5 zabijáckých zvlaštních jednotek světa

V době, kdy jsou terorismu plné stránky novin a časopisů, je ideální čas připomenout si speciální jednotky, které bdí nad bezpečností a spokojeným spánkem obyvatel západních velmocí.

Zabijácké jednotky

GIGN (Francie)

Francouzská elitní protiteroristická jednotka GIGN (National Gendarmerie Intervention Group) vznikla v roce 1973. V roce 2007 k ní byla přidružena také výsadková zásahová jednotka EPIGN (Escadron Parachutiste d’Intervention de la Gendarmerie Nationale) a skupina zajišťující ochranu francouzského prezidenta GSPR (Groupe de sécurité de la présidence de la République). Všichni členové GIGN prošli speciálním výcvikem, takže jsou trénování k absolvování protiteroristických akcí včetně záchrany rukojmích. Základní úlohou GIGN je připravenost na potenciální hrozby a extrémně násilné útoky.

GSG 9 (Německo)

Po útoku na izraelské sportovce na olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 vyzval ministr vnitra Hans-Dietrich Genscher Ulricha Wegenera ze Spolkové ochrany hranic (Bundesgrenschutz) k vytvoření jednotky o 180 lidech. Zrodila se zásahová jednotka GSG 9. Její úkoly? Záchrana rukojmích, boj proti terorismu, ochrana významných lidí (např. politiků) a zásahy proti pachatelům závažné trestné činnosti (např. proti organizovanému zločinu). O její úspěšnosti svědčí i to, že mezi roky 1972 až 2003 dokončila přes 1 500 misí, přičemž byla nucena vypálit zbraně jen během pěti z těchto akcí.

Navy SEALs (USA)

Oficiálně je vznik útvaru Navy SEALs (SEa Air Land) datován k 1. lednu 1962, jeho kořeny však sahají až do 2. světové války, do roku 1942, kdy na Floridě vznikla škola pro výcvik speciálních jednotek. Nebudeme vás však nudit historií. Navy SEALs patří k vůbec nejlépe vycvičeným světa. Jejich trénink trvá až 30 měsíců a zhruba tři čtvrtě adeptů to vzdá před jeho dokončením. Tak je zajištěno, že se mezi SEALs dostanou jen nejlepší z nejlepších. Jednotky Navy SEALs jsou nasazovány do různých ozbrojených konfliktů, účastnily se tak například války ve Vietnamu, v Perském zálivu, v Iráku nebo v Afghánistánu. Právě útvar Navy SEALs ve spolupráci se CIA stál také za zabitím Osamy Bin Ládina v Pákistánu.

Delta Force (USA)

Zvláštní jednotky Delta Force patří už od svého založení v roce 1977 mezi světovou elitu a řadí se mezi nejznámější protiteroristické útvary. Členové Delta Force jsou nasazováni do konfliktů po celém světě, jejich úkoly jsou různorodé, od úderů proti vybraným cílům, až po záchranu rukojmích. Často přitom operují v týlu nepřítele přímo na nepřátelském území. Vzhledem k vysoké úrovni utajení je spousta úspěchů jednotek Delta Force zahalena tajemstvím. O činnosti útvaru tak koluje nejedna historka.

SAS (Velká Británie)

Skupina dobrovolníků Special Air Service (SAS) se zrodila ještě během 2. světové války v roce 1941. Duchovním otcem a zakladatelem byl důstojník britské armády David Stirling. Po skončení války byla brigáda rozpuštěna, v roce 1947 se však SAS dalo znovu dohromady jako součást územní armády. Jednotky SAS jsou mnohými považovány za nejlepší na světě, a mnohé speciální útvary v dalších zemích si je berou za vzor. Během let minulých přitom SAS pravidelně dokazovalo svůj elitní status v řadě konfliktů (např. v Malajsii v letech 1950-1960 nebo během války v Perském zálivu) a krizových situací (např. osvobození rukojmích z íránského velvyslanectví v Londýně v roce 1980). V současnosti má SAS na starosti primárně boj s terorismem a speciální operace.

Autor: Pseudofilosof

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Velitel vojenské jednotky na bojišti. Takhle to vypadá v reálu

10 nejvíc sexy chlapských profesí. Které jsou mimo?