8 rad, jak začít znovu – po nevěře. Co se dá a co už ne?

Je úplně jedno, kdo koho podvedl, protože výsledek je stejný. Vztah v troskách. Možná přemýšlíte, že ho opravíte a znovu obnovíte, ať už se stalo cokoli. Ale jak se tahle věc vlastně dělá? Záchranné osmero si zapište za uši!

České statistiky ukazují, že ženy mají za svůj život pohlavní styk v průměru s pěti a více muži, pánové průměrně vystřídají až deset partnerek. Poměrně běžný je styk s náhodnými partnery. Tuto zkušenost uvádí 66 % mužů a 40 % žen. (Kontinuální výzkum sexuálního chování české populace.) Pak se nikdo nemůže divit, že nevěra číhá na každého. V rámci Česka se k ní přiznává 34 % žen a 55 % mužů. Co s tím, když se to i u vás nějak pokazí?

1. Nechte si prostor

Možná právě přemýšlíte, jestli tu svoji konečně neposlat do háje, nebo jí naopak dát druhou (třetí?) šanci. Pokud se rozhodnete žít odděleně, nevídejte se po dobu několika týdnů. Srovnáte si myšlenky a budete přemýšlet racionálněji. (To platí i pro druhou stranu, která často podléhá emocím. Třeba tahle kočka ve videu zničila borcovi Ferrari – jen kvůli nevěře!)

Čas na vydýchání toho všeho (ať už to prasklo i na vás) si dejte i v případě, že spolu sdílíte jeden byt. Jen dodržujte bezpečnou vzdálenost a víc se scházejte s kamarády.

2. Identifikujte problém

Nevěra se jen velmi zřídka objeví jen tak pro nic za nic. Vždyť musí mít nějaký důvod. Kde je chyba? I o tom přemýšlejte v momentě, kdy jste odděleni. Analyzujte, co je na vašem vztahu špatné i dobré a pokuste se rozklíčovat problém. Příliš mnoho času v práci – dlouhodobě? Služební cesty? Prostě jen obyčejná touha po dobrodružství? Však vy na to přijdete. (Je to nutnost.)

3. Udělejte velké gesto

Milenka byla skvělá do té doby, než se její existence provalila? Partnerčin nový nabíječ, ke kterému se nakonec přiznala, se ukázal jako fajn chlap? Smůla – v obou případech. Jenže pokud chcete jít dál, musíte tyhle eskapády ukončit. Vy, ona, nebo kdo z vás má máslo na hlavě. Důvěra ve stávající vztah se jinak neobnoví. Konec paralelním vztahům!

4. Znovu objevte romantiku

Bez ohledu na to, v jakých výkalech jste se v posledních týdnech topili, nenásilná, romantická gesta podle odborníků pomáhají vztah opravovat. Akorát to není tak jednoduché, jak se říká. Gesty se rozumí pohlazení, ruka v ruce, uvaření kafe pro druhého… Prostě jako z laciného romantického filmu.

Neznamená totiž, že když si to jeden den „jako“ vyříkáte, tak ten samý večer dojde k milování – a všechno bude jako dřív. Takhle to nefunguje, v tomhle případě čas měří dost nespravedlivě.

5. Vlezte do peřin

Až po oťukávání a navazování spojení je vhodný čas na nastartování sexuálního života. Kde komu se to zdá jako snadná věc, ale opak je pravdou. V první chvíli, kdy jste týdny odkázáni pouze na masturbaci, je přítomnost ženského těla fajn, jenže… Druhé, třetí, čtvrté milování – a dojde na myšlenky vztahující se k aféře. No, musíte vydržet, časem se to zlepší. Snad.

6. Nepřestávejte budovat důvěru

Vy budete hlídat ji, ona zase vás. Nečekejte, že to bude jinak. Všechno chce zase jen čas a trpělivost. Pracujte na sobě, vlastní sebedůvěře, koníčcích – pokud jste v roli podvedených.

Vy podvádějící si vzpomeňte na to, jaký váš vztah byl před lety. Na co že jste partnerku dostali? Projevte roztomilost, romantiku, vyhrabejte příhody ze starých časů. Cokoli, co tenkrát fungovalo, vám může pomoci i teď, když ji defacto balíte podruhé. (Jo a nechtějte všechno hned. Tahle terapie může trvat i měsíce.)

7. Hádky berte jako šanci

Pořád to nějak není v ono? Zdá se vám, že jste uvízli na mrtvém bodě, protože buď ona vám, nebo vy jí dokola vyčítáte ono selhání? Neberte to tak tragicky. Některé páry uvádí, že nevěra, poté, co se s ní vypořádali, jejich vztah posílila. Každá hádka je tak šancí na řešení problémů, které jste v minulosti zanedbávali.

8. Poznejte, kdy je čas na rozchod

Pokud se už delší čas trápíte, nebo cítíte, že i přes veškerou snahu se nemůžete pohnout z místa, sami v sobě proveďte shrnující analýzu. Co se vám při opravě vztahu povedlo, co se vám nepovedlo? Chcete svoje dosavadní výsledky pohřbít a vzdát to? Jestli to v téhle fázi přesně takhle cítíte, udělejte to. Nejspíš není cesty zpět.

A jaký lék na nevěru máte právě vy? Napište nám do diskuze!

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Plastika, ochrání ženy před nevěrami?

5 důkazů, že člověk nemůže být monogamní. Co je špatně?