7 rad, jak bezpečně dorazit domů

„Co Čech, to řidič“. NEVĚŘÍTE? Podle posledních statistických údajů na asi 2,15 obyvatele vychází 1 osobní automobil, což znamená, že včetně novorozenců má každý druhý Čech k dispozici auto. A protože jezdíme jako čuňata, je dobré si připomenout pár základních pravidel bezpečnosti. Na pozdim a v zimě se vám budou hodit.

Policie ČR uvádí, že dlouhodobě nejvyšší počet nehod je zaznamenáván v měsíci říjnu. Průměrně se stane v říjnu přes 8 tisíc dopravních nehod, v září a listopadu je průměrný počet přes 7 tisíc. Abyste byli na podzimní  a zimní jízdy autem připraveni, sestavili jsme sedmero bezpečnostních rad pro řidiče.

1. Lékárnička

Když už se stanete účastníkem nehody, či při nehodě jen pomáháte, neobejdete se bez autolékárničky. Důležité je, aby lékárnička obsahovala vše potřebné podle platné vyhlášky, a hlavně si dejte pozor, aby nebyla prošlá! Pokud se vám nechce stále znovu a znovu kupovat nová, můžete si ji vybavit v každé lékárně, kde vám prošlé věci vymění odborník.

2. Správná volba pneumatiky

Použití správného druhu pneumatik s ohledem na roční období je dobré nejen pro vaši bezpečnost, ale chráníte tím i ostatní účastníky provozu. Nezapomeňte, že zimní pneumatiky mají přizpůsobené vlastnosti sněhovým podmínkám – například větší hloubku dezénu (minimálně 4 mm). Zákon udává, že zimní pneu se používají v období od 1. 11. do 31. 3., nicméně v potaz se musí brát i počasí. Proto včas rozpoznejte, kdy už je opravdu třeba přezout.

3. Buďte vidět s reflexní vestou

Zejména během sychravých podzimních dnů se vám jistě bude hodit reflexní vesta. Minimálně jednu vestu musíte mít uvnitř automobilu (ne v kufru) a musí odpovídat platné vyhlášce ČR. Při jakémkoli pohybu mimo vozidlo na silnici a dálnici je pak nutné mít vestu na sobě. Pokud budete cestovat třeba do Rakouska, přibalte si vest víc, tam je totiž povinnost mít reflexní vestu pro každého cestujícího.

4. Svítíš, svítíte, svítíme

V České republice je řidič motorového vozidla povinen svítit nejen v noci, ale i ve dne, a to celoročně. S denním svícením se setkáte v mnoha státech EU, dejte však pozor na Rakousko, Francii, Belgii či Řecko, kde denní svícení není vyžadováno. Člověk zvyklý na osvětlená auta pak snadno přehlédne ta neosvětlená. Odhaduje se, že zavedení povinného svícení v EU znamená ročně záchranu 2 400 lidských životů a bezmála 70 tisíc zraněných.

5. Autokamera – důkazní materiál

Mít v kokpitu svého auta kameru je dnes čím dál tím oblíbenější. Důvod je zřejmý – díky záznamu z autokamery můžete snadno dokázat svou nevinu při nehodě. Na záznamu bude jasně vidět, kdo komu nedal přednost, že vás řidič před vámi vybržďoval nebo na vás ukázal prostředníček. Autokamera funguje tak, že neustále nahrává dění před autem. Připevníte ji na přední sklo, napájení strčíte do autozapalovače a video se ukládá na kartu v kameře. Tip redakce: autokamera GoGEN CC 371 FULL HD.

6. Děti, zvířata a věci vozte bezpečně

Cestujete-li s dětmi nebo zvířaty, nezapomínejte i na jejich bezpečnost. Zvíře by nemělo volně pobíhat po vozidle, aby nerozptylovalo vaši pozornost. Proto své čtyřnohé kamarády přepravujeme v zavazadlovém prostoru (pokud to typ automobilu dovoluje), ve speciálních schránkách nebo použijeme speciální pás určený pro převoz zvířat, který se instaluje na zadní sedadla. Pro děti se využívá autosedačka. Pozor, existují 4 kategorie dětských autosedaček, každá kategorie je vymezena přibližným věkem a váhou dítěte. Zásadním kritériem je i výška. U dítěte do 150 cm a cca 12 let je autosedačka podle zákona povinná. Volně uložené věci, jako jsou klíče, lahve, deštníky, mohou ohrozit život váš i spolucestujících. Hlavní zásadou tedy je, ve vozidle by neměly být neukotvené věci, děti ani zvířata.

Tak a teď už můžete vyrazit!

Autor: Ed

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Jak bourají luxusní káry

Řidič bude zřejmě kulturista