Anonymita v online diskuzích. Nutnost nebo zbytečnost?

Co si budeme povídat, diskuze v řadě online médií jsou dost nepěknou záležitostí. Spousta urážek, výkřiků, zákeřností. Jakou roli v tom ale hraje anonymita? Chováme se lépe, když pod svými výlevy musíme být podepsaní?

Zpočátku byl internet rájem anonymů. Každý si mohl psát, co se mu zlíbilo, a i když byly veškeré projevy spojeny s IP adresou, většinu běžných uživatelů nic takového netrápilo. A diskuze podle toho vypadaly! Kdo aspoň jednou v životě nebyl před obrazovkou počítače za hrdinu, ať hodí klávesnicí. Občas jsme si pod rouškou anonymity neoprávněně vylili žluč na jiného diskutéra asi všichni. Proto se zdálo jako logický krok, když různá online média začala zavádět nutnost registrace s reálným jménem a někdy i městem bydliště a dalšími údaji. To už si přece tak vyskakovat nebudeme, že? Omyl!

Ale pojďme ještě o krok zpátky. Už krátce poté, co počítače začínaly pronikat do větších společností, se síťovou komunikací zabývali vědci. To jsme někdy na počátku 80. let. Tehdejší výzkumy vyslovily obavy a očekávání, že by odosobněná komunikace prostřednictvím technologií mohla vést k větší vyhrocenosti a vulgaritě mezi uživateli. Přestože se tahle očekávání experimentálně nepotvrdila, většinová společnost je brala jako fakt. Anonymita v online komunikaci se stala viníkem veškerých hrubostí a zlých slovíček, které se v digitálním prostředí objevily.

https://www.youtube.com/watch?v=5Qh2UYEiTWs

Dokonalé řešení?

Podíváme-li se na další výzkumy, uvidíme, že bojem s anonymitou se kdovíjakých zlepšení nedosáhlo. Ba naopak se objevily zcela nové problémy. Třeba ten, že odhalování informací v diskuzích vede ke zvýšení možnosti kyberšikany a výsměchu jenom na základě pohlaví, věku, jména či místa bydliště (podle toho, kolik informací je dostupných). Namísto urážení anonymních jedinců tak mohou trollové své snahy mnohem lépe cílit a i výkřiky jako „zjistím si, kde přesně bydlíš“ nejsou ani ojedinělé, ani neproveditelné.

Nemluvě o tom, že čím více o vás technologické firmy vědí, tím většímu riziku zneužití takových informací musejí čelit. Na anonymech si nikdo nic nevezme, avšak databáze tisíců lidí včetně jejich mailových i fyzických adres, jmen a dalších údajů už má docela slušnou hodnotu. Hodnotu, která jde využít a zpeněžit hodně nepěknými způsoby…

Navíc, a to vás možná překvapí, s odhalenou identitou agresivita některých diskutérů dokonce roste. Řada lidí, kteří jsou úspěšní či oblíbení, ráda odhaluje svou identitu v domnění, že tak svému názoru dodají váhu. A nebojí se sáhnout i k silnějším výrazům, neboť předpokládají, že se díky svému postavení dočkají podpory. Což se stává častěji, než aby byli svými souputníky odsouzeni!

Co tedy s tím?

Je potřeba si uvědomit, že žádná varianta není samospásná. Šikana a urážení na internetu není otázkou (ne)anonymity diskutérů, nýbrž se vztahuje k širším společenským souvislostem. Šlo by si vzpomenout na starý dobrý termín „blbá nálada“, která, pokud ve společnosti panuje, neodradí od krutého vyjadřování bez ohledu na jméno, pod nímž je onen kruťák podepsán. Proto nelze očekávat, že by se se zpřísněním podmínek diskutování zlepšila i jeho kultura. Bohužel. Nehledejme proto ve zrušení diskuzní anonymity spásu a raději se zaměřme na to, proč jsou ve společnosti zrovna takovéhle tendence. Odpovědi nebudou jednoduché ani příjemné, ale je to zřejmě jediná cesta.

K jakému modelu diskuzí na internetu se přikláníte vy? Nebojte se po tom všem nám přece jen napsat pod článek do komentářů!

Autor: Rimsy

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

9 začátků konverzací, kterými zaručeně nesbalíte holku na sociálních sítích!

Svoboda slova? Pro sociální sítě to neplatí! Proč na svém profilu musíte mlčet?