Abstinence jako nová móda? Proč je cool nepít a kdo je Generace Y?

Možná jste už ve svém okolí zaznamenali stále více lidí, co odmítají alkohol. Proč to dělají? Je trendy nepít?

Součástí nealko přístupu je mimo jiné snaha o nalezení sebe sama prostřednictvím meditací, jógy a celkově zdravého životního stylu. Zatímco dříve se jednalo o skutečně minoritní názory, dnes se tenhle přístup rozšiřuje a můžeme očekávat, že postupem času se podobné západní vlivy budou k nám dostávat ve stále větší míře. Co se to tedy vlastně děje?

Divná generace

Moderní abstinence se týká hlavně tzv. Generace Y, známé také pod pojmem Millennials. Jedná se o lidi narozené zhruba v letech 1980 – 2000, čili dnešní dvacátníci a třicátníci, kteří vyznávají jiné hodnoty a způsob života než jejich rodiče. Pro ně bylo klíčové bezpečí a ekonomická jistota, jelikož vyrůstali v době, kdy se rozhodně nejednalo o standard. Současná politická situace je však relativně stabilní a v naší zemi není existenční nouze tématem číslo jedna, takže si Millennials musí najít jiné problémy. Těmi jsou třeba autenticita či snaha změnit svět nebo alespoň svůj život nezávisle na očekávání společnosti. A jedním ze způsobů, jak dělat věci jinak, může být i abstinence.

Nedávný průzkum mezi českými studenty některé tyto trendy potvrdil. Vždyť kdo přece pije víc než studenti, že? Omyl. Přestože přes 80 % z oslovených 3500 přiznalo, že alkohol pijí, pouze necelá čtvrtina svlaží rty lihovinou více než jednou týdně. A když už, s drtivou převahou vítězí pivo či víno v omezené míře, žádné nekompromisní opíjení se tedy nekoná. Pětina studentů, která vůbec nepije, uvádí jako hlavní důvod jednoduše to, že jim alkohol nechutná. Zatím tedy u naší mládeže nepozorujeme tak výrazné protialkoholové trendy jako v zahraničí, jak se dočtete o pár řádků níže.

Přímou hranou ke štěstí?

Nedávno jsme psali o posledních aktivitách Vladimira 518, mezi které se řadí i dokumentární cyklus Kmeny. Jeden z dílů se zaměřil na subkulturu straight edge, která si libuje ve zdánlivě asketickém způsobu života. Tito lidé nepijí alkohol, nejí maso, odmítají závislost na jakýchkoli látkách a zároveň prezentují svůj často vyhraněný názor na politiku, svět a společnost.

Stejně jako řada jiných minoritních myšlenkových proudů, i straight edge má své kořeny v punkové scéně 80. let. Ta byla samozřejmě drogami a alkoholem prorostlá skrz naskrz, vůči čemuž se část mládeže chtěla vymezit.

Západní trendy

Ve Spojených státech se už nějakou dobu konají akce, které vypadají jako běžné festivaly. Obsahují spoustu stánků, hudby, bavících se lidí, přednášek či roztodivných představení. Ale něco je na nich skutečně jedinečného – veškeré nápoje jsou nealkoholické. Pro dnešního mladého člověka už nepití alkoholu není společenskou sebevraždou, nýbrž hrdým vyjádřením určitého názoru. Názoru, že důležitou hodnotou je čistá mysl a schopnost koncentrace na prožívaný okamžik.

To ovšem není všechno. Rozjíždějí se i party označované jako „daybreaker“, kdy se mladí lidé scházejí po ránu (!) a společným pařením oslaví vstup do nového dne! Dokážete si představit, že byste přišli třeba v šest ráno do klubu, dali si podivné zeleninové smoothie a tancem a zábavou se uvolnili před běžným pracovním dnem? Zakladatelé těchto akcí tvrdí, že chtějí očistit pověst „paření“ od alkoholu a sebedestruktivních tendencí, které jsou s klubovou scénou spojeny po desítky let. A účastníci si samozřejmě pochvalují, že nesmrdí alkoholem, žádná opilá individua je nepolejí a nic tak nebrání unikátnímu zážitku! Věřili byste tomu?

Jak se na podobné trendy díváte vy? Souhlasíte s abstinencí či přímo konceptem straight edge? Dokážete si představit takový život? Napište nám do komentářů!

Autor: Rimsy