Co znamená barefoot?

Věděli jste, že zcela obyčejná chůze je pro lidské tělo tou vůbec nejvíce prospěšnou činností? Nejenže během chůze pálíte kalorie a posilujete svaly, čímž přispíváte ke svému fyzickému zdraví, pozitivní vliv má i na to psychické. Pokud navíc vsadíte na chůzi naboso, všechny tyto benefity se ještě znásobí. Jelikož ale nemusí být chůze bez bot vždycky úplně příjemná a bezpečná, čím dál více stoupá popularita barefoot obuvi. O co přesně se jedná a jaké jsou její vlastnosti?

barefoot

Co znamená barefoot obuv?

Co je barefoot? V překladu anglický výraz barefoot znamená bosý nebo naboso

Barefoot obuv je taková, která dokonale simuluje chůzi naboso. Lidská noha je totiž pro chůzi naboso přizpůsobená – bosá chůze je pro člověka mnohem přirozenější a zdravější než chůze v botách. 

Tvar podešve barefoot bot skvěle kopíruje přirozený tvar našeho chodidla. V oblasti prstů je obuv dostatečně široká, aby měly prsty volnost a nebyly zbytečně nikterak deformovány. Během chůze dovoluje zapojit veškeré svaly, šlachy i kosti chodidel i v celé noze. Tím mimo jiné ovlivňuje také zádové svalstvo a celkově správné držení celého těla.

Jak barefoot boty vypadají? Vyznačují se tenkou a ohebnou podešví, která se maximálně přizpůsobí chodidlu a umožní vnímat strukturu povrchu. Zároveň ale chrání chodidlo před mechanickým poškozením či nepříjemným poraněním ostrými předměty i proti vlivům počasí. Značným benefitem barefoot bot je také jejich nízká hmotnost snižující jakýkoliv diskomfort a negativní vlivy na chůzi. 

Proč nosit barefoot boty: Jaké jsou jejich vlastnosti a benefity?

Barefoot obuv je ohebná, a tak se přizpůsobí a dopřeje chodidlům potřebnou volnost. Z jejího nošení vyplývají stejné benefity jako z bosé chůze. 

Barefoot boty především:

  • v první řadě představují zdravější alternativu běžné obuvi,
  • aktivují chodidla a vrací jim jejich funkčnost (o tu je připravuje obyčejná obuv),
  • podporují přirozené a vhodné fungování chodidel i nohou,
  • umožňují chůzi jako naboso se všemi benefity,
  • přitom však nabízí ochranu srovnatelnou s klasickými botami.

Barefoot obuv je ideální pro každodenní nošení do města, do práce, do školy i do přírody.