5 nejzajímavějších mobilních aplikací roku 2014

Loňský rok přinesl celou řadu zajímavých „appek“. My vám přinášíme pět těch, které nás zaujaly úplně nejvíce. Ty vám pomohou vyřešit problém s focením skupinových fotek, zlevní převod peněz do/ze zahraničí, zlepší vaši správu kontaktů, nabídnou vám zajímavou sociální síť a usnadní vám pořizování širokoúhlých videí.

Nej mobilní aplikace za rok 2014

Groopic

Určitě to znáte. Jste na výletě nebo na párty, a chcete pořídit společnou fotku, kterou fláknete třeba na Facebook. Pokud na snímku chcete být všichni, budete muset o vyfocení poprosit někoho dalšího. A to je nepraktické. Naštěstí vznikla aplikace Groopic. Ta umožňuje, aby se vyfotila celá skupina, aniž byste k tomu potřebovali někoho dalšího. Jak to funguje? Prostě vyfotíte dvakrát tu samou fotku, jenom pokaždé stiskne spoušť někdo jiný. Aplikace pak tyto dvě fotky složí dohromady, a pokud je na každém snímku vidět jeden ze dvou fotografů, na výsledné fotce budou vidět oba dva. Aplikaci stáhnete zdarma z Google Play a App Store (abyste mohli samotnou fotku uložit, vyjde vás to na 20 Kč).

Transferwise

TransferWise umožňuje snadný a levný převod (směnu) peněz do zahraničí a naopak. Na webu Transferwise je k dispozici chytrá kalkulačka, která vám hned ukáže, kolik při využití služby zaplatíte oproti převodu u klasické banky. A nejde o nikterak nízké sumy. Například při převodu 1 000 EUR ušetříte více jak 1 000 Kč. Samotný převod peněz je analogický s nákupem na internetu. Peníze se strhnou z vaší kreditní nebo debetní karty a převedou na vámi zadaný účet. Platforma je průběžně rozšiřována o další měny, už teď však zvládá ty nejpoužívanější. Takže zamávejte zbytečným poplatkům u českých bank. Mobilní aplikace Transferwise je k dispozici zdarma na Google Play i App Store.

http://www.youtube.com/watch?v=PntHmOt4dSI

Addappt: up-to-date contacts

Co je Addappt? Ve zkratce chytřejší kontakty pro Android i iOS. Chytřejší proto, že v kontaktech jsou vždy údaje založené na změnách jejich nositelů. Pokud tedy nějaký váš známý změní třeba telefonní číslo a nové numero zanese do svých údajů, projeví se změna automaticky také ve vašich kontaktech. Krom toho aplikace nabízí oproti nativním kontaktům na Androidu či iOS také výrazně příjemnější uživatelské rozhraní. Aplikace je k dispozici zdarma na Google Play i App Store.

Plague: The Network

Poměrně zajímavý nováček mezi sociálními sítěmi nese název Plague. Ta staví na principu virálního šíření, přičemž o úspěchu či neúspěchu příspěvků rozhoduje jen jejich kvalita a ostatní uživatelé. Nemáte zde žádný okruh přátel ani sociální kruh, ve vašem feedu se zkrátka zobrazují příspěvky o geograficky nejbližších uživatelů. Na vás pak je, zda je pošlete dál, nebo se rozhodnete je stopnout. Nezajímavé příspěvky tak umřou již první den, ty zajímavé mohou obletět svět. Mobilní aplikace Plague je k dispozici zdarma na Google Play.

http://www.youtube.com/watch?v=htfePgH7vEA

Horizon Camera

Pokud vás taky štve, že pro natáčení širokoúhlého videa musíte mobil držet v klidu v horizontální poloze, máme pro vás řešení. Aplikace Horizon zajistí pořízení širokoúhlého videa zvládnete i při držení telefonu na výšku. Během natáčení můžete telefonem dokonce otáčet. Aplikace je k dispozici pro OS Android i iOS. Pro představu o jejím fungování mrkněte na video: