7 nejzajímavějších bojových umění světa

Pacifismus a svět bez násilí, to jsou představy, jimiž se ukájí sluníčkáři, nepřirozeně pozitivní pravdoláskaři a další podivíni z celého světa. Je to samozřejmě blbost. Násilí máme ve své DNA, což je také důvod proč nás tak lákají různé bojové umění a sporty. Tady máte přehlídku těch nejefektivnějších.

Muay Thai

V tomhle bleskurychlém bojovém sportu původem z Thajska se využívá především kopů, úderů kolenem, úderů pěstí, ran loktem a klinče ve stoje. Velkou výhodou Muay Thai je, že základy zvládnete poměrně rychle a už za pár měsíců máte jasnou převahu nad člověkem bez znalosti bojových technik (což např. v karate absolutně nehrozí). Muay Thai je oblíbený pro svou efektivitu, ne nadarmo je součástí profilu řady bojovníků smíšeného bojového umění (MMA). Mezi nejznámější filmové představitele tohoto směru patří například Jean Claude Van Damme (ve filmu Kickboxer) nebo skvělý Tony Jaa (např. Ong Bak).

https://www.youtube.com/watch?v=mwGz2lw1yJU

Aikido

Aikido má kořeny v Japonsku. Jde o praktické umění sebeobrany, které učí využívat útočníkovu sílu a pohybovou energii proti jemu samému. V Aikidu se hojně užívá různých pák, hodů a úhybů. Rozšířený je i trénink s tradičními zbraněmi. Jedním z nejpopulárnějších propagátorů Aikida je herec Steven Seagal.

Eskrima (Kali)

Starodávné filipínské umění charakterizuje především boj se zbraněmi, ať už jde o tradiční tyče, nože, meče nebo mačety. Podobně účinná je Eskrima ale i beze zbraní či za použití běžných předmětů (např. deštníku). Trénink zahrnuje výuku kopů, úderů i různých pák, využívá se celé tělo. Znalci tohoto bojového umění dokáží během chvíle zabít člověka, a to na několik způsobů. Zajímavostí je, že Eskrimu praktikoval také známý portugalský mořeplavec Ferdinand Magellan.

Sambo

Sambo (Samozaščita bez oružija neboli sebeobrana beze zbraně) je sovětský bojový systém složený z celé řady dalších bojových stylů z celého Sovětského svazu. Pro Sambo jsou typické, jak údery a kopy, tak techniky grapplingu – páčení, přehozy, podmety a další. Jediné co je v Sambo zakázáno jsou techniky škrcení. Styl vznikl již v roce 1917 během Říjnové revoluce (ačkoli název dostal až později). Zpočátku jej využívali výhradně vojáci Rudé armády a vládní agenti, později se rozšířil mezi další bezpečnostní složky, sportovce a nakonec i širokou veřejnost.

https://www.youtube.com/watch?v=fBjin8zNUWc

Keysi Fighting Method

Tuhle techniku boje uvidíte třeba ve filmech s Batmanem od Chrise Nolana. Její počátky sahají do roku 1980, kdy jí vyvinul Justo Dieguez společně s Andy Normanem na základě Dieguezových zkušeností s pouličními bitkami v drsných španělských slumech. Proč se pro ni rozhodl také Nolan? Protože Batman v boji se zločinci potřebuje maximální efektivitu, a protože Keysi Fighting Method je koncipována tak, že umožňuje souboj s deseti či dvaceti protivníky zároveň! Zní to šíleně, ale je to tak. Člověk to dokáže údajně už po 6-7 letech intenzivního tréninku.

Brazilské Jiu-Jitsu

Toto bojové umění nepochází z Brazílie nýbrž z Japonska. Jeho zakladatelem byl Mitsuyo Maeda, který díky němu vyhrál více než 2 000 zápasů. Jde o sebeobranný systém, který byl odvozen z Juda, a orientuje se hlavně na úchopy, páčení a škrcení, které uplatníte při boji na zemi. Brazilské Jiu-Jitsu je dnes nesmírně populární a je používáno řadou bojovníků MMA v populárním šampionátu UFC.

Krav Maga

Jeden z nejúčinnějších sebeobranných systémů světa zahrnuje soustavu technik pro sebeobranu a boj zblízka. Tento izraelský bojový systém je nedílnou součástí vybavení tamních (a dalších světových) ozbrojených složek, svou efektivitou však láká také civilisty. Ohromnou výhodou systému Krav Maga je skutečnost, že je koncipován pro reálné situace. Relativně rychle se tak lze naučit efektivnímu řešení konkrétních problémů.

https://www.youtube.com/watch?v=N-ss_OfxsgA

Děláte sami nějaké bojové umění? Pochlubte se nám v diskuzi pod článkem!

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Šokující pravda o tom, co se děje na bojišti

5 věcí, kterých se chlapi bojí. Ale fakt!