5 knížek, které vás pobaví i něco naučí o financích

Nebojte se, tohle nebude seznam učebnic ekonomie. Tedy až na jednu výjimku, ale nechte se překvapit. Máme pro vás 5 tipů na četbu ze zlatého fondu světové literatury. Knížky, které vás budou bavit od první do poslední stránky a zároveň vás něco naučí o penězích a jejich fungování.

kniha

Steven King: Nezbytné věci – Co je levné, to je podezřelé

Abychom se nedrželi zkrátka, hned na začátek pro vás máme klasický majstrštyk od krále hororů: Ponuré americké maloměsto Castle Rock, hlavní hrdinové s pošramocenými osudy a tajuplné zlo číhající za rohem. Přesněji řečeno v novém krámku, kde potutelný pan Gaunt prodá každému příchozímu přesně to, po čem nejvíc touží. Za pakatel.

Za to, že si splní sen nečekaně lacino, musí ovšem každý kupující prodejci splnit také jednu malou službičku. Přesněji řečeno provést sousedovi nebo známému malý, ale dobře mířený kanadský žertík. Celý příběh se pak točí kolem toho, co za peklo pár takových vtípků dokáže v Castle Rocku rozpoutat. Že zase jednou poteče hodně krve, snad ani nemá cenu zdůrazňovat.

Poučení z Nezbytných věcí je jasné: Když něco dostanete zadarmo nebo podezřele levně, pozor – může v tom být nějaký háček.

James Clavell: Král Krysa – Obchod kvete všude, i v lágru

Tenhle tip je pro všechny, které zajímá literatura z prostředí koncentračních a zajateckých táborů za druhé světové války. V japonském lágru Čangi trápí spojenecké zajatce hlad, nemoci, nedostatek čistého oblečení a vůbec všeho. Jen desátník King, ten se má královsky. Jako schopný obchodník plní svůj vězeňský „spořicí účet“ kšeftováním se spoluzajatci, s dozorci i vesničany za plotem.

Vrcholným kouskem Krále je pak jeho prosperující farma na krysí maso. Zvrácený nápad, ovšem v realitě zajateckého tábora zlatý důl. A hlavně žádná bujará fantazie. Spisovatel James Clavell v 320stránkovém románu popisuje vlastní zážitky z japonského zajetí. Pokud vás zajímá, jak se lidé chovají v mezních situacích a v čem dokážou najít příležitost k obohacení, určitě si Krále Krysu přečtěte.

Terry Pratchett: Nadělat prachy – Jak to funguje v bankách nejen na Zeměploše

Do banky si přijdete obvykle pro výhodnou půjčku, běžný nebo spořicí účet. Ale přemýšleli jste někdy, co se tam s vašimi penězi děje a čím se celý pracovní týden zabývá celá ta armáda bankovních zaměstnanců? Humorná knížka Nadělat prachy vám to prozradí a vás přitom bude bolet bránice od smíchu. Tedy za předpokladu, že vám sedí pratchettovský humor a svět Úžasné Zeměplochy.

Poznatky z knihy berte s rezervou. Spousta narážek na reálný svět peněz sice uhodí hřebíček na hlavičku, ovšem na rozdíl od Zeměplochy, v našem světě se naštěstí nestává, aby 50 % akcií banky vlastnil pes.

Henry Hazlitt: Ekonomie v jedné lekci – Peníze nejsou raketová věda

Tuhle knížku dávají studenti a studentky ekonomie na přečtení svým drahým polovičkám, aby si s nimi za vlahých letních večerů mohli špitat o poptávkové křivce a Parettově principu. Skripta nebo bichle od Samuelsona jsou zbytečně složité a nezáživné, zatímco s touhle knížkou pochopíte základy ekonomie bezbolestně po prvním přečtení.

Samozřejmě, na červený diplom vám přečtení Ekonomie v jedné lekci stačit nebude. Rozhodně ale začnete rozumět tomu, kdo platí daně a kdo veřejné výdaje, jaké důsledky má regulace nájemného a zvyšování minimální mzdy. A spoustu dalšího – třeba zda je pro ekonomiku opravdu tak zhoubné, když lidé bezhlavě neutrácejí a raději si úspory ukládají na spořicí účet.

E. L. Jamesová: Padesát odstínů šedi – Lásku si za peníze (ne)koupíte

Na závěr to trochu odlehčíme. Dámy, byl by Christian Grey pořád neodolatelný, i kdyby bydlel v paneláku a místo luxusní večeře by musel na noční do fabriky? Asi ne. Zato miliony na běžném účtu, to je jiné afrodiziakum. Potvrzuje to dívčí čtení i spousta seriózních průzkumů. Například podle společnosti LearnVest by 58 % Američanů radši zůstalo single, než si začít s někým finančně nezodpovědným.

Vsadíme se, že náš výběr je natolik žánrově pestrý, že vás z něj jistě něco zaujme. Ať už jste na tom s penězi a znalostmi o nich jakkoli.