5 nezpochybnitelných důvodů, proč právě teď prodat auto

Konec roku se nezadržitelně blíží. Prodejte své auto, dokud je čas. Prozradíme vám proč.

Sotva se přehoupne prosinec na leden, zestárne vaše auto o rok a ztratí kus své hodnoty. Co ho tak před koncem roku stihnout prodat, chvíli to vydržet bez auta a po novém roce koupit nové? Tady jsou naše tipy, proč je to dobrý nápad.

1) Budou výprodeje

Prosinec bývá silným měsícem na prodej aut. Přestože je zde spousta volna, prodá se jich nadprůměrné množství. V loňském prosinci to bylo 19 768 osobáků! Automobilky jsou na to připravené a mají plné sklady. Jenže o co je prosinec silnější, o to je leden slabší. Když si druhého ledna koupíte nové auto, už je vlastně rok staré. A kdo by to chtěl, že? Takže automobilky dělají výprodeje. U auta za milion se můžete dostat na slevu i 250 tisíc a to na ulici nenajdete!

2) Končí operáky

Spousta lidí i firem si dnes kupuje auta na tzv. operativní leasing. Jezdí s ním nejčastěji tři roky a pak jde auto pryč. Tyto smlouvy se dost často zakládají k novému roku. To ale znamená, že spousta operáků doběhne a na trhu s ojetinami přibude velké množství mladých aut. Co to bude znamenat? Nebudou tak vzácné a tím pádem poklesne jejich cena. Vy si tak budete moci vybrat z většího množství aut za menší peníze.

3) Přijde nová Octavia

Rok se schází s rokem a Škodovka představí na českém trhu novou Škodu Octavia. Je to auto, které nejvíce hýbe českým trhem. Co to bude znamenat? Hned několik věcí. Škodovka bude ještě vyprodávat současné Octavie. Ale ty už bude muset nabídnout za výrazně nižší cenu. Ta může být nižší i o desítky procent. Takže nejenže to zlevní současnou Octavii u prodejců Škoda, ale zároveň to stlačí cenu všech ojetin. Protože když se nová bude prodávat řekněme za 350, tak ojetina nemůže stát 300, to dá rozum. Ceny všech Octávií půjdou dolů.

Navíc to bude mít další efekt – současní majitelé Octávií si budou chtít koupit nový model. Takže ten starý budou prodávat a ano, zase jich tu bude přebytek na trhu, takže větší výběr a nižší ceny. Novou Octavii si obvykle koupí zase ten, kdo měl tu starší, to dá rozum.

Bude takto vypadat nová Octavia?

Bude takto jednou vypadat nová Octavia?

4) Výprodeje z Německa

V Německu platí od roku 2009 nový způsob výpočtu daně z automobilů. Němci upřednostňují ekologická auta, ty méně ekologická to mají stále dražší a dražší. Třeba majitelé vozů s třílitrovým dieselem platí od roku 2014 roční daň 735 €! No a to není málo. U nového auta to asi tolik nebolí, ale když máte 4-5 let starou ojetinu a najednou zjistíte, že roční daň za auto činí čtvrtinu jeho hodnoty, zauvažujete nad tím, že své 7 let staré auto raději prodáte a koupíte si nové, které bude mít daň mnohem nižší. No a kam se nejlépe takové auto prodá? Do ČR a do Polska. Takže po novém roce můžeme čekat vlnu neekologických aut z Německa za dobrý peníz. Mimochodem, spočítejte si, kolik byste za své auto zaplatili daň v Německu. Můžete to udělat na tomto odkazu: http://www.pkw-steuer.de/kfz-steuerrechner.html.

5) Nových aut stále přibývá

Trh s novými auty letí raketově vzhůru. Za prvních 7 měsíců letošního roku se v ČR prodalo 151 517 nových aut. To je o 12,5 % více, než v loňském roce. A to je velmi dramatický růst. Takže aut bude přibývat a přibývat, takže ojetiny budou stále méně vzácnější a tím také levnější.

A naše anketa: Jak staré máte auto a kdy se jej chystáte prodat?

Autor: Analytik

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Nové kontrolky v autě. Znáte je všechny?

Náš autotest: Škoda Rapid Monte Carlo