5 důvodů, proč si do dílny pořídit AKU nářadí

Akumulátorové nářadí zažívá v posledních letech obrovský boom a není se čemu divit. Práci za vás sice neudělá, ale může vám ji výrazně usnadnit. Oproti elektrickému nářadí přinese do vaší dílny celou řadu výhod včetně naprosté svobody pohybu. AKU nářadí je napájeno výkonnou baterií, díky čemuž nepotřebuje žádné kabely ani zásuvky. K tomu má navíc i kompaktní rozměry, nízkou hmotnost a velmi tichý chod. Pojďme se podívat na 5 hlavních důvodů, proč by toto nářadí rozhodně nemělo chybět ani ve vaší dílně.

1. Svoboda pohybu bez kabelů

Pracujete daleko od zdroje elektřiny? Žádný problém. S akumulátorovým nářadím už nikdy nebudete limitováni délkou přívodního kabelu ani vzdáleností od zásuvky. Můžete si vzít vrtačku, pilu nebo třeba AKU šroubovák na zahradu, do dílny nebo na stavbu – zkrátka kamkoliv potřebujete. Konečně se také zbavíte zamotaných kabelů a neustálého hledání prodlužovaček. Jednoduše vám dá naprostou volnost pohybu.

2. Jedna baterie pro více strojů

Velkou výhodou moderních AKU systémů je možnost používat jednu baterii pro více strojů. Ušetříte tak nejen za nákup různých typů baterií a nabíječek, ale oceníte i snadnou výměnu akumulátoru mezi jednotlivými stroji. K nejoblíbenějším univerzálním AKU programům vhodným pro domácí použití patří například Makita LXT 18V. Tento systém se pyšní nejen inovativními motory, ale také obrovským výkonem, maximální výdrží a extrémně rychlým nabíjením. Zahrnuje desítky strojů – od kompaktních šroubováků přes vrtačky, pily, brusky až po zahradní techniku jako plotostřihy nebo fukary. Vše funguje na jednu 18V baterii! Vybírat však můžete také ze systémů dalších známých značek na trhu, jako je Bosch nebo DeWALT.

3. Snadná manipulace a bezúdržbovost

Jedním z největších benefitů AKU nářadí je bezesporu vysoká mobilita a celkový pracovní komfort. Při práci nehrozí poškození přívodního kabelu a můžete se tak naplno soustředit jen na svůj projekt, což se promítne i na kvalitnějším výsledku. Oceníte jej především při vrtání ve výškách, řezání v úzkých prostorech apod. Zabírá navíc jen minimum místa při skladování a nevyžaduje žádnou speciální údržbu, jako je výměna oleje nebo svíček – stačí jen pravidelně dobíjet baterii.

4. Tichý chod a šetrnost k životnímu prostředí

Dalším benefitem akumulátorového nářadí je jeho velmi tichý chod. Nebude rušit vaše okolí nepříjemným hlukem, takže ho můžete bez obav používat i v zastavěných oblastech, aniž byste nepříjemným hlukem obtěžovali své sousedy. To ale není všechno. Narozdíl od benzínového nářadí AKU stroje neprodukují žádné škodlivé emise – jsou proto vhodné i pro práci v interiéru a k tomu navíc šetrné k životnímu prostředí.

5. Dostatečný výkon pro většinu domácích prací

Možná si říkáte, jestli bude AKU nářadí dost výkonné. Tyto obavy mohou jít stranou – na dnešním trhu je k dispozici akumulátorové nářadí hned v několika výkonnostních řadách a ty nejsilnější stroje mají dokonce srovnatelnou sílu jako nářadí napájené ze sítě. Poradí si tak i s náročnějšími úkoly, jako je vrtání do betonu, řezání silnějších větví nebo broušení a pro domácí použití jsou naprosto dostačující.

Co si z toho vzít?

Podtrženo sečteno – akumulátorové nářadí je skvělou volbou pro každého, kdo za sebou nechce tahat kabely a prodlužovačky nebo se zdržovat hledáním zásuvek. Snadno se ovládá, nevyžaduje žádnou speciální údržbu, pracuje velmi tiše a zároveň poskytuje dostatečnou sílu pro většinu domácích projektů. Moderní AKU programy navíc dovolují pohánět desítky různých strojů pomocí jediné baterie, což vám ušetří peníze i místo v dílně. Rozhodně se tedy vyplatí udělat krok vpřed a vybavit svou dílnu moderním AKU nářadím.

Zdroj foto: Shutterstock