8 dobrých důvodů, proč si nepořizovat domů kočku. Zvažte to!

Někteří z nás občas zatouží po domácím mazlíčkovi, zvířecím kamarádovi, který na ně bude po práci čekat doma. Co třeba kočičky? Jsou krásné a roztomilé, nemusí se venčit…A TAKY umí udělat pěkný bordel a člověka naštvat. Možná byste to ještě měli zvážit, ať už ji chcete vy, drahá polovička nebo vaše děti.

1. Chlupy jsou všude

Rozlučte se s čistotou domova. Je to tak. Už nikdy nebude úplně čisto, pokud to máte rádi. A to i v případě, že si pořídíte psa. Bezprostředně po luxování bytu se brzy objeví první nánosy chlupů, které se pohybem po kvartýru a vířením prachu spojují do nepříjemných chuchvalců. Nad těmi se už nedá tvářit, jakože tam nejsou, a i pokud vám nějaký ten bordýlek nevadí, než si přivedete domů frajerku, budete muset šúrovat každý kout. To je prostě opruz. Chlupy se samozřejmě válí všude tam, kde se kočka dostane, takže pokud přes den nazavřete ložnici, peřina bude také samý drdol. Připravte si taky tučný obnos peněz na speciální vysavač.

2. Zalehne vám všechny věci

Další nepříjemnost. Jakmile necháte srovnaná trička ležet na gauči, kočka je prostě zalehne. A stejně tak tašku, nákup, jakoukoli krabici, brýle, osobní věc, na které vám záleží. Zalehne cokoliv, co si kde položíte, takže vaše spotřeba samolepících válečků významně vzroste. Stejně tak to ale platí pro kuchyň – uprosřed mazání rohlíku nelze jednoduše odejít, protože kočka vyskočí na linku a ukradne šunku. I zbytek prsního řízku od večeře musíte hned uklidit do ledničky, jinak ho čeká stejný osud. Dáváte si na noc vedle postele skleničku s pitím? Zapomeňte. kočičí vetřelec si ji rád vezme do parády. Navíc riskujete její převržení a rozbití, nemluvě o rozlitém obsahu.

3. Sbohem drahé košile!

Věšení se na cokoli, je další oblíbená kočičí činnost. Záclony, pověšený župan, drahé křeslo nebo sedačka a dokonce i schované košile ve skříni. Většina koček je velmi vynalézavá a když pochopí princip otevření skříně či šuplíku, už je nic nezastaví. Sbohem košile od Blažka! Kočka se jen natáhne a zaryje drápy! Myslíte si bláhově, že jí v tom zabrání škrabadla v každé místnosti? Omyl! Ta sice lákají tuhle kratochvíli na sebe, nicméně ani tak nelze zabránit poškození čehokoli, z čeho máte radost. Obecně platí, že je dráždí každá hrubší tkanina. Také je třeba hlídat prádlo, schnoucí na sušáku po vyprání. Až na oblíbeném tričku najdete kromě chlupů i zatrhlé nitě, budete litovat svojí nedbalost a nebo rozhodnutí pořídit si domácího mazlíčka jménem Mourek.

4. Vleze kamkoli

Kočka se prostě nacpe všude. Necháte otevřené dveře do sklepa, do pokoje, kam ji nepouštíte, ven na chodbu nebo ulici a máte ji tam. Umí vyskočit na nejvyšší polici, takže není rozumné si nechávat v obýváku na výstavce sbírku skleněných postaviček, pokud nebudou ve vitríně za sklem. Jinak musí někam, kde se zvíře nedostane. Většinou tam, kde nebudou na očích ani vám. To je můžete rovnou vyhodit!

5. Sbohem květiny!

Váza s vodou? Květiny vaší drahé polovičky na jídelním stole? Zapomeňte! Vázy, obzvášť ty tenké s malým těžištěm, si koledují minimálně o převrhnutí. A co udělá s květinou? Sežere ji! Místo pečlivě vypěstované zelené okrasy vám zbudou ohlodané stonky, pokud to kytka vydrží. V horším případě chcípne. Že si pořídíte umělé? I na ty mají kočky políčeno. Ano, většina kočk si doslova libuje v pojídání listů čehokoli.

6. Kadí a smrdí

Samozřejmě, jako každý. Kočka ale umí udělat slušnou hromadu, a to přímo u vás doma! Co naplat, že chodí do speciálního domečku. Máte prostě doma latrínu. Se psem půjdete ven, křeček a králík nechávají mini bobánky. Kočka se vydělá sice do drcené směsi, ale přímo v kvartýru, ať už máte hajzlík v předsíni nebo v obýváku. Komu se chce neustále dokola měnit kočičí písek? Nikomu. Udělat to ale musíte, a raději dříve než později. Vy si zvyknete, ale návštěva hned pozná, že ‚tady něco smrdí.‘

7. Sbírka alergenů

Celoživotně odoláváte jarním alergiím a kůži máte hladkou jako dětskou prdelku? Možná je i s tímhle konec! Kočičí srst je sice úžasná na dotek, ale může být pěkně zákeřná. Než si poběžíte pro tuhle drahou srandu na 15- 18 let, nechte se u alergologa prověřit, co všechno vaše tělo zkousne. Když si na chlupáče zvyknete a najednou vám ohrozí zdraví, bude to těžké loučení.

8. Když makáte „od nevidim do nevidim“

Odcházíte ráno brzy do práce a vracíte se kolem šesté i později? Tak na kočku rovnou zapomeňte. Mnozí z nás se myslně domnívají, že kočka na rozdíl od psa vydrží celý den doma sama, nepotřebuje přeci venčit. To ale není tak docela pravda. Kočky potřebují péči více, než si většina z nás předtavuje. Kočka je tvor velmi společenský a nestačí jí, když se jí věnujete pár minut ráno a chvíli večer. Potřebuje dostatek pozornosti od lidí, jinak strádá. Ačkoliv má po celý den dostatek vody a jídla i nějaké ty hračky a teplý pelech, lidskou přítomnost to nenahradí. Může onemocnět, ublížit si nebo zkrátka jen strádat steskem.

Tak co, ještě chcete roztomilou kočičku? (Ta dvounohá se vám možná vyplatí víc. Stojí sice taky dost, ale uklidí, navaří a splní vám i jiné touhy.)

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

20 způsobů, jak spolehlivě naštvat všechny kolem!

Devatenáctka koček ve velmi zábavných nebo nelogických pozicích