Auto, které nevyjelo z montážní linky, ale ze 3D tiskárny

Svět se mění. Jídlo si objednáváme přes internet, sex je virtuální a věci vznikají pomocí 3D tiskáren. Tady je důkaz onoho posledního tvrzení.

Vědecký tým University of Michigan oznámil úspěšné dokončení svého výzkumného úkolu. Jeho cílem bylo vytvoření plně funkčního auta, které ovšem nebude vyráběné klasickou cestou a sestavované na montážní lince, ale bude výsledkem tisku. Prostě vyleze ze 3D tiskárny!

Plasty jako v Lego stavebnici

Vozítko, nebo chcete-li Mini Car, má označení SmartCart. O jeho pohon se stará hnací ústrojí podobné například golfovým vozítkům. Největší materiálový podíl má vzhledem k 3D tisku samozřejmě plast. A to stejný, jaký je používaný například na kostičky v populární stavebnici Lego.

Proč je k výrobě zvolen právě 3D tisk? Je to způsob, který umožňuje a zaručuje rychlejší výrobu (nejen kompletních vozů, ale i jednotlivých náhradních dílů) než dosavadní tradiční forma výroby. Jednotlivé součástky je možné do auta dodat a namontovat v řádu hodin. Takže sbohem montážní linky!

Golfová hřiště a areály univerzitních kampusů

V první etapě se s největším využitím takto vytisknutých vozítek počítá zejména na golfových hřištích nebo v rozsáhlejších areálech univerzitních kampusů. Hráči i studenti budou jistě potěšeni. Výrobce Local Motors Company vidí využití také na stadionech při sportovních akcích, v zábavních parcích nebo na letištích. Rychlost je ale samozřejmě silně omezena.

Spuštění masovější výroby je naplánováno už na příští rok. Ovšem nepůjde o auta vhodná do běžného provozu, k tomu je podle Local Motors Company ještě dlouhá cesta, která je odhadována na 10 let. Nejbližším dalším krokem ve vývoji a ve výrobě – vlastně v tisku – pak budou vozy pro taxislužby nebo tzv. sightseeing tours, firmy provozující vyhlídkové a okružní jízdy pro turisty.

Vidíte ve 3D vytištěných autech budoucnost?

Autor: Zvonimír Bláha

Foto: Gizmodo

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Speciální parkovací asistent

15 celebrit, které zemřely při autonehodě