přeživších“ na masivní propouštění nebo neférovost podmínek vyhazovů nestěžoval. Soudila se jen hrstka vyhozených zaměstnanců (neúspěšně), a odškodné vysoudil jen jediný, čtyřicetiletý mechanik, který v průběhu závodu zkolaboval. Firemní manažeři se podle všeho vyřazovacího běhu neúčastnili.

A co vy? Byly byste ochotni pro své místo v práci zaběhnout ve vedru pět kilometrů pod půl hodiny?

Autor: Radomír Dohnal

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:
Mount Everest je zahlcený odpadky a výkaly. Čína zavřela základní tábor na své straně

Jak začít běhat? Není na tom vůbec nic těžkého a začít může každý