52. mezinárodní filmový festival Karlovy Vary začíná už dnes!

Dnes startuje v Karlových Varech mezinárodní filmový festival! 52. ročník vyhlášeného festivalu poctí návštěvou i Nevěsta z filmu Kill Bill nebo Mia z Pulp Fiction. Uma Thurman se objeví už při zahajovacím ceremoniálu.

I letošní Karlovarský festival se neobejde bez účasti hvězd. Tou hlavní je tentokrát herečka Uma Thurman, která je už od pátku ve Varech, ale ukáže se až večer na zahajovacím ceremoniálu. Při něm převezme Cenu prezidenta festivalu z rukou Jiřího Bartošky. V neděli večer potom uvede v Letním kině oba díly filmu Kill Bill od Quentina Tarantina. V lázeňském městě se zdrží jen do pondělí a poté se přemisťuje do Prahy, kterou si chce během svého pobytu v Čechách prohlédnout.

Herecké hvězdy na vlastní oči

Uma Thurman ale není jediná americká herecká celebrita, která na letošní ročník zavítá. Festivalu se zúčastní i Jeremy Renner, známý hlavně jako Hawkeye z Avengers nebo jako kolega Toma Cruise v Mission: Impossible. Svou účast přislíbil i Casey Affleck, bratr známějšího Bena Afflecka.

Karlovarský festival už ve své dlouhé historii hostoval mnoho hereckých hvězd. Za poslední léta to byl v roce 2014 Mel Gibson, rok poté Richard Gere a loni to byli William Defoe a Jean Reno.

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je filmovým svátkem v atmosféře lázeňského města. Filmy z celého světa soutěží v několika kategoriích a jsou hodnoceny jak odbornou, tak i diváckou porotou. Ten nejlepší je na slavnostním zakončení festivalu odměněn hlavní cenou festivalu – Křišťálovým glóbem. Po celou dobu festivalu město ožívá a přilehlé kolonády i zahrádky restaurací jsou plné lidí. Pokud přemýšlíte o návštěvě Varů, filmový festival je ta nejvhodnější doba.

Tradice od roku 1946

První ročník festivalu se uskutečnil ve dnech 1.-15. srpna 1946, ovšem v Mariánských Lázních. Pouze některé z filmů byly k vidění též v Karlových Varech, a zúčastnilo se jej celkem 7 států. Diváci mohli zhlédnout 13 dlouhých a 18 krátkých filmů. Jednalo se však jen o nesoutěžní přehlídku. Dnes se na festivalu pouští přes 180 celovečerních filmů a desítky krátkých filmů z celého světa.

Teprve třetí ročník byl soutěžní a byla na něm poprvé udělena cena – Křišťálový glóbus. Až pátý ročník, tedy v roce 1950, se konal v Karlových Varech, které měly k pořádání takto náročné akce vhodnější podmínky.

V roce 1956 byl festival zařazen organizací FIAPF do kategorie A, tedy do společnosti nejslavnějších festivalů, které se odehrávají v Cannes, v Berlíně nebo v Benátkách. Nejtěžší chvíle festival prožíval v osmdesátých letech a během sametové revoluce, než se ho v roce 1994 ujali Jiří Bartoška a Eva Zaoralová. Pod jejich vedením festival znovu získal ztracenou slávu a stal se nejprestižnějším filmovým festivalem ve střední a východní Evropě.

My v redakci vám doporučujeme si alespoň jeden ročník prožít na vlastní kůži. Kromě zážitku se stanete součástí této kulturní tradice.

Autor: Eduard Havel

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nejvíc badass: 20 největších filmových tvrďáků – 1. díl

Filmové novinky: heist movie Baby Driver, Mel Gibson jako táta Marka Wahlberga a adaptace herní série Uncharted s Tomem Hollandem