Aféra Kevina Spaceyho: nový trend Hollywoodu? Sexuální obtěžování je zkrátka v kurzu! Na co se „záměrně“ zapomíná?

Kevin Spacey nezažívá právě nejlepší období svého života. Během pár dní se dostal z vrcholu až na samotné dno. Jeho případ však především dokazuje, jak funguje mediální hysterie a filmová studia v současnosti. Že by Hollywood nastolil nový trend vracet se do minulosti a žít z afér dávno promlčených?

Kevin Spacey

Postupná cesta na vrchol…

Kevin Spacey Fowler se narodil 26. července 1959 v South Orange v americkém New Jersey. Od čtyř let vyrůstal v Kalifornii. Když v roce 1977 ukončil střední školu, přál si prosadit se jako komik. K herectví ho to táhlo už od mládí. Od počátku 80. let začal vystupovat na prknech divadel. Jeho plány se ale na chvíli změnily, když se přihlásil na prestižní uměleckou školu Julliard. Kevin se stal profesionálním hercem v roce 1981. Rok poté se úplně poprvé objevil na Brodwayi. Tehdy to bylo v roli Osvalda v dramatu Přízraky. Před kamerou se objevil poprvé v roce 1986, a to ve filmu Hořkost, který natočil význačný režisér Mike Nichols. Zde ztvárnil malou roli zlodějíčka v metru. Následovalo uznání kritiků za roli Jamieho v dramatu Cesta dlouhým dnem do noci od Eugena O’Neilla. A přišla i první ocenění. Tony Award dostal za hru Lost in Yorkers v roce 1991.

První a druhý Oskar

Skutečnou slávu mu přinesl film Obvyklí podezřelí. A první Oscar byl „doma“. Následovaly role ve filmech jako Sedm, L. A. – Přísně tajné, Svět podle Prota, Pošli to dál a Superman se vrací. Druhého Oscara dostal za roli muže, který prochází krizí středního věku ve filmu Americká krása. Oscary to samozřejmě nekončí. Významnou je také jeho role senátora Franka Underwooda v politickém thrilleru Dům z karet, z roku 2013 od společnosti Netflix. Za tuhle roli byl hodně chválen a získal kromě jiných cen i Zlatý glóbus.

Ředitelem slavného divadla

Kevin Spacey však nebyl a není pouze skvělý herec. V únoru 2003 se stal novým uměleckým ředitelem The Old Vic Theatre. Jde o jedno z nejstarších a nejvýznamnějších londýnských divadel. Spacey tehdy závazně přislíbil, že divadlo povede minimálně deset let. Spolu s tím také slíbil, že bude v divadle i sám hrát. Z této funkce odstoupil až v roce 2015. Celkem si zde zahrál v osmi produkcích a další dvě režíroval. Za jedno z nejlepších bylo považováno jeho herecké ztvárnění Richarda III. ze stejnojmenné Shakespearovy hry. To se dočkalo skvělých 198 představení.

Kevin Spacey a šlechtický titul

Šlechtický titul za herectví

A konečně – v roce 2016 mu byl za zásluhy o rozvoj divadelního umění britským následníkem trůnu, princem Charlesem, udělen čestný šlechtický titul. Oscary, skvělé herecké výkony, vedení The Old Vic Theatre, šlechtický titul…to už teď ale vlastně mnoho lidí nezajímá…Jak to?

Strmý pád během několika hodin!

Jak může být štěstěna vrtošivá a změnit váš život z hodiny na hodinu, ukázal letošní závěr roku. Pro Kevina asi to nejhorší, co mohl čekat. Co se zvrtlo?

Nový trend Hollywoodu: sexuální obtěžování?

Vše odstartovala aféra producenta Harveyho Weinsteina, jehož obvinilo několik žen ze znásilnění. Tento případ pak údajně přiměl mnoho dalších lidí, kteří zažili sexuální obtěžování, aby promluvili. Ať už jsou tato obvinění pravdivá, anebo mají za cíl jen přilákání mediální pozornosti, nevyhnula se ani Spaceymu. Toho na konci října nařkl ze sexuálního obtěžování (ne znásilnění!) jeho herecký kolega Anthony Rapp. Vše se mělo stát v roce 1987, když mu bylo jen 14 let a Spacey byl tehdy opilý. Sám obviněný následně prohlásil, že si celou událost nepamatuje, a pokud se tak stalo, hluboce se omlouvá.

Filmová studia udělala rychlý tah

Na celém případu přitom nezaujme ani tak Rappovo obvinění. Zajímavé je spíše to, jak byla s hercem rychle hotova filmová studia a média. Ta totiž jako obvykle spustila hysterii, ve které se samozřejmě nemohly neangažovat ani české bulvární deníky. Po tom, co Spaceyho obvinil další člověk, totiž už bez skrupulí psala, že „Rapp nebyl jedinou Spaceyho obětí“. To, že herec nebyl pravomocně odsouzen, zřejmě nikoho nezajímá. Holt rozhodující je pravděpodobně počet čtenářů…

Mediální hysterie rozpoutala peklo

Mediální hysterie však samozřejmě přiměla jednat i další. Během pár hodin vydal totiž zprávu rovněž Netflix. Tento americký placený online poskytovatel filmů prohlásil, že jeho seriálový hit, totiž seriál Domek z karet bude sice nadále pokračovat, ovšem bez Spaceyho. Brzy se připojila i akademie ATAS, která se rozhodla herci neudělit cenu Emmy za celoživotní přínos televizní tvorbě. A nyní se nabízí otázka, jakou má souvislost jeho (případné!) obtěžování chlapce z roku 1987 s jeho hereckým umem, dlouholetými výkony a přínosem světové kinematografii. Že by žádnou?

Vymazán z planety Země?! Někdo si to asi přeje…

Asi nejdále však zašel sám velký Hollywood. Kevin Spacey byl totiž prakticky „vymazán“ z filmu Všechny prachy světa režiséra Ridleyho Scotta, který měl mít v USA premiéru na konci letošního roku. Spaceyho záběry byly přetočeny s Christopherem Plummerem. Na tom, že osmapadesátiletého herce nahradí herec sedmaosmdesátiletý, zřejmě nesejde. Inu, asi kvalitní oddíl scénáristů. Třešničkou na dortu je skutečnost, že v tomto snímku hraje jednu z hlavních rolí Mark Wahlberg (původně RAPPer Marky Mark). Ten totiž v mládí koketoval s rasismem a dokonce svým útokem trvale oslepil na jedno oko Vietnamce. Přeobsazen ale nebyl…

Rape*, Rapp a Rappe…a staré záležitosti

Podobné události mají v americkém filmovém průmyslu tradici, a to velmi dlouhou… Psala se 20. léta 20. století a Hollywood, ač navenek ctnostný, žil nekonečnými večírky celebrit. Ten z hotelového pokoje v San Franciscu se ale vymykal, protože na něm došlo k úmrtí. V září roku 1921 byl obviněn jeden z nejslavnějších herců němé éry kinematografie Roscoe „Fatty“ Arbuckle ze znásilnění a zabití herečky Virginie Rappe (mimochodem zajímavá podoba jmen). Filmy tohoto komika se následně dostaly na černou listinu a média jeho kauzu notně probírala. A výsledek? Arbuckle byl sice zproštěn všech obvinění, ale jeho kariéra byla v troskách a nikdy už se na výsluní nevrátil!

* rape znamená anglicky „znásilnění“

Moralisté všech zemí, spojte se!

Stejně jako v případě Arbucklea, byla se Spaceym rychle hotova i část veřejnosti. Zaznívají např. hlasy, že odporný sodomita zneužil mladého chlapce. Herec se totiž přihlásil ke své homosexualitě, o které se delší dobu spekulovalo. Tito lidé však zřejmě netuší, že sám Rapp se označuje jako „queer“ a dlouhodobě se zabývá právy sexuálních menšin. Na toto scestí se však nepochybně dostal po útoku Spaceyho, to je přece jasné. Mnozí moralisté přitom nemohou dlouhodobě přijít na jméno médiím, ale tuto jejich hysterii „sežrali i s navijákem“. A navíc, co někteří z nich dovedou pod vlivem…

Jestli je vinen…

Pokud je Kevin Spacey vinen, jeho čin samozřejmě nelze omluvit. Jenže o to ani tak nejde. Tento případ spíše ukazuje, jak se jeden z nejoblíbenějších herců současnosti může během chvíle dostat na černou listinu. Zda je vinen, vlastně ani nehraje roli, protože po takovém mediálním humbuku se bude jeho herecká kariéra dlouho sbírat z prachu, jestli se vůbec kdy vzpamatuje. Spacey žije každopádně od roku 2003 v Londýně a již velmi dlouho uvažuje o britském občanství. Že by napodobil slavného (původně polského) režiséra Romana Polanského, který si prošel něčím podobným, a ze Spojených států definitivně odešel do Evropy? To všechno ukáže čas…

Autor: Petr81 a MČ

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

7 herců, kteří si již dlouho neškrtli. Proč nemají práci?

Emilia Clarke. Krásná Londýňanka už se ve Hře o trůny nebude svlékat