5000 Kč za zapomenutý řidičák! Co ještě řidiči vydrží?

Ministerstvo dopravy se zase předvedlo. Ministr Ťok je známý tím, že všemožně hází klacky pod nohy řidičům. Teď se jeho úředníci vytasili s úpravou bodového systému.

Letos máme smutné výročí. Již je to 10 let, co byl zaveden bodový systém. Měl zajistit, že na silnicích bude bezpečněji. Politici slibovali, že bodový systém zafunguje, silnice budou bezpečnější a kdo ví co ještě. Že to není pravda, to dokazuje statistika. V roce 2015 se stalo nejvíce dopravních nehod od roku 2009, kdy se změnila povinnost hlásit nehody jen se škodou nad 100 000 Kč.

Zdroj: Sdružení automobilového průmyslu

Bodový systém nic neřeší.

Předhozen parlamentu

Že je třeba udělat změny, to se na ministerstvu řeší už od začátku roku. K návrhu se vyjadřovali dopravní experti a velké hlavy. Teď je úprava připravena a jde do parlamentu, kde bude čekat na schválení. Co se tedy mění?

Držení mobilu: Asi to občas udělal každý z nás. Držel v ruce mobil během řízení. Na to pozor, to se může prodražit. Doteď hrozila pokuta na místě 1000 Kč, v řízení pak 2500 Kč. Teď vám policie může udělit až 2500 Kč na místě a v případě řízení až 10 000 Kč!

Nedání znamení o změně směru jízdy: Odbočujete bez blinkru? Přejíždíte mezi pruhy bez blinkru? Jistě, nemá se to. Dříve vám za tento nešvar hrozila pokuta maximálně 2500 Kč. Teď to bude až 5000 Kč a hlavně dostanete 2 body!

Neuposlechnutí zákazu nebo příkazu směru jízdy: Nojo, je přikázaný směr jízdy doprava, ale střihnout to doleva a ušetřit si tak objíždění půlky města? Tak to si dobře rozmyslete. Dříve bylo možné tento přestupek vyřešit za 2000 Kč s policistou. Teď už to nepůjde, teď půjdete automaticky do řízení. Tady vám hrozí až 25 000 Kč (dosud 2500 Kč). No a aby toho nebylo málo, tak můžete být až půl roku bez papírů!

Zapomenuté doklady: Zapomněli jste si peněženku s doklady a zrovna vás kontroluje hlídka? Tak pozor na to, takové zapomenutí se může prodražit. Dříve byla pokuta na místě maximálně 2000 Kč a v řízení 2500 Kč. Teď se v řízení může vyšplhat až na 5000 Kč! Že zapomínat se nevyplatí, to v tomto případě funguje stoprocentně.

A co vy říkáte na změny? Souhlasíte s nimi?

Autor: Analytik

Arzenál Policie ČR: jak vám změří rychlost a jak se bránit

Fakta o tom, jak nás policie pokutuje. Budete se divit!