Zabije vás v Austrálii žralok? Možná. Víc se ale bojte hladových klíšťat a naštvaných kasuárů

Smrt má mnoho podob a v Austrálii se jejím poslem často stávají dočista nepatrní nebo roztomile a neškodně vypadající živočichové. Kteří patří k těm nejvražednějším?

předátor

Žralok je rozhodně predátor, není to mazlíček z akvária, a setkání s ním může mít fatální následky. Pokud ale náhodou nepoužíváte opalovací krém na krevní bázi, nebo zbytečně nezazmatkujete, mělo by to být v pořádku. V Austrálii napočítali dohromady 1068 útoků žraloka na člověka. A vzhledem k tomu, že je počítají už od roku 1791, a jen 237 útoků bylo smrtelných, nedá se tu považovat žralok za nějaké zásadní extrémně vražedné riziko. Což ale neznamená, že by tu koupačka byla úplně na pohodu.

Pro rychlou i pro havrany

Australská záchranka v průměru 40x (ale během pár vydatných letních sezón i 160x) vyjíždí k případům kritického požahání medúzami. Průhledné nic, připomínající v lepším případě plovoucí igelitový sáček s mnohametrovými neviditelnými chapadly, vás může na jednotku intenzivní péče poslat snadno. A v případě čtyřhranek nebo miniaturních medúzek Irukandji i do márnice.

predátor

Jsou krásné, ale potkat je v moři nechcete. (foto: 123RF)

Ano, medúza je smrtící predátor, ovšem konečně může být i setkání s ostny odrance pravého. Ryby, která se snaží vypadat jako kus útesu, ale nesnáší, když na ni šlápnete. Je tak ošklivá, až je vlastně hezká. Což je pro skutečná nebezpečí australské fauny typické: překrásné ulity homolice se skutečně nevyplatí pokoušet, na jejich toxin neexistuje protijed.

Stejně tak je dobré vyhnout se fascinujícím vysmátým čtverzubcům nebo modravým chobotničkám rodu Hapalochlaena. Pořád jsou ale úmrtí s nimi spojená jen o jednotlivých incidentech.

Hadi? To je problém vnitrozemí

Když necháte moře za zády a vyrazíte na souš, budete uctivě každý keř obcházet kvůli hadům, že? Špatný nápad to není, ale reálná rizika nejsou tak divoká. Austrálie skutečně disponuje sádkou těch nejjedovatějších plazů, ale drtivá většina z nich se už dávno nachází mimo zastavěné oblasti. Šance, že vás uštkne had, je tu aktuálně 12 : 100 000. A že poté umřete? Méně než 1 : 100 000.

Žebříček aktuálně vede taipan (vlastně jde o 3 druhy taipanů), který je odpovědný za 23 z 35 úmrtí po uštknutí ročně. Aby ne, je to nejjedovatější had planety, a navíc je nepříjemně bojovný. Jejich domovem je ale vnitrozemí, ne lidmi zasídlené okraje kontinentů. Naštěstí. Po uštknutí máte necelou hodinu života, vědomí ale ztratíte nejspíš mnohem dříve. Je tedy třeba děsit se hadů? Ne úplně.

Protože mnohem větší rizika jsou spojená s pavoučky. Tedy se sklípkanci, kteří s oblibou sídlí na dohled lidských sídel. V průměru 2000 ataků ročně, k tomu 13-20 mrtvých lidí. A může to být i horší. Žije tu totiž spousta opravdu bojovných druhů mravenců, s bytelnými kusadly a extrémně účinným jedem. Jsou na pohled nepatrní, dokud vás neštípnou. Je to horší, než průstřel břicha.

Nepatrní zabijáci i naštvaní potomci velociraptorů

Ročně se odehraje okolo 4000 takových incidentů, které většinou lidé přežijí, ale už nikdy nezapomenou. Platí tedy, že čím menší, tím horší? Do určité míry. Do permanentního kómatu vás totiž může dostat zdejší docela nepatrné klíště Ixodes holocyclus. Byť preferuje povožení na koale nebo klokanovi, může na vašem vyvenčeném pejskovi doputovat i k vám. A pak už je to jen otázka do loterie. Stát se nemusí nic, ale může přijít paralýza, částečné nebo úplné ochrnutí, kóma, smrt. Nic moc na výběr.

kasuár

Zachraň se kdo můžeš, je tam kasuár! (foto: 123RF)

S kým jsou tedy v Austrálii největší problémy? Jedničkou v naprostém počtu konfliktů, vážných zranění, trvalých následků a někdy i úmrtí jsou kasuáři. Ano, přesně ti překrásně vybarvení „pštrosi“. Všechna zatím zmíněná zvířata se na vás jen vezou, brání se vlastní likvidaci, hájí své teritorium, chtějí vás jen ochutnat… ale kasuár je predátor, který po vás cíleně jde. Když potkáte kasuára ve volné přírodě, máte problém vy, ne on.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Neobvykle a krásně zbarvená zvířata. Nenechte si ujít! (15 fotek)

11 nejnebezpečnějších minerálů. Které vás postupně zabíjejí?