APPLE A JEHO HODINKY? DRAHÁ SRANDA S MALOU VÝDRŽÍ!

Po vlně velmi populárních iPhonů, které se „narodily“ v roce 2007, se letos představí nové želízko v ohni – hodinky Apple Watch. Máte na ně odvahu a peníze?

IPhony a iPody používáme všichni. Teď Apple přichází s inteligentními hodinkami, na které se svět sice těší, ale zároveň vyjadřuje obavy. „Já už jim nevěřím. Měl jsem iPhone 5 a iOS 6 a řeknu vám, že jsem řešil jeden problém za druhým. Stejně jako moji kolegové z práce,“ říká třiatřicetiletý Milan s tím, že nějak už to není, co bývalo.

„Osobně nejsem optimista. Měl bych snad být? Jestli ty hodinky budou ‚makat‘ jako ty telefony, nevidím důvod, proč za ně jako běžný zákazník vyhazovat takový velký prachy,“ krčí rameny. Negativně to vidí i šestadvacetiletá Karolína, podle které je doba hodinových ručiček dávno pryč. „Dneska se každý dívá do mobilu. Hodinky jsou každému ukradené, i když na sobě mají jablko,“ myslí si. Vidíte to stejně?

Vize? Udržet krok s aktivním životním stylem

No, kdyby proti těmto dvěma stál Mike Bell, generální ředitel Group Company Intel, ihned by jim, ostatně jako při tiskovkách na jaře minulého roku, oponoval slovy, že tyhle Smart Watch svět potřebuje už jen proto, že použité technologie budou lepší než cokoli jiného. A že výzkumná firma Gartner vyčíslila odhad prodeje.

Prý se za rok 2015 trhne 21 milionů kousků. Analýza provedená ABI Research se opírá o čísla ještě vyšší, a to 118 milionů. (Ovšem navzdory všem výpočtům se pro začátek počítá s první várkou pět milionů již vyrobených kusů.) Jak velký optimista je tenhle Mike? Tak se na ten jablíčkový zázrak podíváme trochu blíž!

Kdy to vypukne?

Jedná se o tři varianty vyrobené asijskými dodavateli. Oficiální zahájení prodeje je naplánováno na 24. dubna, přičemž již o něco dříve je možné hodinky si předobjednat a vyzkoušet. (Ovšem musíte do Drážďan nebo Berlína. Česká republika přijde na řadu až později.) Apple Watch se představí v kombinacích, které nejlépe reprezentují, ale tvůrci zdůrazňují skutečnost, že hodinky si každý může sestavit na míru.

Mimochodem, ty kousky z nerezové oceli jsou zpracovávané zastudena. Tímto krokem se odolnost vůči nárazům a poškrábání zvýšila o 80 %. A speciální tmavý druh displeje je navržen tak, aby jen majitel hodinek věděl, co se na něm děje. S nadšením ale ještě chvíli počkejte…

1. Sportovní edice

Sportovní editace je ve znamení lehkého eloxovaného hliníku, který je k vidění na kolech Tour de France (Je o 60 % silnější než standardní slitiny.) 38 milimetrů, posílené sklo. Cena je stanovena na 349 dolarů za kus, což je skoro 9 000 korun našich. (Nepočítejte ale, že právě za tyhle peníze si hodinky seženete i u nás. Tady budou ještě o něco dražší.)

42 milimetrů a 50 dolarů navíc. To je další nabídka sportovní odnože, na kterou se již teď můžete psychicky připravovat.

Modrá je dobrá. Ale rozhodně to není podmínka.

Modrá je dobrá. Ale rozhodně to není podmínka.

2. Prostě jen Apple Watch

Tato edice bez nějakého zvláštního označení má také dvě velikosti a cenově se pohybuje od 599 dolarů, což je v přepočtu přibližně 14 000 korun za menší a 15 000 korun za větší hodinky. Jestli máte v oku nějaký lepší náramek, vyjdete z tohoto souboje ještě podstatně chudší.

Chcete je?

Chcete je?

3. VIP gurmáni přes čas

Gold Edition zase nabízí 18tikarátové růžové nebo žluté zlato a leštěné safírové sklo. Cena je 10 000 dolarů, takže nějakých 250 tisíc našich. Jestli se nejmenujete Leoš Mareš nebo Zdeněk Bakala, tak si asi necháte zajít chuť.

3 edice jablíčkových hodinek. Jak se vám líbí?

3 edice jablíčkových hodinek. Jak se vám líbí?

To nejlepší na konec

O technologiích se toho zatím moc neví, ale jisté zdroje uvádějí, že funkce sledování zdravotního stavu, včetně analýzy krevního tlaku, musela být vyřazena kvůli nekonzistentním výsledkům. Takže, co vlastně za svoje peníze dostanete? Výdrž maximálně 18 hodin a neustálé nabíjení speciálním USB kabelem s názvem MagSafe.

Jestli vám to za ty prachy stojí, neváhejte a už od 10. dubna stůjte ve frontě.  Právě tento den si bohatí i chudí nadšenci Applu budou moci vyzkoušet, s kým mají tu čest. Chcete to taky zažít na vlastní kůži?

Autor: Daniel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

iPhone 6  – velkej, ale nešikovnej!

5 nejzajímavějších mobilních telefonů roku 2014