Seznamte se s anime. Kreslené filmy a seriály z Japonska postupně dobyly celý svět

Anime je označení pro japonské kreslené filmy a seriály. I když byla jejich cesta k evropským a americkým divákům poměrně dlouhá, dnes patří k všeobecně oblíbeným žánrům. Které filmy stály na počátku a jaké jsou ty nejznámější?

Anime je označení pro japonské kreslené filmy a seriály

Počátky a vývoj anime

Animace je proces, při kterém je vytvářena iluze pohybu. Animované filmy začaly vznikat už se začátkem dějin kinematografie, tzn. na přelomu 19. a 20. století. Přestože byly první snímky kraťoučké, vyžadovaly spoustu času a úsilí, i když se techniky animace postupem času vyvíjely. První animátoři se objevovali především ve Francii, Velké Británii, USA a Rusku. S jejich technikami si už také počátkem 20. století „pohrávali“ japonští tvůrci. Za nejznámější raný film je přitom považován snímek Momotarô (1918).

Příklad staré japonské animace, který dokazuje i vliv Disneyho – Ugokie kori no tatehiki (1933)

Japonský filmový průmysl se ovšem rozvíjel pomalu, a pozitivní vliv na něj neměla ani 2. světová válka, po které byla země v troskách. V 50. letech byl ovšem položen základ fenoménu, jemuž se říká anime, což je japonské označení animovaných filmů a seriálů. V té době se totiž vyvíjela tzv. manga, tedy komiks kreslený specifickým stylem, přičemž nejznámějším tvůrcem se stal Osamu Tezuka, přezdívaný „Bůh mangy“ nebo „japonský Disney“. Tezuka přitom začal brzy dělat i do filmu, a japonské animované snímky i díky tomu získávaly svůj charakteristický styl.

Úvodní znělka Tezukova známého seriálu Tecuwan Atom (1963)

https://www.youtube.com/watch?v=qZrIxWjQiw0

Anime začalo být od 70. let stále populárnější, a postupem času se prosadilo i za hranicemi Japonska. Dokonce se z něj stal nejlepší japonský vývozní artikl, co se filmového průmyslu týče, a každoročně vznikaly stovky hodin kreslených snímků. i když byly z hlediska stylu v mnoha ohledech podobné, výrazně se lišily žánry. Vznikaly totiž roztomilé filmy pro děti, akční snímky, horory, ale také psychologická dramata. Není proto divu, že se anime v žádném případě neomezuje na dětského diváka.

Hrob světlušek (1988) režiséra Isao Takahaty – přestože je kreslený a o dětech, děti samy ponurý válečný příběh asi nevydýchají

Studio Ghibli a Hajao Mijazaki

V Japonsku samozřejmě existuje celá řada animátorských studií, z nichž se především jedno stalo synonymem pro anime jako takové. Jedná se o Ghibli (čti džiburi), které vzniklo v roce 1985 v Tokiu. Mezi spoluzakladatele patřili dva význační režiséři, a to výše zmíněný Isao Takahata a především Hajao Mjizaki. Jeho filmy z 80. let si zprvu hledaly cestu do USA a Evropy pomalu, nicméně snímky Princezna Mononoke (1997) a hlavně Cesta do fantazie (2001) zabodovaly, protože svým kouzlem, krásou i hloubkou oslovily publikum bez rozdílu věku a pohlaví.

Vydejte se do fantazie

Právě Cesta do fantazie se ve své době stala nejvýdělečnějším japonským filmem. A dokonce jde o první neamerický film, jenž vydělal přes 200 milionů dolarů mimo USA. Studio Ghibli existuje každopádně dodnes. Takahata však vloni v dubnu zemřel a Mijazaki, přezdívaný „Walt Disney japonské animace“, natočil svůj poslední celovečerní film v roce 2011. Rukavici by ovšem mohl převzít Mijazakiho syn Goró, který už pro studio natočil dva celovečerní filmy a jeden seriál.

Ronja, dcera loupežníka (2014) – seriál, jenž má na svědomí Mijazaki ml.

https://www.youtube.com/watch?v=taVjOeA4o3g

Fenomén Pokémon a další anime seriály

Anime samozřejmě nezahrnuje pouze filmy, ale jak už jsme viděli mj. u Gora Mijazakiho, existují i příběhy na pokračování, tedy seriály. V této souvislosti nemůžeme nezmínit především Pokémon (1997), protože ten je široce známý i v České republice. Seriál o zvláštních inteligentních bytostech je určen pro děti, neboť se jedná o tzv. kodomo (dětské) anime. Mimochodem název „Pokémon“ je zkratka z japonského Poketto Monsutá, což neznamená nic jiného než „kapesní příšerka“.

Úvodní znělka seriálu Pokémon

Pokémon se nejprve objevil v japonských videohrách od Nintenda, později vznikaly kromě seriálu i filmy, a v roce 2016 např. vyšla mobilní aplikace Pokémon Go. Jedná se tedy o skutečně výjimečný fenomén. Vraťme se ale ještě k anime seriálům a zmiňme alespoň jeden další. Šinseiki Evangelion (1995), za kterým stojí studio Gainax, patří opět k celosvětově oblíbeným sériím, přičemž dokládá žánrový rozptyl anime. Zatímco Pokémon zaujme především děti, Šinseiki Evangelion je akční sci-fi i psychologické drama. V anime si na své zkrátka přijde úplně každý…

Šinseiki Evangelion

Autor: Petr81

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Fenomén Pokémon Go – co to teď sakra dobývá svět?!

Věděli jste, že první 3D filmy jsou více než sto let staré? A kdy se objevila první cenzura? Zajímavosti z dějin kinematografie vás překvapí!