5 věcí, který z vás udělají cool sprejera!

Jeden sprej, chvíle strachu, adrenalin. Jó, i takhle se mnozí baví. Akorát někomu u toho trochu hrabe. Vždyť správnej sprejer musí mít 5 věcí. Tak schválně, otestujte se, jestli byste to dali!

Máte tendenci nebo jen nutkání počmárat cokoli, co stojí před vámi? Tomuhle pokušení odolávají sprejeři dnes a denně. Mohli byste být mezi nimi? Udělejte si malý test. Tohle potřebujete!

1. Obezřetnost agenta WC 40

Kamerový systém je neskutečný práskač, a proto je v případě plánování akce nutné pořádně se rozhlídnout a ujistit se, jestli se velký bratr nedívá, protože podle trestního zákoníku je graffiti v jakékoli podobě vnímáno jako vandalství, které se klasifikuje jako trestný čin podle výše škody § 257 – „poškozování cizí věci“.

Každému umělci tak hrozí trest odnětí svobody do jednoho roku, ovšem v případě dalších uvedených okolností až na šest let.

Pamatujete na děsnej hit z roku 1994 – Sprayer frajer? Slovenské zpěvačce Míše Paštekové je dnes už 34 let, ale její pecku „chytili sprayera, sprayera frajera“ si leckdo brouká i v roce 2016…

2. Hbitost Mr. Beana

Zdrhání před zákonem si žádá fyzičku. Každý sprejer ví, že kdo uteče, vyhraje. Zároveň sebou člověk musí hodit, aby ho u výtvarného díla nikdo neviděl, což by mohlo přitáhnou nežádoucí pozornost a potencionální problémy. Jak říká kuchař Zdenda Pohlreich: „Nehrab se v tom jak student v pochvě.“ Možná by to mohlo být novým mottem všech sprejerů.

3. Schopnost být ve správný čas na správném místě

Metro a vlak graffiti komunita považuje za symbol kapitalismu, takže i vy, jestli chcete být writerem, skočte pod vlak. Nebo ne, radši na něj něco namalujte. To se možná bude líp uklízet.

4. Neviditelnost

Malování na zeď kdesi, kde za bílýho dne chodí asi milion lidí, není úplně optimální, a tak je jasný, že život sprejera obvykle začíná po setmění, i když to pochopitelně není pravidlem. Ve tmě na hřbitově, kde nějaký bezduchý vandal rozbil světlo, toho asi moc neuvidíte. (Blbec. Chápete to?) Záleží na okolnostech, úmyslech a vybrané lokalitě. Ale prostě je to tak, že si ten budík stejně asi musíte nařídit… Dáte to po šichtě v kolbence?

5. Talent

Každej jsme nějakej, ale sprejer by měl mít talent, protože když nakreslí nepovedený tag, všichni se mu akorát vytlemí do ksichtu. Jo a taky nějaký prachy na matroš. Nejste výtvarník Pasta Oner, který patří ke třem pouličním umělcům, kteří se v Česku street artem uživí. Tak co, máte na to? Až si to budete zkoušet, zapomeňte, kde jste dostali návod.:)

Autor: Adam

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Správně ,,praštěné“ ženy, které umí pobavit

Podařené fotografie, které byly zachyceny ve správný okamžik